• City Stories

    Τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις για να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτή τη βδομάδα

    Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών


    Τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο. Θεματικές λογοτεχνικές, ιστορικές και κοικωνικοπολιτικές που μπορούν να μας προσφέρουν τροφή για προβληματισμό. Δείτε παρακάτω:

    1. Διάλεξη “Pirandello και Καζαντζάκης: δυο συγγραφείς συγκρίνονται”

    Διάλεξη της Sarah Zappulla Muscarà (Πανεπιστήμιο της Catania) και του Γεράσιμου Ζώρα (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

    Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Η αδιάκοπτη σύνδεση Ελλάδας-Σικελίας. Από την Αττική στην Σικελία: από την ανασκαφή στην γευσιγνωσία”, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών Σπουδών “Wojtyla” και του Κλασικού Λυκείου “Spedalieri” της Κατάνια.

    Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από την Σικελία σε συνεργασία με την Σχολή “Μαθήματα Μαγειρικής | The Culinary Center & Cookery Club”.

    Η διάλεξη θα γίνει στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

    Πότε:
    Δευτέρα 5 Μαρτίου
    18.30

    Πού:
    Ιταλικό Ινστιτούτο
    Πατησίων 47, Πεδίο Άρεως – Πλ. Βικτωρίας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    διάλεξη

    2. Διάλεξη “Το Βενετικό Ύφασμα στην Κύπρο του 18ου αιώνα, εμπορεία και χρήση”

    Διάλεξη του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου

    Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α στο Σύνταγμα η διάλεξη του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου με θέμα: Το Βενετικό Ύφασμα στην Κύπρο του 18ου αιώνα, εμπορεία και χρήση.

    Η διάλεξη περιλαμβάνει την παρουσίαση του υλικού, που αναδείχθηκε μέσα από την ανάλυση των αρχειακών εγγράφων του Βενετικού Προξενείου στην Κύπρο και αφορά στην εμπορεία των βενετικών υφασμάτων στην Οθωμανική Κύπρο κατά τον 18ο αιώνα. Επίσης, περιλαμβάνει τα δεδομένα που αφορούν στη χρήση των υφασμάτων, όχι μόνο των βενετικών αλλά και των γαλλικών, των αραβικών, των ελληνικών κ.ά., στην ενδυμασία της Κύπρου και ιδιαίτερα στην πολυπολιτισμική Λάρνακα. Μέσα από την ανάλυση αυτή διαγράφονται με ευκρίνεια τα αισθητικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της τοπικής κοινωνίας και εμπλουτίζεται η γνώση μας αναφορικά με την εικόνα, τις νοοτροπίες και τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής.

    Πότε:
    Δευτέρα 5 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Σπίτι της Κύπρου
    Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    σπίτι της κύπρου

    3. “Νεότητα, αντιγήρανση και μακροζωία: σύγχρονες προσεγγίσεις της βιολογικής ηλικίας μέσω των Ιστορικών και Βιολογικών Επιστημών” 

    Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων “Επιστήμης Κοινωνία”, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, διοργανώνουν τον Μάρτιο, τον Γ΄ Kύκλο Oμιλιών 2017-2018, με θέμα “Νεότητα, αντιγήρανση και μακροζωία: σύγχρονες προσεγγίσεις της βιολογικής ηλικίας μέσω των ιστορικών και βιολογικών επιστημών”.

    H βιολογική μας ηλικία ταυτίζεται με τη χρονολογική; Πώς προσδιορίζεται; Σε ποιο βαθμό εξαρτάται από το γενετικό μας υπόβαθρο; Επηρεάζεται από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής; Τελικά, μπορούμε να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης; Παράλληλα με τις σύγχρονες επιστημονικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, ειδικοί επιστήμονες θα συζητήσουν την ιστορικότητά τους και θα αναλύσουν τους τρόπους προβολής της νεότητας και της γήρανσης στη γραπτή και στην εικονογραφική παράδοση του Βυζαντίου.

    Από την Τρίτη 6 Μαρτίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 27 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

    Αυτή την Τρίτη 6 Μαρτίου το πρόγραμμα είναι το εξής:

    Χαιρετισμοί – Ταξιάρχης Κόλιας, Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Αλέξανδρος Πίντζας, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

    Εφηβεία και ενηλικίωση στο Ιερό Παλάτι – Ειρήνη Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Γυναίκες και ηλικία στο Βυζάντιο – Κατερίνα Νικολάου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Τα μυστικά της αντιγήρανσης: για πάντα νέοι ή για πάντα υγιείς; – Ευστάθιος Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

    Πότε:
    Τρίτη 6 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
    Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    διάλεξη

    4. Διάλεξη “Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”

    Διάλεξη του Αντιστρατήγου ε.α. Προέδρου του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας (ΣΕΕΘΑ) κ. Σπύρου Μπελεγράτη

    Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα, λόγω της ΑΟΖ, η ένταση που προκαλεί ο νέος ρόλος του Ιράν και οι γενικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή οξύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης. Στον περίγυρο της Ανατολικής Μεσογείου επανακάμπτει έντονα, για ακόμη μία φορά, ο διεθνής παράγοντας και η ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων και περιφερειακών ανταγωνιστικών χωρών.

    Τα νέα αυτά δεδομένα για τον “μικρό” μας κόσμο θα αναλύσει ο Αντιστράτηγος ε.α. Σπύρος Μπελεγράτης, στη διάλεξή του με θέμα Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εντάσσεται στον 2ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνδιοργανώνεται, και φέτος, από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος.

    Πότε:
    Τετάρτη 7 Μαρτίου
    18.30

    Πού:
    Σπίτι της Κύπρου
    Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    διάλεξη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επτά δωρεάν εκδηλώσεις για αυτή τη βδομάδα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δωρεάν θέατρο: Δύο ισπανικά έργα στο Studio Μαυρομιχάλη για την Ημέρα της Γυναίκας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
    «Τελικά… πόσο ίσα είναι τα δυο φύλα;»: Μια εβδομάδα δωρεάν εκδηλώσεων αφιερωμένες στις γυναίκες



    ΣΧΟΛΙΑ