• City Stories

    Η Σάντρα Μαρινοπούλου ρίχνει μια κρυφή μάτια στην έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Video)

    • Contributor
    Σάντρα Μαρινοπούλου. Πρόεδρος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

    Σάντρα Μαρινοπούλου. Πρόεδρος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης


    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έφτασε η στιγμή… που κάθισα στο κέντρο του σκοτεινού σκηνικού της έκθεσης με δεκάδες κυκλαδικά ειδώλια να λάμπουν τριγύρω μου, και αισθάνθηκα να δικαιώνεται μια αρχική μου ιδέα… 

    Όταν συζητούσαμε μια μέρα με την ομάδα μου για τις επόμενες εκθέσεις, ρώτησα τον Νίκο Σταμπολίδη : «Θα μπορούσες Νίκο να ετοιμάσεις μια έκθεση με θέμα, πώς ζούσαν οι άνθρωποι στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν, για τα 30 γενέθλια του μουσείου; Δεν έχουμε γραφή αλλά έχουμε κάποιες αποδείξεις, σωστά; πώς ήταν αυτή η κοινωνία; Θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε Κυκλαδικά αρχαία αντικείμενα από άλλα Μουσεία των Κυκλάδων και να της δώσουμε το όνομα “κυκλαδική κοινωνία”;»

    https://www.facebook.com/CycladicArtMuseum/videos/10154214870477336/

    Μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας και κούρασης η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» για τα 30 χρόνια του Μουσείου εγκαινιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Πρώτη φορά αριστουργήματα του κυκλαδικού πολιτισμού προερχόμενα από άλλα μουσεία της Ελλάδας, συναντούν τα δικά μας ειδώλια και κάνουν παρέα. 191 σιωπηλοί μάρτυρες που διέσχισαν 5 χιλιετίες, καταφέρνουν να μας πουν τις ιστορίες τους:

    • Για τους πυρήνες της κοινωνίας τους
    • Για τις ασχολίες, τις τέχνες και τις τεχνικές
    • Για την κοινωνική ζωή
    • Για την κοινωνική ιεραρχία
    • Για τις πίστεις και τις δοξασίες τους…
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Σε ένα μοναδικό κατάμαυρο περιβάλλον με την έμπνευση του αρχιτέκτονα Άρη Ζαμπίκου (τον οποίο καλεσαμε να τολμήσει για πρώτη φορά μια αρχαιολογική έκθεση), μικρά λευκά αριστουργήματα σκορπούν το δικό τους μοναδικό φως: Το κυκλαδικό.

    Μην χάσετε την εξάλεπτη ταινία του Τζώρτζη Γρηγορακη στο τέλος της έκθεσης….

    Παράλληλα με την αρχαιολογική έκθεση της Κυκλαδικής Κοινωνίας, σκέφτηκα να καλέσω τον Robert McCabe, φιλέλληνα και φωτογράφο να παρουσιάσει δύο από τις φωτογραφικές του ενότητες: Tην ενότητα με τους παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους και την ενότητα με φωτογραφίες από εικόνες της καθημερινής ζωής του ‘50 στο Αιγαίο.

    Ας πούμε λοιπόν ότι έτσι ρίχνουμε μία ξεχωριστή ματιά στο Αιγαίο της 3ης χιλιετίας και το Αιγαίο του χθες. Ελπίζω να έρθετε να μας δείτε και να συνταξιδέψουμε στην ιστορία μας!

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Κείμενο : Σάντρα Μαρινοπούλου Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κύπρος: Δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο από τις διεθνείς αγορές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Οι Έλληνες “απομακρύνονται” από το… ευρώ! (ΚΑΡΤΕΣ)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η πλουσιότερη Ρωσίδα ήρθε στην Ελλάδα για επενδύσεις – Απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκο στα Φάρσαλα



    ΣΧΟΛΙΑ