Από τα επτά θαύματα του κόσμου, μόνο η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας «στέκεται» ακόμα στην θέση της αλλά χωρίς την μεγαλειότητα που είχε 4.500 χρόνια, όταν χτίστηκε από τους Αιγυπτίους.
Μια ομάδα καλλιτεχνών και σχεδιαστών ανακατασκεύασαν σε 3D απεικονίσεις τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου για την ασφαλιστική εταιρεία Budget Direct, σε συνεργασία με την NeoMam Studios, ώστε να τα δει κανείς στην παλιά τους αίγλη, πριν την καταστροφή τους.
1) Ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο Κολοσσός της Ρόδου είχε 32 μέτρα ύψος και αποτελούσε άγαλμα του αρχαίου Έλληνα θεού Ήλιου, που στεκόταν επιβλητικά πάνω από το λιμάνι Μανδράκι της Ρόδου.
Τοποθετημένο στην είσοδο του λιμανιού, το άγαλμα στηριζόταν πάνω σε τεράστια μαρμάρινα βάθρα των 15 μέτρων για να επιτρέψει στα πλοία να περάσουν ανάμεσα από τα πόδια του. Το λιμάνι Μανδράκι είχε εξαιρετική σημασία στην αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε το σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Το άγαλμα ανεγέρθηκε το 282 π.Χ. και χρειάστηκε 12 ολόκληρα χρόνια για να οικοδομηθεί αλλά «άντεξε» μόλις έξι δεκαετίες προτού καταρρεύσει από έναν τεράστιο σεισμό.
2) Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Το μοναδικό «θαύμα» του αρχαίου κόσμου που «δείχνει» την αντοχή του στον χρόνο, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας χτίστηκε από του Αιγύπτιους πριν από 4.500 χρόνια. Πέτρες βάρους τουλάχιστον 15 τόνων η καθεμιά, μεταφέρθηκαν από 100.000 εργαζόμενους για να κατασκευαστεί η αρχαία πυραμίδα.
Συνολικά χρειάστηκαν 20 χρόνια για ολοκληρωθεί και αποτέλεσε την τελευταία κατοικία του Αιγύπτιου Φαραώ Κούφου. Εξωτερικά η πυραμίδα είχε γυαλισμένο λευκό ασβεστόλιθο, γεγονός που προσέδιδε ένα λαμπερό φινίρισμα. Ωστόσο, με τη φθορά του χρόνου αλλά και την επέλαση των Αράβων, η πυραμίδα «έχασε» ένα μέρος την λαμπρότητάς της.
3) Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας είναι το μοναδικό Θαύμα του Αρχαίου Κόσμου για το οποίο δεν έχει βρεθεί η ακριβής τοποθεσία του. Κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως να μην υπήρξε ποτέ.
Οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν τους κήπους ως μια περίτεχνη δομή με ψηλές βεράντες 20 μέτρων και πολύπλοκα μηχανήματα που παρείχαν νερό στα χιλιάδες πολύχρωμα φυτά.
Ο μύθος αναφέρει ότι οι κήποι χτίστηκαν το 600 π.Χ. για την πόλη της Βαβυλώνας, στο σημερινό Ιράκ που όμως καταστράφηκαν μαζί με την ίδια την πόλη, από την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών το 539 π.Χ..
4) Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός

Αυτό το εντυπωσιακό άγαλμα μήκους 12 μέτρων ήταν επιμεταλλωμένο με χρυσό και ελεφαντόδοντο και βρισκόταν στο αρχαίο ναό του Δία, στην Ολυμπία. Τόσο το πλαίσιο όσο και ο θρόνος ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, πράγμα που καταδεικνύει την ευθραυστότητά του.
Πιθανόν να άντεξε μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν καταρρεύσει, είτε όταν ο ναός καταστράφηκε το 426 μ.Χ. ή λίγα χρόνια αργότερα σε πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη, όπου και μεταφέρθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο.
5) Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας, όπως μαρτυράει και το όνομά του, ανεγέρθηκε στην πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γύρω στο 300 π.Χ..
Η απίστευτη δομή των 100 μέτρων περιλάμβανε έναν κύλινδρο πάνω από ένα οκταγωνικό επίπεδο, το οποίο στηρίχθηκε από μια τεράστια τετράγωνη βάση. Ήταν το τρίτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για αρκετούς αιώνες, πίσω από τις Μεγάλες Πυραμίδες.
Ο φάρος έγινε έρμαιο των σεισμών και σταδιακά καταστράφηκε, μεταξύ του 12ου και 15ου αιώνα μ.Χ.
6) Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Αυτός ο τεράστιος τάφος χτίστηκε για τον Μαύσωλο, κυβερνήτη μιας αρχαίας περιοχής της Μικράς Ασίας, γνωστή ως Καρία. Ήταν τόσο εντυπωσιακό, που το όνομα του βασιλιά Μαύσωλου χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για τα μεγάλα ταφικά μνημεία.
Κατασκευάστηκε στη Μικρά Ασία γύρω στο 350 π.Χ. και σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μαύσωλο, με σαφής επιρροές από την ελληνική, την ανατολική και την αιγυπτιακή αρχιτεκτονική. Καταστράφηκε από μια σειρά σεισμών τον 13ο αιώνα
7) Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

Ο ναός της Αρτέμιδος βρισκόταν στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας. Αποκαλείται και Αρτεμίσιο και κατασκευάστηκε το 440 π.Χ..
Συνολικά κατασκευάστηκε και καταστράφηκε τρεις φορές. Ο πρώτος που τον κατεδάφισε ήταν ο Ηρόστρατος, ο οποίος τον έκαψε μόνο και μόνο για να γίνει διάσημος. Ακολούθησαν οι Γότθοι, οι οποίοι κατέστρεψαν την πόλη ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους Ρωμαίους
Τέλος, ένας όχλος από χριστιανούς τον κατέστρεψε ολοκληρωτικά το 401 μ.Χ., αφήνοντας μόνο τα θεμέλια και μια μονή στήλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαμέρισμα στα Ιωάννινα μεταμορφώνεται σε country chic
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γουόρεν Μπάφετ: Ο «σοφός της Ομάχα» περνά στη σφαίρα του θρύλου
- Πόλεμος στο Ελληνοαμερικανικό: Οι εκλογές, τα δημοσιεύματα και η απάντηση Σαρακάκη
- Παράθυρο για μείωση των τεκμηρίων – Τα σενάρια για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους
- Ελίζαμπεθ Πίπκο: Ποια είναι η ωραία ιεραπόστολος του Τραμπ που μόλις κατέφθασε στον ΑΝΤ1
