• Table for Two

    Κίμων Αγγελίδης: Έχω μάθει να εκτιμώ τις ικανότητες στους ανθρώπους, γι’ αυτό επιλέγω την Ελλάδα

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Ο Δρ. Κίμων Αγγελίδης, o άνθρωπος που έβαλε τα θεμέλια στην ψηφιακή ιατρική, μιλάει στο mononews και στο Table for Two, για το ξεκίνημά του, για την Ελλάδα και τις startups, για τις προοπτικές του κλάδου ψηφιακής ιατρικής για γυναίκες και για τα σχέδια ανάπτυξης της FemTec Health με νέες εξαγορές.

    Ο Δρ. Αγγελίδης έλαβε το 2020 το Βραβείο Ιδρυτή της Χρονιάς από τη Rock Health, την Goldman Sachs και την PacWest Bank για τη συνεισφορά του και το έργο του στην ψηφιακή ιατρική. Πρώην Διευθυντής Στρατηγικής στο Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Τέξας και Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Νευροεπιστήμης, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας σήμερα είναι serial entrepreneur και επενδυτής με αμείωτη δημιουργικότητα και κέφι για νέες επιχειρηματικές επιτυχίες.

    Πριν γίνει επιχειρηματίας ήταν για 30 χρόνια καθηγητής Βιολογίας, δίδασκε σε Πανεπιστήμια και είχε δουλέψει στην έρευνα. Στην ψηφιακή υγεία μπήκε πολύ νωρίς λόγω της συζύγου του ενδοκρινολόγου Λευκοθέας Καραβίτη, που κατάλαβε πρώτη τη σημασία της  τηλεϊατρικής, για την παρακολούθηση της υγείας των  διαβητικών από το κινητό.  Η πρώτη εταιρεία τους δημιουργήθηκε το 2008, η EosHealth, που το 2014 μετονομάστηκε σε Livongo μπήκε στο Nasdaq με αποτίμηση 3,5 δισ. δολάρια και εξαγοράστηκε το 2020 από την αμερικανική Teladoc έναντι του αστρονομικού ποσού των 18,5 δισ. δολ.

    Μιλάει στο mononews.gr για πρώτη φορά ελληνικά, και εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας του, γιατί πιστεύει στην Ελλάδα και στο ελληνικό talent και για τις προοπτικές της FemTec Health. Με κέφι και νεανική διάθεση, ονειρεύεται με τη FemTech Health να φέρει επανάσταση στη γυναικεία υγειονομική περίθαλψη και χρησιμοποιώντας προηγμένη γονιδιωματική, προγνωστική νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες παρέχει με αμεσότητα εξατομικευμένες υπηρεσίες. Με γραφεία στο Χιούστον, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Ντιέγκο, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, τη Σαγκάη και την Αθήνα, η FemTec Health αριθμεί σήμερα πάνω από 150 υπαλλήλους και αναπτύσσεται ραγδαία.

    Μας υποδέχτηκε στο νεοκλασσικό σπίτι του στην Πλάκα, όπου μένει όποτε έρχεται στην Ελλάδα, για να συναντήσει επενδυτές, startuppers και να συντονίσει την ελληνική θυγατρική της FemTec Health, το νέο του εγχείρημα που ξεκίνησε από την Ελλάδα πριν δύο χρόνια και την αναπτύσσει συνεχώς μέσω εξαγορών.

    Για το ξεκίνημά του: Από Καθηγητής serial entrepreneur

    “Έχω περάσει 30 χρόνια στα Πανεπιστήμια ασχολούμενος με την έρευνα στη Βιολογία και ήθελα να κάνω κάτι άλλο που να μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους. Ξεκίνησα από το διαβήτη που ήταν ένα πρόβλημα που αφορούσε πολλούς με την εταιρεία Livongo”, σημειώνει.

    Όπως εξηγεί, όλα τα οφείλει στη σύζυγό  του, τη Λευκοθέα Καραβίτη, MD, PhD, που είναι ενδοκρινολόγος γιατρός με διδακτορικό από το UCLA.

    «Αποφασίσαμε από κοινού να ανοίξουμε κέντρα διαβήτη που προσέφεραν τα πάντα σε ένα σημείο. Όμως για το καθένα από αυτά χρειαζόταν μια επένδυση 500.000 δολαρίων και η επέκτασή τους ήταν δύσκολη λόγω του μεγάλου κόστους. Η Λευκή τότε πρώτη συνειδητοποίησε την ανάγκη να γίνεται άμεσα η παρακολούθηση από το κινητό. Από το 2005 ξεκινήσαμε την παρακολούθηση της πορείας της υγείας των διαβητικών από το κινητό, κάτι που μας εξοικονομούσε σημαντικά κεφάλαια. Η προσπάθεια αυτή πέτυχε γιατί μπορούσαν οι άνθρωποι που είχαν διαβήτη να ενημερώνουν τα δεδομένα της υγείας τους και να παίρνουν συμβουλές από το κινητό και να παρακολουθούνται άμεσα από διατροφολόγo, καρδιολόγο, παθολόγο χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία σε κάποιο κέντρο υγείας. Αυτή η σύνδεση ασθενών με γιατρούς από το κινητό ήταν ο προάγγελος της ψηφιακής υγείας που έχουμε σήμερα».

    Η εταιρεία Livongo εισήλθε στο Nasdaq με αποτίμηση 3,5 δισ. δολάρια, αξιοποιώντας την έγκαιρη ανάπτυξή της στον ψηφιακό κόσμο. Το 2020 εν μέσω της πανδημίας η Teladoc την αγόρασε στα 18 δισ. δολάρια. “Τότε η ψηφιακή υγεία ήταν κάτι καινούργιο και επειδή εμείς το είχαμε κάνει πολύ νωρίς, εισπράξαμε όλη την υπεραξία”, σημειώνει.

    Η Teladoc είχε αντικείμενο την τηλεϊατρική και με την επένδυση αυτή αγοράζοντας την Livongo, εξασφάλισε πολύ σημαντική μείωση κόστους.

    FemTec Health: Εξατομικευμένες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας ειδικά για γυναίκες με βάση τα δεδομένα

    Οι εξειδικευμένες ιατρικές ανάγκες των γυναικών και η δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για προσωποποιημένες υπηρεσίες με βάση τα δεδομένα, δημιουργεί πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη του Femtec και ενέπνευσε τον Δρ. Αγγελίδη για την επόμενη επιχειρηματική του προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2020, από την Ελλάδα.

    “Η FemTec Health είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα υγείας, που απευθύνεται στις γυναίκες και καλύπτει τις ανάγκες τους σε τομείς όπως η αισθητική, η διατροφή, η γονιμότητα, η εγκυμοσύνη, η υγεία, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα δεδομένα. Αποφάσισα να δημιουργήσω τη Femtec Health γιατί πιστεύω στην ψηφιακή ιατρική που απευθύνεται σε γυναίκες. Διέκρινα ομοιότητες με το πρότζεκτ για τους διαβητικούς. Όπως οι διαβητικοί έχουν ανάγκη από μια πληθώρα γιατρών και μόνιμη παρακολούθηση της υγείας τους, το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν ανάγκες σε όλες τις περιόδους της ζωής τους. Θέματα ορμονικά, γονιμότητας, εγκυμοσύνης, διατροφής, ψυχολογίας, ομορφιάς κλπ. είναι ανάγκη να τους προσφέρονται με αμεσότητα και ευκολία, από μια πλατφόρμα, γιατί οι γυναίκες είναι πολύ απασχολημένες, δεν έχουν χρόνο”, εξηγεί.

    “Οι υπηρεσίες ομορφιάς, είναι ένα τμήμα της υγείας γιατί το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας συνδέεται και με την υγεία μας. Η πρώτη μας εξαγορά ήταν μια εταιρεία που είχε σχέση με την υπηρεσίες ομορφιάς την Birchbox και είχε μια βάση από 250.000 γυναίκες. Ακολούθησε η Liquid Grids μια κοινότητα όπου ανταλλάσσουν απόψεις 2.000.000 γυναίκες και έτσι συγκεντρώνουμε δεδομένα για τις ανάγκες τους, η Nutrimedy με εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής και  το AvaWomen που υπηρεσίες για τη γονιμότητα. Θα ακολουθήσει μια εξαγορά ενός ψηφιακού φαρμακείου που έχει 250.000 πελάτισσες και κάνει έσοδα 50 εκ. δολάρια. Με αυτή την προσθήκη τα συνολικά έσοδα της Femtec health θα περάσουν τα 100 εκ. δολάρια σε μια εταιρεία που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Συνεχίζουμε τη στρατηγική των εξαγορών, καθώς σήμερα, όταν οι αγορές πέφτουν και οι αποτιμήσεις πιέζονται, κάνεις εξαγορές και όταν οι αγορές ανεβαίνουν μπαίνεις στο Χρηματιστήριο», σημείωσε.

    Για τις startups και την αγορά

    Η πρόκληση σήμερα για τις startups είναι να καταφέρνουν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα κεφάλαια, σημειώνει ο Δρ. Αγγελίδης.

    “Αυτή την περίοδο, οι αγορές κλείνουν και δεν μπορούν εύκολα οι startups να αντλήσουν 30 και 50 εκ. που θέλουν. Στον πρώτο γύρο η Livongo άντλησε 250 εκ δολάρια, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι πια εύκολο. Σε αυτή την περίοδο το σημαντικό είναι να μπορούν οι startups να κάνουν πολλά με λίγα κεφάλαια και πιστεύω ότι σε αυτό έχουν πλεονέκτημα οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μάθει να δουλεύουν με λιγότερα”, ανέφερε ο Δρ. Αγγελίδης. “Έχουμε το Ιθάκη Venture Capital και βλέπουμε ελληνικές startups για να επενδύσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι οι νεοφυείς εταιρείες χρειάζονται όχι μόνο χρήματα αλλά και ένα περιβάλλον το οποίο για να το βρουν πηγαίνουν τελικά στο εξωτερικό στη Βοστώνη ή στο Silicon Valley. Για μας προϋπόθεση  είναι οι εταιρείες που επενδύουμε να μείνουν 2 χρόνια στην Ελλάδα”, εξηγεί ο ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας.

     Έχω μάθει να εκτιμώ τις ικανότητες στους ανθρώπους και γι’ αυτό ήθελα να επενδύσω σε αυτούς

    Η FemTec Health αναπτύσσει ένα μέρος της επιχειρησιακής της λειτουργίας στη χώρα μας, διατηρώντας την έδρα των γραφείων της στο κέντρο της Αθήνας και απασχολώντας 24 εργαζόμενους, οι οποίοι αναπτύσσουν την τεχνολογία της πλατφόρμας. “Όλη την τεχνολογία, το data science και το software το κάνουμε στην Ελλάδα, και πλέον όλες οι διαφορετικές υπηρεσίες των εταιρειών που έχουμε εξαγοράσει είναι ενοποιημένες σε μια ενιαία μορφή προσφέροντας μια seamless experience στην επισκέπτρια της πλατφόρμας”, τονίζει ο Δρ. Αγγελίδης.

    “Το πλεονέκτημα και ο λόγος που ήθελα να κάνω μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί οι Έλληνες έχουν πολύ καλό επίπεδο μόρφωσης, είναι αφοσιωμένοι και δουλεύουν πολύ σκληρά. Μειονεκτήματα δεν έχει πια η χώρα, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ και πλέον είναι πολύ εύκολο να δραστηριοποιηθείς εδώ. Πρώτη φορά είχα προσπαθήσει πριν 6 χρόνια με την εταιρεία Vivante και ήθελα να δημιουργήσω εδώ μια επένδυση για να επιστρέψουν οι μορφωμένοι άνθρωποι και να δουλέψουν εδώ. Τότε το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από σήμερα, που όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα.

    Οι Έλληνες της Αμερικής, που ζουν χρόνια εκεί δε θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί δε βλέπουν αυτό που βλέπω εγώ στο ταλέντο των Ελλήνων στελεχών. Ήμουν χρόνια καθηγητής και έχω μάθει να εκτιμώ τις ικανότητες στους ανθρώπους και γι αυτό ήθελα να επενδύσω σε αυτούς. Για τους περισσότερους ομογενείς η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με ωραίες θάλασσες“.