• City Stories

    Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τρίτη (9 Οκτωβρίου)


    Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτή την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας.

    Πρόκειται για δύο σημαντικές προβολές ταινιών, για μια ζωγραφική έκθεση, μια συναυλία και μια σπουδαία τιμητική εκδήλωση.

    Δείτε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες:

    1. Εγκαίνια της έκθεσης του Παύλου Σάμιου “Της γης οι ερωτευμένοι” στη ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ

    Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου, με τίτλο “Της γης οι ερωτευμένοι”, στον Χώρο Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ.

    Πρόκειται για έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1992, εποχή κατά την οποία η αισθαντική ιδιοσυγκρασία του ζωγράφου σε συνδυασμό με την εσωτερική ανάγκη για συνεχή ανανέωση της εικαστικής του γλώσσας, τον είχαν ωθήσει να αντιληφθεί το θέμα της “οικολογίας” ως αίτημα για τη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου ζωής.

    «Ήθελα να δείξω την περιβαλλοντική καταστροφή που έρχεται, αλλά και την αντίστροφη κατάσταση: ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα» δηλώνει ο κ. Σάμιος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ενότητα έργων.

    «Η ιδιαιτερότητα του κ. Σάμιου», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης κ. Γιώργος Μυλωνάς, «έγκειται στο ότι συνδυάζει τη δυναμική εξπρεσιονιστική χειρονομία και τον βαθύ χρωματικό λυρισμό».

    Πότε:
    Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    ΣΤΟart – Χώρος Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής
    Κοραή 4, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    2. Προβολή της ταινίας “O Χαφιές” του Jean-Pierre Melville στο Γαλλικό Ινστιτούτο

    Μια ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη πάρει τις αποστάσεις του από τη Nouvelle Vague.Η αφήγηση της ταινίας, σαν αναδρομή στο παρελθόν, έρχεται σε αντίθεση με τους συνηθισμένους τρόπους αφήγησης της εποχής. Αυτή η ταινία προβάλλεται με αφορμή το συνέδριο προς τιμή του Georges Simenon, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2018.

    Την ταινία θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, κριτικός κινηματογράφου, ΕΡΤ.

    Ταινία υποτιτλισμένη στα ελληνικά.

    Πότε:
    Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Γαλλικό Ινστιτούτο
    Σίνα 31, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    3. Τιμητική εκδήλωση για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ στο Μουσείο Μπενάκη

    Στην τιμητική εκδήλωση για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, έναν από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου Μπενάκη, θα παρουσιαστούν το αφιέρωμα στον σπουδαίο Βρετανό συγγραφέα, που εξέδωσε το 2017 το Μουσείο στη σειρά παραρτημάτων του επιστημονικού του περιοδικού, η μεγάλη δωρεά του ζεύγους Λη Φέρμορ στο Μουσείο και η μελλοντική χρήση του Κέντρου Πάτρικ και Τζόαν Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη.

    Θα μιλήσουν οι:

    -James Bryce, Σύμβουλος και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής στη Βρετανική Πρεσβεία
    -Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ
    -Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη
    -Μάρια Διαμάντη, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη

    Πότε:
    Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτίριο
    Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    4. Η Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη

    Η Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων ξεκινάει τη φθινοπωρινή της περιπλάνηση με μία συναυλία στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στις 20:30, όπου το κοινό θα απολαύσει κυρίως έργα σπουδαίων συνθετών που έχουν γραφτεί για έγχορδα.

    Η Συμφωνική Ορχήστρα θα παρουσιάσει τη Serenata για έγχορδα του Antonin Dvorak, 2 Μελωδίες op. 53 του Edward Grieg, καθώς και ένα Andante για έγχορδα του Κωνσταντίνου Γρηγορίου. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με δύο έργα για φαγκότο και έγχορδα, την Romanza του Edward Elgar και το Andante Ε Rondo Ungarese του C. M. Weber με σολίστ τον Κορυφαίο Α΄ Φαγκοτίστα της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Φαρούγγια.

    Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

    Πότε:
    Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
    Πειραιώς 100, Γκάζι

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    03.07-Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων

    5. Προβολή της ταινίας “Μαλχόλαντ Ντράιβ” του Ντέιβιντ Λιντς στο Χυτήριο

    Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιντς με τους: Τζάστιν Θερού, Ναόμι Γουότς, Λόρα Έλενα Χάρινγκ, Αν Μίλερ, Νταν Χεντάγια, Ρόμπερτ Φόστερ

    Για 177 κριτικούς η Oδός Μαλχόλαντ του Ντέιβιντ Λιντς είναι η καλύτερη ταινία του 21oυ αιώνα!

    O προσωπικός θρίαμβος ενός σκηνοθέτη που δίκαια μπορεί να αποκληθεί ο “αναρχικός βιαστής του Αμερικανικού Ονείρου”. Μετά το ευχάριστο (θεματολογικά) διάλλειμα του The Straight Story, ο David Lynch επιστρέφει για να ανακεφαλαιώσει το ένδοξο παρελθόν του και είναι πραγματικά σαρωτικός: Αλώνει τη φαντασία με εικόνες καθαρού συμβολισμού (βλ. Eraserhead -Wild at Heart -Twin Peaks), και σαγηνεύει με την απόλυτη ουμανιστική του ματιά (βλ. The Elephant Man).

    Αρωγός ένα σενάριο – ατομική βόμβα (φόνοι, αυτοκτονία, λεσβιακός έρωτας – που σοκάρει μόνο για την ευαισθησία του-σαρκασμός -βιτριόλι στις μαφιόζικες, σήπουσες χολιγουντιανές δομές), και μια σκηνοθεσία που αποδομεί το story, παίζοντας με τρομερή άνεση με όλα σχεδόν τα γνωστά genres: thriller, black comedy, ερωτικό δράμα, φιλοσοφική ταινία καταγγελίας (sic!).

    O Angelo Badalamenti καλύτερος από ποτέ, πετυχαίνει καρδιά και νου του θεατή, δίνοντας μαθήματα κινηματογραφικής μουσικής.

    Πόνος – Έρωτας – Θάνατος και μετά…Silencio!…

    Πότε:
    Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Χυτήριο
    Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δωρεάν προβολές ταινιών στο Exile Room – Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Dirty Fuse έρχονται στο ΚΠΙΣΝ για την τελευταία υπαίθρια συναυλία του χρόνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ο Διονύσιος Σολωμός στη σκιά του Ομήρου»: Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στο ΚΠΙΣΝ



    ΣΧΟΛΙΑ