City Stories

Πέντε λογοτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τρίτη (27 Νοεμβρίου)


Πέντε πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018, σε διάφορους χώρους της Αθήνας, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Και οι πέντε εκδηλώσεις έχουν άμεση σχέση με τα βιβλία και τη λογοτεχνία, τους συγγραφείς και τους ποιητές. Σ΄αυτές περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συζητήσεις και αφιερώματα, ενώ πραγματοποιούνται όλες με ελεύθερη είσοδο.

Δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες:

1. 6η Σκυταλοδρομία Λόγου στο Δημαρχείο Αθηνών: Ο Θοδωρής Γκόνης παραδίδει τη σκυτάλη στον Μάκη Τσίτα

Ο ποιητής, διηγηματογράφος και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα Μάκη Τσίτα.

Μια διαφορετική σκυταλοδρομία πραγματοποιείται κάθε μήνα στην Αθήνα! Είναι η Σκυταλοδρομία Λόγου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων που φέρνει κοντά Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου! Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο – Μαρία Στασινοπούλου, Νίκο Βατόπουλο, ο Θοδωρής Γκόνης, συγγραφέας, ποιητής και σκηνοθέτης του θεάτρου παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα Μάκη Τσίτα, με αφορμή τα παιδικά βιβλία του (“Kαι βγάζω το καπέλο μου”, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη 2018, “Ο αδέσποτος Κώστας”, Εκδόσεις Ψυχογιός 2014).

Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σας προσκαλεί την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, αίθουσα Τελετών, στην πλατεία Κοτζιά. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Έλληνες Συγγραφείς”.

Τη συζήτηση συντονίζουν οι Νατάσα Βησσαρίωνος, δημοσιογράφος και Ανθούλα Δανιήλ, δρ. φιλολογίας – κριτικός λογοτεχνίας.

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Πότε:
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
19.00

Πού:
Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (αίθουσα Τελετών)
Αθηνάς 63, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

2. Αφιέρωμα στον πεζογράφο Θανάση Βαλτινό στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου, τιμώντας τον διαπρεπή Ακαδημαϊκό και διακεκριμένο πεζογράφο Θανάση Βαλτινό, διοργανώνει αφιέρωμα στο έργο του, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α Σύνταγμα.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος θα μιλήσουν:
– ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, με θέμα Η μετανάστευση μέσα από το “Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη” του Θανάση Βαλτινού και το “Ημερολόγιον του Βίου μου” του Σάββα Τσερκεζή,
– ο συγγραφέας κ. Λεύκιος Ζαφειρίου, με θέμα Σχόλια στο “Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί – ‛22”,
– ο κριτικός λογοτεχνίας κ Δημήτρης Παϊβανάς, με θέμα Το “Ημερολόγιο της Αλοννήσου”
– ο συγγραφέας κ.Γιώργος Αριστηνός, με θέμα “Ο τελευταίος Βαρλάμης”. Η ανακάλυψη της γλωσσικής στροφής.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον τιμώμενο κ. Θανάση Βαλτινό και συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Το πρόγραμμα θα συντονίσει η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού.

Πότε:
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
19.00

Πού:
Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

3. Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Σακκά στον Ιανό

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Γιάννη Σακκά, Οι πύλες των οδών της ημέρας και της νύχτας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

-Χρυσή Βιτσιλάκη πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου
-Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος κριτικός λογοτεχνίας
-Κωστής Παπαϊωάννου εκπαιδευτικός-πρ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
-Γιώργος Βέης πρέσβυς επί τιμή-ποιητής

Στο πιάνο η Κασσάνδρα Φουντουλάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένα ανέσπερο φως κρύβεται στα έγκατα της ύπαρξής σου. Για να το δεις, πρέπει να συναντήσεις τη θεά του Ελεάτη, να περάσεις από τις πύλες των οδών της ημέρας και της νύχτας, να ακολουθήσεις έναν δρόμο που δεν έχει κατεύθυνση, που δεν υπάρχει, και να αντιμετωπίσεις εχθρούς, που παραμονεύουν να σε σταματήσουν και να σ’ εκτρέψουν απ’ την πορεία. Θα φτάσεις τελικά ως την τελευταία πύλη, πίσω από την οποία κρύβεται η αλήθεια, ή θα επιλέξεις έναν άλλο προορισμό, που είναι συνάμα το τέλος και η αρχή του δρόμου που εσύ ο ίδιος δημιούργησες;

Πότε:
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
20.30

Πού:
Ιανός
Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

4. Εκδήλωση απονομής των λογοτεχνικών βραβείων:”Literature.gr Λογοτεχνική φράση της χρονιάς 2017″ στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη

Στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το διαδικτυακό περιοδικό Literature.gr μας προσκαλεί την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 από τις 20:45 έως τις 23:30, στην εκδήλωση απονομής των λογοτεχνικών βραβείων:”Literature.gr Λογοτεχνική φράση της χρονιάς 2017″, που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής “Β&Μ Θεοχαράκη” Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα.

To διαδικτυακό περιοδικό Literature.gr θέσπισε το ετήσιο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο “The Literature.gr Phrase of the Year Prize” τον Δεκέμβριο του 2015, στοχεύοντας στην αναζήτηση τρόπων για την προώθηση της λογοτεχνίας καθώς και την ανάπτυξη, διάδοση και προβολή των ελληνικών γραμμάτων μέσα από το έργο των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών, αλλά και τη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με τη νεωτερική σκέψη των ξένων λογοτεχνών.

Φέτος, τα βραβεία απονέμονται στους:
Έρση Σωτηροπούλου, για το βιβλίο της “Μπορείς”, Εκδόσεις Πατάκη
Διακριθείσα Φράση: “Τέχνη μπορεί να υπάρξει μόνο με την έννοια του κατεπείγοντος, τα άλλα είναι φιλολογικές συζητήσεις” & Greg Jackson, για το βιβλίο του “Οι Άσωτοι”, Εκδόσεις Αντίποδες, μετάφραση Παναγιώτης Κεχαγιάς
Διακριθείσα Φράση: “Οι άνθρωποι είναι σφαίρες που έχουν φύγει από την κάννη του όπλου”

-Χαιρετισμός: Μιχάλης Μοδινός
-Ομιλίες εκ μέρους της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων: Εριφύλη Μαρωνίτη & Φοίβος Σακαλής
-Ομιλίες εκ μέρους του Literature.gr: Παναγιώτης Κεχαγιάς, Χριστίνα Λιναρδάκη & Χρήστος Χρυσόπουλος
-Παρουσίαση: Ντίνα Σαρακηνού

Πότε:
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
20.45

Πού:
Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Σύνταγμα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

5. Ο Νίκος Παπαδογιάννης έρχεται στο Public Café Συντάγματος

Το Public και οι εκδόσεις Keybooks σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος λείπει» του Νίκου Παπαδογιάννη, στο Public Café Συντάγματος, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στις 21.00.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Nίκος Παπαδογιάννης, προσφέρει στον αναγνώστη τη θέση του συνοδοιπόρου στα ταξίδια μιας ζωής μέσα από εβδομήδα τρεις συχνά απίστευτες, άκρως αληθινές, όμως, ιστορίες. Από τα παράθυρα του αεροπλάνου μάς κλείνουν το μάτι ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον.

Για το βιβλίο, τον αθλητισμό, τα ταξίδια, τη μουσική και όσα αγαπά ο Νίκος θα συζητήσουν οι:

Ιωάννης Μελισσανίδης / χρυσός ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής

Ηλίας Νικολακόπουλος / ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών

Κώστας Τσαρτσαρής / πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Καρύδας.

Πότε:
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
21.00

Πού:
Public Café Συντάγματος
Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικροί και μεγάλοι ζουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στο γιορτινό χωριό της Τεχνόπολης!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εορταστικές νότες από το μουσικό σύνολο Jazz Octet στο ΚΠΙΣΝ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει!ΣΧΟΛΙΑ