• City Stories

    Το ΕΚΚ να εκσυγχρονιστεί και να διευρύνει τους παραγωγικούς ορίζοντες

    Καλλιμάνη, Χολέβας, Παπαδημητρόπουλος


    «Το Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου δεν είναι παραγωγός αλλά χρηματοδοτικός φορέας», εξήγησε ο πρόεδρος του νέου ΔΣ Μάρκος Χολέβας στη σημερινή ψηφιακή συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε η δράση του τους τελευταίους δύο μήνες καθώς και οι κύριοι πυλώνες της προσεχούς πολιτικής του. «Να διευρύνουμε τις χρηματοδοτικές πηγές, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει ο παραγωγός, όχι να αποτελέσουμε μονοπώλιο. Είμαστε αρρωγοί και ψάχνουμε να συμπληρώσουμε την κινηματογραφική βιομηχανία με νέους τρόπους χρηματοδότησης».

    Η συγκεκριμένη δήλωση θα έλεγε κανείς πως συνοψίζει τη φιλοσοφία της νέας σύνθεσης του ΕΚΚ. Σημειωτέον, η θέση του προέδρου έχει τώρα καταργηθεί, υπάρχει μόνο ο πρόεδρος του ΔΣ. Ίσως συνεισφέρει σε εξορθολογισμό του αφού ως γνωστόν στην Ελλάδα η υπερκάλυψη επίσημων θέσεων σπανίως έχει οδηγήσει σε γόνιμα έργα (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός διευθυντής…).

    Ο Μάρκος Χολέβας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι η στήριξη του κινηματογράφου και η δημιουργία περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα μπορέσει να ευδοκιμήσει η έβδομη τέχνη, αποτελεί βασικό στόχο του νέου διοικητικού συμβουλίου. Για να πραγματοποιηθεί η άνθισή του, οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζουν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στη διευθέτηση των νέων αιτημάτων παραγωγής και τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από την προηγούμενη, βραχύβια διοίκηση, στην εφαρμογή των αλλαγών που θα επιφέρει η αλλαγή του εσωτερικού νόμου.

    Από τη σύστασή του στις 5 Οκτωβρίου έως σήμερα, το Δ.Σ. καταπιάστηκε με το πρόγραμμα Covid που είχε προκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Παράλληλα δημιουργήθηκε και δεύτερο, συμπληρωματικό Covid πρόγραμμα ύψους σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ που θα καλύψει εκατό επιπλέον σενάρια καθώς και δέκα χρηματοδοτήσεις για ταινίες ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους αντιστοίχως (είκοσι συνολικά). Σε αυτό το κονδύλιο συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές readers για πεντακόσια περίπου σενάρια.

    «Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης των προγραμμάτων Covid-19 και να εκκρεμεί μόνον η επιλογή από τις επιτροπές του ΥΠΠΟΑ των 20 επιπλέον ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν. Το δε οικονομικό αποτύπωμα των 2 αυτών προγραμμάτων, στη κινηματογραφική κοινότητα είναι περίπου 3.800.000 ευρώ»

    Δεύτερον, στη λογική της εξάλειψης της γραφειοκρατίας δημιουργήθηκε η πλατφόρμα e-services.gfc.gr, για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της κατάθεσης και εξέτασης προγραμμάτων χρηματοδότησης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τις ανάγκες του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Covid 19, ώστε να κερδηθεί όσος χρόνος ήταν δυνατόν.

    Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των επιπτώσεων από την πανδημία, Θα δοθεί βάρος στη διανομή και τους αιθουσάρχες που έχουν πληγεί δραματικά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι η οπτικοακουστική βιομηχανία έκλεισε αμέσως στον πρώτο εγκλεισμό. Τώρα με τη συμμετοχή της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη στο ΔΣ (ιδιοκτήτρια παραδοσιακού κινηματογράφου στη Βέροια) οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες αποκτούν σταθερό σημείο επαφής στο ΕΚΚ. Σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους κινηματογράφους (με λίγες αίθουσες) δίνοντάς τους τα απαραίτητα κίνητρα ώστε με τη σειρά τους να συνεχίσουν να προβάλλουν ταινίες του ελληνικού σινεμά. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος αγγίζει τα 1.350.000 ευρώ.

    Συνολικά ο κινηματογράφος προκίζεται με το σεβαστό ποσό των 5.150.ο00 ευρώ.

    Η έταιρη δράση των ημερών αφορά το ΕΣΠΑ και την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα για τα σχολεία που θα εξοικειώσει τα παιδιά με τη γλώσσα του κινηματογράφου και την αισθητική του. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν δέκα ξεχωριστές αναθέσεις για δέκα μικρές ταινίες περίπου επτά λεπτών που θα αγγίζουν διαφορετικές θεματικές -ο ρόλος του σκηνοθέτη, ο ηθοποιός, η μουσική…Δεκδικείται πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 1.500.000 ευρώ.

    Όπως διευκρίνησε ο Μάρκος Χολέβας: «αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι ο οπτικός αναλφαβιτισμός θα αναδειχθεί ως αναλφαβιτισμός του μέλλοντος».

    Ύστερα ο πρόεδρος του ΔΣ αναφέρθηκε στην καθημερινότητα του ΕΚΚ και τις εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί σε σχέση με τις εγκρίσεις νέων προτάσεων. Πεντακόσιες νέες προτάσεις θα κριθούν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ώστε ιδανικά να μηδενιστεί ο όγκος τους.

    Τέλος, εκείνος εντόπισε ως εξαιρετικά σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου την επικείμενη δημιουργία νέου κανονισμού χρηματοδοτήσεων, που ξεκίνησε με το προηγούμενο ΔΣ. Η οργάνωσή του θα έχει κάθετη προοπτική, δηλαδή θα ξεκινάει από την πηγή μίας χρηματοδότησης, τη δημιουργική ομάδα από τη στιγμή που ξεκινάει την περιπέτεια υποβολής μίας πρότασης. Και θα καλύπτει όλα τα στάδια έως τη διανομή και την προώθησή της.

    Παντελής Μητρόπουλος

    Χρειάζονται κίνητρα ώστε να κερδίσει ο κινηματογράφος την εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού, όπως επισήμανε ο πρόεδρος. Συνεργάζονται στενά με το ΥΠΠΟ για το σχεδιασμό επόμενων δράσεων που θα ενισχύσουν τη σχέση των θεατών με το σινεμά. Η αξιοπιστία δεν έχει χαθεί, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και χρειάζονται νέες ταχύτητες και πιο γρήγορα αντανακλαστικά ώστε, περιμένοντας, οι παραγωγοί να μην χάνουν πολύτιμες συνεργασίες και συμπαραγωγές με το εξωτερικό.

    Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Παντελής Μητρόπουλος πήρε το λόγο για να συμπληρώσει ότι η δημιουργία εσωτερικού κανονισμού, που έως τώρα δεν υπήρχε, θα διορθώσει δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Έχουν ήδη έρθει σε επαφή με πανεπιστημιακούς ώστε να οργανωθεί και νέο σύστημα μηχανοργάνωσης ενώ η ψηφιοποίηση θα επιτρέψει αμεσότερη εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία με το κοινό. Εν ολίγοις θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου διαπιστώθηκε και η υπεροχή των γυναικών στο νέο ΔΣ, οι οποίες ωστόσο ελάχιστα πήραν το λόγο…

    Η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη, σημείωσε μόνο ότι έχει σημασία να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του ελληνικού κινηματογράφου που αποτελέι εξάλλου παγκόσμια γλώσσα.

    Ο Μάρκος Χολέβας εν κατακλείδι παρομοίασε το πολύπαθο Κέντρο με τάνκερ που αργεί μεν να στρίψει αλλά αν το κοιτάξει κανείς από ψηλά, θα διακρίνει τα απόνερα και θα διαπιστώσει ότι η στροφή έχει αρχίσει να συντελείται.

    ·       Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος

    ·       Ελένη Χανδρινού, Αντιπρόεδρος

    ·       Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

    ·       Μαρία Καλλιμάνη

    ·       Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

    ·       Isabelle Fauvel

    ·       Δάφνη Χατζηπροκοπίου



    ΣΧΟΛΙΑ