• City Stories

    Σας αρέσει η φιλοσοφία; Μην χάσετε τις δωρεάν εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ

    ΚΠΙΣΝ


    Μία σειρά πέντε ομιλιών στις οποίες ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Κάλφας, αναλύει πέντε βασικούς σταθμούς της προσωκρατικής φιλοσοφίας, με βάση τα αποσπάσματα των πρώτων φιλοσόφων.

    Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας, επιστημονικός επιμελητής σειρών φιλοσοφίας σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και συνυπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη, ενώ του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για το 2015.

    Ένα σύντομο πρωτότυπο κείμενο θα αποτελεί κάθε φορά την αφετηρία για την εισαγωγή στις θεωρίες ενός σημαντικού προσωκρατικού φιλοσόφου, αλλά για και την κατανόηση των εξελίξεων που οδήγησαν στους σημερινούς τρόπους σκέψης. Ο κύκλος εκδηλώσεων ονομάζεται «Πέντε σελίδες της προσωκρατικής φιλοσοφίας».

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και η πρωτότυπη αυτή σειρά εκδηλώσεων έχει ξεκινήσει από τις 21 Νοεμβρίου και θα κρατήσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Έχουν ήδη προηγηθεί οι εκδηλώσεις για τον Αναξίμανδρο και τον Ηράκλειτο για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ για τον μήνα Δεκέμβριο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Παρμενίδη και θα συνεχίσουν με τον Δημόκριτο και τον Γοργία, που αποτελούν και τις δύο τελευταίες για να κλείσει ο κύκλος.

    12 Δεκεμβρίου 2017: Δημόκριτος

    Δημόκριτος
    Δημόκριτος

    Ο Δημόκριτος πίστευε ότι η ύλη αποτελείτο από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια και ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους “κόσμους”. Επίσης, υποστήριζε πως το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα, είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό.

    19 Δεκεμβρίου 2017: Γοργίας

    Γοργίας
    Γοργίας

    Ο Γοργίας υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος της ρητορικής τέχνης και σύγχρονος του Πρωταγόρα και του Σωκράτη. Άσκησε σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση της αττικής πεζογραφίας και ποίησης και οι επιδεικτικοί λόγοι του χρησίμευαν ως πρότυπα στη ρητορική φιλολογία της εποχή.

    Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στον ΠΥΡΓΟ ΒΙΒΛΩΝ ΕΒΕ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα) από τις 19.00 έως τις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε δωρεάν χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους στο ΚΠΙΣΝ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακόμη μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο πλαίσιο των θεατρικών «Παραβάσεων» του ΚΠΙΣΝ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ταινία μετά μουσικής: Μικρές συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στο φουαγιέ του Άστορ



    ΣΧΟΛΙΑ