• City Stories

    Σαββατοκύριακο στην πόλη: 8 προτάσεις για να διασκεδάσουμε δωρεάν

    • NewsRoom
    ΚΠΙΣΝ


    Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινούν επίσημα οι εορτασμοί των Χριστουγέννων, καθώς μπαίνει ο Δεκέμβρης, ανοίγουν τα χριστουγεννιάτικα πάρκα και όλα στην πόλη ντύνονται γιορτινά.

    Αυτό το ξεχωριστό Σαββατοκύριακο, λοιπόν, η Αθήνα φιλοξενεί ένα πλήθος δωρεάν εκδηλώσεων και δράσεων, για να μας διασκεδάσει και να περάσουμε ευχάριστα το τριήμερό μας. Δείτε μερικές από αυτές παρακάτω.

    Τα φώτα των Χριστουγέννων ανάβουν στο ΚΠΙΣΝ

    Μια μεγάλη γιορτή ετοιμάζει το ΚΠΙΣΝ για να υποδεχτεί τα φετινά Χριστούγεννα. Ετοιμαστείτε να ζήσετε από κοντά την πιο φωτεινή εμπειρία των Χριστουγέννων, παρακολουθώντας τους χώρους του ΚΠΙΣΝ να μεταμορφώνονται ο ένας μετά τον άλλον σ’ ένα μαγικό μέρος, πλημμυρισμένο στο φως, τη μουσική και τον χορό.

    Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια των δέντρων του Καναλιού ανάβουν, τα στολισμένα έλατα της Αγοράς αποκαλύπτονται σε όλη τους τη λάμψη, οι φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνουν ευρηματικά παιχνίδια φωτός με τους περαστικούς. Το Παγοδρόμιο παίρνει ξανά ζωή, υπό τους ήχους της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πολλά άλλα.

    Σάββατο 30/11, 18:00 – 20:00
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Ταξίδια στην Ιστορία

    Οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί ήταν πάντοτε ευαίσθητοι στην ανάγκη των Αθηναίων να γνωρίσουν την πόλη τους. Γι’ αυτό και φέτος, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών της Αθήνας ξεκινά έναν νέο θεσμό, τη διοργάνωση δωρεάν ξεναγήσεων για τους κατοίκους των Αθηνών κάθε πρώτη Κυριακή των χειμερινών μηνών, όταν η είσοδος σε μουσεία και χώρους είναι δωρεάν. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους Αθηναίους να δουν την πόλη τους μέσα από τα μάτια των ξεναγών, που αγαπούν και γνωρίζουν τους θησαυρούς της όσο λίγοι.

    Κυριακή 1/12 / Σημείο συνάντησης στην είσοδο των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων

    • 10.00 Ακρόπολη
    Τάσος Θανόπουλος, Νίκος Παναγιώτου και Μαρία Μεντρινού

    • 10.00 Αγορά
    Δήμητρα Ποτσίκα, Ελένη Βασιλάκη, Ξένια Μπίρη

    • 10.00 Κεραμεικός
    Γιούλη Τριανταφύλλου, Στράτος Ψαράκης και Γεωργία Παπαδοπούλου

    • 10.00 Μουσείο Πειραιά
    Έλσα Μαστορίδου

    10.00 Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
    Άρτεμις Σκουμπουρδή

    Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής

    Οι «Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής» αποτελούν την σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση του ΕΣΣΗΜ, κατά την οποία τα μέλη του συναντώνται και παρουσιάζουν σε σειρά συναυλιών, διαλέξεων, σεμιναρίων, κλπ. τις πιο πρόσφατες δημιουργίες τους. Πρόκειται για ένα τριήμερο σύγχρονης μουσικής, ηχοτοπίων, live electronics, μικτών έργων με βίντεο και/ή ακουστικά όργανα και σύστημα πολλαπλών ηχείων με τρισδιάστατη διάχυση του ήχου στο χώρο, που υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

    Παρασκευή 29/11, 19:00, 20:00, 21:00
    Σάββατο 30/11, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00
    Κυριακή 1/12, 17:00, 19:00, 20:00, 21:00
    Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19

    Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

    Το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς μας προσκαλεί σε μία περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας, που περπάτησαν και οι ήρωες των βιβλίων του, «Ο λιμός» και «Τα λύτρα» (εκδόσεις Διόπτρα), με φόντο τη Γερμανική Κατοχή. Αφετηρία στις 12:00 το σημείο που ξεκίνησαν όλα, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

    Σάββατο 30/11, 12:00
    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Πλατεία Συντάγματος
    Η συμμετοχή στις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου είναι δωρεάν με απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή (μέχρι 40 άτομα η κάθε διαδρομή).

    «Ο Τελευταίος των Μεγιστάνων» του Elia Kazan

    Η Artens παρουσιάζει την αμερικανική ταινία του Elia Kazan, που προβλήθηκε το 1976. Η ταινία διαρκεί 2 ώρες και 10 λεπτά. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της Artens, Πάνο Παππά. Βασισμένη στο τελευταίο και ημιτελές μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, υπήρξε αντίστοιχα και η τελευταία ταινία του Ηλία Καζάν. Σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ, το δαντελένιο αυτό κινηματογραφικό δράμα είναι η πιο ποιητική εικόνα του αδιεξόδου και του κενού στον κόσμο του Χόλιγουντ του ’30, με τον καταδικασμένο έρωτα να οδηγεί την ιστορία από το φως των προβολέων στο σκοτάδι.

    Παρασκευή 29/11, 22:30
    Artens, Βουκουρεστίου 40 (1ος όροφος)
    Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο της ARTENS 210 33 17 312 ή στο email: [email protected]

    «Skalkottas Today»

    Περισσότεροι από 45 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα θίξουν ζητήματα που αφορούν στο αρχείο του, την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα και στο Βερολίνο, τη σύνδεσή του με άλλους Έλληνες και ξένους συνθέτες της ίδιας εποχής, καθώς και την μουσικολογική ανάλυση των έργων του. Το συνέδριο διοργανώνεται 70 χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατό του.

    Παρασκευή 29/11, Σάββατο 30/11, Κυριακή 1/12, 10:00
    Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη, με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής.

    «Ανάβρα: Μια συνεχής επιστροφή» από την ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig

    Η χορευτική παράσταση είναι ένα pas de deux στο παριλίσιο Δουργούτι, με μουσική που εμπνέεται από τη γειτονιά. Μια παράσταση με την ενέργεια του νερού που ξεπηδά, αφιερωμένη στον θαμμένο ποταμό, κάτω από την άσφαλτο που πυρώνει. Χορός στον δημόσιο χώρο υπό τους ήχους της «Ασφυξίας», ενός από τα έξι έργα του προγράμματος Μουσική για τον Νέο Κόσμο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε σύνθεση του Παναγιώτη Κόκορα κι εκτέλεση των Arte Facts Ensemble.

    Σάββατο 3/11, 12:00 & 12:35
    «Πήγασος» Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου, Φανοσθένους 13, Αθήνα

    Παρουσίαση του βιβλίου «Απαρατήρητοι» της Αγγελικής Σπανού

    Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζεται το βιβλίο της Αγγελικής Σπανού, με τίτλο «Απαρατήρητοι», το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο του MCF. Ομιλητές θα είναι η Θάλεια Δραγώνα, ομότιμη καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, η Μαίρη Λεοντσίνη, καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ και ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος-νομικός. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Αργυρώ Θεοδωράκη.

    Σάββατο 30/11, 19:00
    Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος



    ΣΧΟΛΙΑ