• City Stories

    Τέσσερις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτό το Σάββατο (29 Σεπτεμβρίου 2018)

    Αθήνα - Μοναστηράκι

    Μοναστηράκι, Αθήνα


    Τις τελευταίες μέρες οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε πολλές αναβολές και ακυρώσεις συναυλιών ή εκδηλώσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε υπαίθριους χώρους. Για τις περισσότερες εκδηλώσεις δόθηκαν νέες ημερομηνίες, ενώ για κάποιες άλλες ακόμη αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

    Ωστόσο, αυτό δεν μας πτοεί από το να περάσουμε όμορφα και να επισκεφθούμε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, όπως θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και άλλα. Εμείς συγκεντρώσαμε τέσσερις δωρεάν εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας αυτό το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018.

    Δείτε παρακάτω:

    1. 5ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ

    Η βόλτα με τους Ευρωπαίους λογοτέχνες συνεχίζεται και μεταφέρεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Το δίκτυο EUNIC (European Union National Institutes for Culture / Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προσκαλεί τους φίλους των βιβλίων να συναντήσουν σημαντικούς λογοτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης σε μια γιορτή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και της διαφορετικότητας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων.

    Ο 5ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος πραγματοποιείται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, από τις 11:00 έως τις 16:00, στην αίθουσα (ισόγειο) του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων και συνεργειών του EUNIC για την κατανόηση, την προώθηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας και της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Στόχος, η ανάδειξη της πολυμορφίας της λογοτεχνικής έκφρασης στην Ευρώπη και η παρουσίαση της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και των ευρωπαίων λογοτεχνών στο ευρύ κοινό, μέσω μιας σειράς ομιλιών, παρουσιάσεων, δημοσίων αναγνώσεων και άλλων παράλληλων δράσεων.

    Στον φετινό Περίπατο συμμετέχουν οι λογοτέχνες: Susanne Gregor (Πρεσβεία Αυστρίας), Mike Kenny (British Council), Κυριάκος Μαργαρίτης (Σπίτι της Κύπρου), Juan Jacinto Muñoz Rengel (Instituto Cervantes de Atenas), Véronique Ovaldé (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), Joachim Sartorius (Goethe-Institut Athen), Piotr Socha (Πρεσβεία Πολωνίας), Ole Robert Sunde (Πρεσβεία Νορβηγίας, Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών).

    Παρουσιάζει και συντονίζει ο Άλεξ Κάβδας.

    Πότε:
    Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
    11.00 – 16.00

    Πού:
    Εθνική Βιβλιοθήκη – ΚΠΙΣΝ
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης και οι “Παιδικοί Φόβοι” έρχονται στο Public Συντάγματος

    Οι εκδόσεις Ίκαρος και το Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Παιδικοί φόβοι» του ψυχίατρου-παιδοψυχίατρου και ψυχαναλυτή Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, δεύτερου βιβλίου της σειράς «Σχολή ανήσυχων γονέων», το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στο Public Συντάγματος.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

    Πόπη Γεωργίου, ψυχολόγος, υπεύθυνη του ιστότοπου «Τα νέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης», Νίκος Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός, διευθυντής του Μαρασλείου πειραματικού δημοτικού σχολείου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας-συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου Αθανάσιος Αλεξανδρίδης.

    Πότε:
    Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
    12.00

    Πού:
    Public Συντάγματος
    Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2018 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση διοργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), τo Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στις 6 μ.μ. Φέτος στρέφουμε το βλέμμα μας στη μετάφραση ως θεματοφύλακα της πολιτισμικής κληρονομιάς, στα διδάγματα που μπορούμε να αποκομίσουμε συγκρίνοντας παλιούς και νέους μεταφραστές και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική γλώσσα στο πολυγλωσσικό ψηφιακό περιβάλλον.

    Η εκδήλωση απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές και διορθωτές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές. Η φετινή εκδήλωση θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθότι είναι η 10η κατά σειρά εκδήλωση της σχολής μας για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

    • 6:00 – 6:15 Χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2018 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Παναγιώτη Κριμπά.
    • 6:15 – 7:30 «Χάσμα γενεών: Ο νέος είναι ωραίος, αλλά κι ο παλιός ήταν αλλιώς!», Δάφνη Κιούση, Τώνης Μόζερ, Χίλντα Παπαδημητρίου, Σάββας Παυλίδης, Δημήτρης Πολέμης, Σοφία Στεργίου, Παναγιώτης Χούμπαυλης και Βασίλης Μπαμπούρης
    • 7:30 – 7:45 Ερωτήσεις από το κοινό.
    • 7:45 – 8:00 Διάλειμμα 15 λεπτών
    • 8:00 – 9:15 «Τη γλώσσα μού έδωσαν ellhnikh», Παναγιώτης Αλεβαντής, Μαρία Γαβριηλίδου, Διονύσης Γούτσος, Παντελής Μπουκάλας και Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου.
    • 9:15 – 9:30 Ερωτήσεις από το κοινό.
    • 9:30 – 9:45 Κληρώσεις και λήξη της εκδήλωσης.

    Πότε:
    Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
    18.00

    Πού:
    Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
    Λεωφόρος Κωνσταντίνου 48, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. “Η κυρά της θάλασσας” του Χένρικ Ίψεν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

    Μια παρουσίαση του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για δύο μόνο παραστάσεις.

    Η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με το γιατρό σύζυγό της και τις δύο του κόρες από τον προηγούμενό του γάμο σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Ο ξαφνικός ερχομός ενός ξένου ανασύρει επιθυμίες και απωθημένα. Η αποκάλυψη ενός παλιού έρωτα με έναν θαλασσινό, σύμβολο ελευθερίας παρά προσωποποίηση του ιδανικού έρωτα, κλονίζει τον εύθραυστο ψυχισμό της. Το δίλημμα του ατόμου ανάμεσα στην προσωπική αλήθεια και την κοινωνική καταπίεση προβάλλει, όπως και σε άλλα έργα του συγγραφέα.

    Το εργαστήριο διανύει την ένατη χρονιά λειτουργίας του. Έχει εργαστεί πάνω σε κείμενα των Ντοστογιέφσκυ, Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ. Τη φετινή περίοδο 2018/19 το εργαστήριο θα δουλέψει πάνω στο “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή.

    Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

    Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
    Γεωργία Αμπουράντυ, Βασιλική Γώγου, Κάτια Καντούρη, Γεωργία Μούλου, Rita Stiedl, Τάνια Τραυλού, Βασιλική Χρόνη

    Διάρκεια: 60 λεπτά

    Πότε:
    Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
    Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Κρατήσεις απαραίτητες (213 00 40 496 & [email protected])

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 3ο Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων Τεχνών: Εκθέσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια με ελεύθερη είσοδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερη είσοδος για το κοινό στην πρόβα της «Λίμνης των Κύκνων» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΟ ΣΩΣΕ: Ένα μεγάλο street party στη Στέγη που θα ξεσηκώσει την Αθήνα!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρχαίο Δράμα & Ψηφιακή Εποχή: Μια σπουδαία σειρά εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης



    ΣΧΟΛΙΑ