• City Stories

    Τι να κάνετε το Σάββατο: 5 προτάσεις με ελεύθερη είσοδο από το πρωί μέχρι το βράδυ


    Το Σάββατο είναι μέρα χαλάρωσης και εξόδου, για όσους δεν δουλεύουν βέβαια, μιας και υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Αυτό το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018, μπορείτε να αξιοποιήσετε όλη τη μέρα και να επισκεφθείτε εκδηλώσεις ή να κάνετε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Από εποικοδομητικούς περιπάτους στην πόλη μέχρι yoga και από μαθήματα χορού μέχρι θεατρικές παραστάσεις. Δείτε παρακάτω πέντε προτάσεις:

    1. Θεματικός περίπατος με ξεναγό τον Νίκο Βατόπουλο στο κέντρο της Αθήνας

    Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διοργανώνουν θεματικό περίπατο με αφορμή το νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου “Περπατώντας στην Αθήνα”.

    Ο γνωστός δημοσιογράφος και αθηναιογράφος μάς ξεναγεί στην αστική ιστορία της πρωτεύουσας, συστήνοντάς μας κτίρια που φέρουν μνήμες και βιώματα. Μια περιπλάνηση σε περιοχές της πόλης μας και στα κτίριά τους, στην ιστορία τους και στις πιθανές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησής τους.

    Το ραντεβού μας δίνεται στις 11 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ασκληπιού 18), για να περπατήσουμε στη Νεάπολη, τη συνοικία που οργανώθηκε πάνω από το Πανεπιστήμιο και οριοθετείται ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια.

    Βασικές οδοί της Νεάπολης είναι η Ασκληπιού, η Μαυρομιχάλη, η Ιπποκράτους, η Χαριλάου Τρικούπη. Σε αυτό το κομμάτι της Αθήνας, ο Νίκος Βατόπουλος θα μας επανασυστήσει μεταξύ άλλων μια μεγάλη ποικιλία ιδιωτικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, καθώς τα περισσότερα σπίτια από τον 19ο αιώνα δεν διασώζονται.

    Στα όρια της Νεάπολης προς την Ακαδημίας θα συνεχίσουμε με τα μεγάλα δημόσια οικοδομήματα που αποτελούν τον πυρήνα της πνευματικής Αθήνας του 19ου αιώνα, όπως η Τριλογία, το Πνευματικό Κέντρο, το κτίριο Κωστή Παλαμά, το Χημείο.

    Στον περίπατο θα σταθούμε επίσης και σε πολλά ανώνυμα δείγματα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής.

    Τερματικός σταθμός μας ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στην Ιπποκράτους 118, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εντυπώσεις από τη διαδρομή και παράλληλα να περιηγηθούμε στην ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βατόπουλου, μια έκθεση που προέκυψε από τις πρόσφατες μοναχικές περιπλανήσεις του στους δρόμους της Αθήνας.

    Αναλυτικά η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε: Ασκληπιού 18 – Σόλωνος – Μασσαλίας – Ακαδημίας – Σίνα – Πανεπιστημίου – Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας – Μαυρομιχάλη – Δερβενίων – Ασκληπιού – Ερεσού – Μαυρομιχάλη – Μεθώνης – Ιπποκράτους – Ιπποκράτους 118.

    Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες

    Στο βιβλίο Περπατώντας στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος (Nikos Vatopoulos) φωτογραφίζει ιστορικά και άγνωστα κτίρια της πόλης, καταθέτοντας την προσωπική ματιά του. Από τα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά μέχρι τα αφανή αριστουργήματα της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής αισθητικής, ο Νίκος Βατόπουλος μεταφέρει τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία του, περιδιαβαίνοντας και φωτογραφίζοντας σπαράγματα μνήμης και Ιστορίας.

    Ελεύθερη συμμετοχή με απαραίτητη δήλωση στο τηλέφωνο 211 3003500 (εσωτ. 580) ή στο e-mail [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

    Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων (ενότητα: «Αθηναϊκές Διαδρομές»), μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

    Πότε:
    Σάββατο 19 Μαΐου 2018
    11.00

    Πού:
    Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
    Ασκληπιού 18, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη συμμετοχή με απαραίτητη δήλωση στο τηλέφωνο 211 3003500 (εσωτ. 580) ή στο e-mail [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

    2. Γεωργία Κορδατζάκη έκθεση “Jasper Handmade Ceramics” στο Βρυσάκι

    Με διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Αρχαιολογία, η Γεωργία Κορδατζάκη, δημιουργός των jasper handmade ceramics, θα παρουσιάσει στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης και Δράσης μια σειρά κεραμικών της που εμπνέονται από το παρελθόν της Ελλάδας. Τα αγγεία που θα εκτεθούν είναι χειροποίητα και έχουν κατασκευαστεί με ένα πλήθος διαφορετικών τεχνικών, παρόμοιων με αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα χιλιάδες χρόνια πριν, χωρίς τη χρήση κεραμικού τροχού. Οι φόρμες των αγγείων και η επεξεργασία της επιφάνειάς τους εμπνέονται από αγγεία που βρέθηκαν στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών, αλλά δεν αποτελούν πιστή αντιγραφή αυτών. Το παρελθόν συνιστά τη βάση για προσωπική δημιουργία. Όλα τα κεραμικά έχουν ψηθεί για πολλές ώρες σε ξυλοκάμινο. Κάθε αγγείο της έκθεσης είναι μοναδικό και για την κατασκευή του απαιτήθηκαν πολλές ώρες εργασίας. Τα αγγεία δεν αποτελούν προϊόν μαζικής παραγωγής και για αυτό κάθε ένα αποτελεί μια προσπάθεια της δημιουργού να ελέγξει την ύλη και τη φωτιά και να παράξει τέχνη.

    Πότε:
    Σάββατο 19 Μαΐου 2018
    12.00

    Πού:
    Βρυσάκι – Χώρος Τέχνης και Δράσης
    Βρυσακίου 17, Πλάκα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. Pilates & Hatha Flow Yoga στο Ζάππειο

    Αγαπημένοι φίλοι Νamaste..

    Θα προσπαθήσουμε να ξαναβγούμε στην φύση για να βιώσουμε αυτήν την ιδιαίτερη επαφή και ένωση γης και ουρανού, σώματος,αναπνοής και πνεύματος.Μέσα σε ενα ανοιξιάτικο αλλά και φθινοπωρινό σκηνικό των τελευταίων ημερών, εμείς θα δουλέψουμε pranayama και asanas για να ενεργοποιήσουμε το manipura chakra, το ηλιακό μας πλέγμα, την ζωτική μας φλόγα και να αναζωπυρώσουμε την πιο όμορφη και θετική αλλαγή που έρχεται.
    Η πρακτική είναι αρχαρίου/μεσαίου επιπέδου.Μια ελάχιστη εμπειρία ειναι θεμιτή αλλά οχι υποχρεωτικά απαραίτητη.

    Θα προηγηθεί πάλι πρακτική pilates για όσους προτιμούν αυτή την ολιστική μέθοδο εκγύμνασης.Θα ενεργοποιήσουμε πυρήνα, αναπνοή και θα ευθυγραμμίσουμε τη στάση του σώματος με επίπεδα δυσκολίας κατάλληλα για όλους,ακόμα και για μυοσκελετικές ιδιαιτερότητες.

    Πάρτε το στρωματάκι σας και άνετα ρουχα και ελάτε στην 1η είσοδο ζαππείου, επι της βας.αμαλίας απέναντι απο τον αγ.παυλο, 10 λεπτά πριν την ώρα του μαθήματος που θα διαλέξετε. Οι πρακτικές είναι ελεύθερης συνεισφοράς.

    14:30 – 15:30 – Pilates

    15:45 – 17:00 – Hatha Flow Yoga

    Θα χαρώ να σας δώ και πάλι.
    Aum Shanti

    Καρτίμπελης Γιάννης
    Yoga & Pilates instructor

    Πότε:
    Σάββατο 19 Μαΐου 2018
    14.30 – 15.30 – Pilates
    15.45 – 17.00 – Hatha Flow Yoga

    Πού:
    1η είσοδος Ζαππείου
    Βασιλίσσης Αμαλίας 33, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Οι πρακτικές είναι ελεύθερης συνεισφοράς.

    4. Social Ballroom: Mambo – Μάθημα και πάρτι στο ΚΠΙΣΝ

    Η σειρά Social Ballroom του ΚΠΙΣΝ οργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στο Mambo, τον χορό που γεννήθηκε στην Κούβα στα τέλη της δεκαετίας του ‘40, κατέκλυσε τη Νέα Υόρκη και από εκεί εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πνευστά, κρουστά, μπάσο και πιάνο συνθέτουν τη μουσική που ξεσηκώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η βραδιά του Μambo ξεκινά στον Φάρο με την έμπειρη ομάδα Stella Dance Art σε ένα ανοιχτό μάθημα όπου όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τρέλα του χορού και να μάθουν τα ξέφρενα βήματά του.

    Ακολουθεί μεγάλο χορευτικό πάρτι υπό τους ήχους της μοναδικής μπάντας Loca Latina και του DJ Nicos Koronakis όπου όλοι είναι καλεσμένοι. Το μόνο που χρειάζεται; Ενέργεια, κίνηση και δυναμισμός, κι όλα οδηγούν σε μία λέξη: Mambo! Η χορευτική ομάδα Stella Dance Art ιδρύθηκε από την Στέλλα Κουτσουλίδου, πρωταθλήτρια Ελλάδας με διάκριση στην κορυφαία δεκάδα χορευτών latin του κόσμου, στο World Latin Dance Cup. Εξειδικεύεται στους λάτιν χορούς κι έχει στο ενεργητικό της παρουσιάσεις ανά τον κόσμο, σεμινάρια και πολλές ακόμα διακρίσεις.

    Πότε:
    Σάββατο 19 Μαΐου 2018
    19.00 μάθημα
    20.00 πάρτι

    Πού:
    ΦΑΡΟΣ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    5. “Ο επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο Ριάλτο

    Από τη θεατρική ομάδα “από κοινού” της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας σε, σκηνοθεσία Φώτη Λάζαρη.

    Συντελεστές:
    Μετάφραση: Αγγελική Κλουτσινιώτη
    Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Φώτης Λάζαρης
    Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Καζάκου, Αναστασία Μπούρμπου
    Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Βανταράκης
    Μουσική επιμέλεια: Φώτης Λάζαρης, Μαρία Καζάκου, Αναστασία Μπούρμπου
    Κατασκευή Σκηνικών: Χρήστος Σιάχος, Γιώργος Ντάφλος, Βασίλης Παπαδόπουλος
    Φροντιστής Σκηνής: Μαρία Δαλαμήτρου
    Φωτογραφία, Video: Βασίλης Λάγιος
    Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Ανδριάνα Ψήνια
    Ρύθμιση ήχου-Φώτα: Γεωργία Καζάκου, Αναστασία Κολλιοπούλου, Βασίλης Βανταράκης
    Κατασκευή τρέιλερ: Αλέξανδρος Παναγόπουλος Hassound
    Επιμέλεια εντύπων: Φώτης Λάζαρης, Μαρία Καζάκου, Ηλίας Κούλης

    Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
    Υπηρέτριες, κυρίες των τιμών: Τζένη Μπούρμπου, Ελένη Σιγαλού, Μαρίνα Τριανταφύλλου, Μαρία Φωτίου, Ανδριάνα Ψήνια
    Κριστιάν Κάρλοβιτς, Ντομπτσίνσκι, Όσιπ: Χρήστος Σιάχος
    Όλγα Φιλίπποβνα Ζεμλιάνκα, Σβιστούνωφ, γυναίκα υπαξιωματικού: Μαρία Μπέλλα
    Αμός Φιοντόροβιτς, υπηρέτης Μίκχα, Ντιερζιμόντα: Βασίλης Παπαδόπουλος
    Λούκα Λούκιτς: Νίκος Κωνσταντόπουλος
    Κυβερνήτης: Άγγελος Μπουμπούλης
    Διευθύντρια Ταχυδρομείου, Γκαρσόνα, Γυναίκα κλειδαρά: Μαρία Δαλαμήτρου
    Μπομπτσίνσκι, Έμπορος β’: Φώτης Λάζαρης
    Άννα Αντρέγιεβνα: Μαρία Καζάκου
    Μαρία Αντόνοβνα, Έμπορος α’: Αναστασία Μπούρμπου
    Ιβάν Αλεξάνδροβιτς Χλιεστάκωφ: Χρήστος Σταθόπουλος

    Πότε:
    Σάββατο 19 Μαΐου 2018
    19.00

    Πού:
    Θέατρο Ριάλτο – Αλέκος Αλεξανδράκης
    Κυψέλης 54, Κυψέλη

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ποια μουσεία έχουν δωρεάν εκδηλώσεις;



    ΣΧΟΛΙΑ