• City Stories

    Πέντε προτάσεις για να αποδράσετε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

    Μονεμβασιά


    Χαλάρωση, ξεκούραση και περίπατος σε γραφικά μέρη της Ελλάδας

    Το φθινόπωρο μπορεί να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του και ο χειμώνας να βρίσκεται προ των πυλών, αλλά εσείς ψάχνετε ευκαιρία να ξεφύγετε λίγες ώρες από το κλεινόν άστυ και να πάρετε την απαραίτητη δόση φύσης, γραφικών τοπίων και φυσικά – όπως το απαιτεί και η ημέρα – «Αέρα»!

    Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για κοντινές ή πιο μακρινές αποδράσεις με χρώματα και μυρωδιές ελληνικής φύσης.

    Παρακάτω, θα βρείτε τους πέντε πιο ειδυλλιακούς και πλησιέστερους στην Αθήνα προορισμούς, οι οποίοι ενδείκνυνται για ξεκούραση, ρομαντικούς περιπάτους και ατελείωτη εξερεύνηση.

    Καρπενήσι: Η «Ελβετία της Ελλάδας» 

    Ιδανικό προορισμό αποτελεί το κλασικό και αγαπημένο Καρπενήσι, το οποίο φημίζεται για την πλούσια φύση που διαθέτει.

    Πυκνά δάση, φουσκωμένα ποτάμια και φαράγγια, φύση μοναδικής ομορφιάς που οργιάζει.

    Στο Καρπενήσι μπορείτε να δοκιμάσετε ράφτινγκ στον Ταυρωπό και κανό καγιάκ στην Λίμνη Κρεμαστών. Εάν, πάλι, δεν σας έλκουν τα extreme sports μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα με άλογο δίπλα σε ποτάμια.

    Ακόμα, στο Καρπενήσι θα έχετε την ευκαιρία να «χορτάσετε» περπάτημα μέσα σε κατάφυτες διαδρομές, στιγμές χαλάρωσης σε cozy καφέ και παραδοσιακά ταβερνάκια με εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες και βόλτες στα γραφικά λιθοστρωμένα σοκάκια του Παλαιού οικισμού. Τα σημεία που αξίζει να δείτε πριν επιστρέψετε στην πόλη είναι αναμφίβολα το φαράγγι «Πάντα Βρέχει» και τη Μονή Προυσού που χρονολογείται περίπου στον 12ο αιώνα και στέκει αγέρωχη μεταξύ των βουνών Χελιδόνα και Καλιακούδα.

    Μονεμβασιά: Η παραμυθένια καστροπολιτεία 

    Μονεμβασιά

    Η Μονεμβασιά, χτισμένη πάνω σε έναν επιβλητικό βράχο, διαθέτει μια μοναδική, όσο και καλοδιατηρημένη, καστροπολιτεία.

    Ο μεσαιωνικός οικισμός της Μονεμβασιάς με τα σοκάκια του, τα αρχοντικά του σπίτια και τις εκκλησίες θα σας μεταφέρει σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Περιόδους που άφησαν κάθε μία το δικό της σημάδι στην περιοχή. Ιδανικό μέρος για κάθε εποχή, τα weekends του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη όμως η Μονεμβασιά έχει άλλο αέρα.

    Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, άψογα διατηρημένος. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου.

    Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική και γεμάτη ρομαντισμό.

    Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Μονεμβασιάς είναι η Πλατεία Ελκομένου Χριστού, όπου αξίζει να επισκεφτείτε την Αρχαιολογική Συλλογή όπου στεγάζεται στο διατηρητέο τζαμί, η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, η οικία της Ρεβέκκας Μαστραποστόλη, η οικία του Γιάννη Ρίτσου, το Πορτέλο, η Επάνω Πόλη και η Αγία Σοφία.

    Τρίκαλα Κορινθίας 

    Λίμνη Δόξα

    Στις πλαγιές του όρους Κυλλήνης, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και μόλις δύο ώρες απόσταση από την Αθήνα βρίσκονται τα μαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας, ένας ορεινός επίγειος «παράδεισος» περικυκλωμένος από έλατα, όπου η φύση κυριολεκτικά οργιάζει!

    Χωρίζεται σε τρεις επιμέρους οικισμούς, τα Άνω Τρίκαλα, τη Μέση συνοικία Τρικάλων και την Κάτω συνοικία Τρικάλων. Η μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα αρχοντικά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η αυθεντική «ζεστή» φιλοξενία των ντόπιων, έχουν αναγάγει τα Τρίκαλα Κορινθίας σε έναν φθινοπωρινό και χειμερινό προορισμό, που γνωρίζει αναπάντεχη επισκεψιμότητα.

    Εκεί, όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να επανασυνδεθείτε με τη φύση μέσα από πεζοπορίες και επισκέψεις σε σημαντικά σημεία όπως η λίμνη Δάτσιου, η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας αλλά θα θαυμάσετε από κοντά αξιοθέατα θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως το Ναό του Αγίου Δημητρίου που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα και το μοναστήρι Αγίου Βλασίου του 15ου.

    Σε όποια από τις συνοικίες κι αν επιλέξετε να μείνετε, να είστε σίγουροι πως οι ντόπιοι μεζέδες, το τοπικό κρασί και τα λαχταριστά γλυκά του κουταλιού θα κάνουν την επίσκεψή σας πολύ πιο… νόστιμη!

    Καλάβρυτα: Η καρδιά του Χελμού

    Καλάβρυτα

    Κατάφυτες πλαγιές, ορμητικά ποτάμια, οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο κι ένα τρένο ο περίφημος Οδοντωτός, που σκαρφαλώνει στο Χελμό, για να φτάσει ως τα Καλάβρυτα, την «πόλη – σταθμό» στην Ιστορία της Ελλάδας.

    Ο κεντρικός λιθόστρωτος πεζόδρομος και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, γεμάτα με ταβέρνες, μπαράκια, μαγαζιά και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

    Τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το πλατανόδασος του Πλανητέρου, τα Ύδατα της Στυγός, το Σπήλαιο των Λιμνών και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού κλέβουν τις εντυπώσεις.

    Για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες), θα πρέπει να πάρετε τον Οδοντωτό που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή των 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη ονειρικές εικόνες.

    Αράχωβα: Η νύφη του Παρνασσού 

    Αράχωβα

    Στην αγκαλιά του Παρνασσού, η Αράχωβα συνδυάζει παράδοση και υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες.

    Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, τη Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard και καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού.

    Η γραφικότητά της σε συνδυασμό με τις υπέροχες γεύσεις που θα δοκιμάσετε θα σας κάνουν να τη λατρέψετε.

    Στην Αράχωβα θα περπατήσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια, θα βρείτε  μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, μικρά café και πολλές επιλογές φαγητού. Όσοι αρέσκεστε στο να δοκιμάζετε τοπικές σπεσιαλιτέ, σίγουρα θα πρέπει να πάρετε μια γεύση από την τοπική φορμαέλα, τις χειροποίητες χυλοπίτες και το γλυκό καρυδάτο.

    Η Αράχωβα απέχει μόνο 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Απόσταση που την καθιστά ιδανική ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Ο κόσμος τη λατρεύει για τις χειμερινές της ομορφιές και το χιόνι, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις μοναδικές στιγμές που μπορεί να χαρίσει το φθινόπωρο.



    ΣΧΟΛΙΑ