• City Stories

    Πέντε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη Δευτέρα (12 Νοεμβρίου)


    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, ενώ πολλές από αυτές είναι με ελεύθερη είσοδο.

    Για αυτή τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018, συγκεντρώσαμε πέντε εκδηλώσεις, στις οποίες μπορείτε να παρευρεθείτε δωρεάν και να περάσετε όμορφα τον χρόνο σας.

    Δείτε παρακάτω:

    1. Πρεμιέρα της νέας ψηφιακή παράστασης του Πλανηταρίου: “Το Κέντρο του Κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος” στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    “Το Κέντρο του Κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος” είναι ο πλήρης τίτλος της νέας πλανηταριακής παράστασης, που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018.

    Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Πλανηταρίου, παρουσιάζοντας ένα “ζωντανό” ταξίδι από το Ηλιακό μας σύστημα ως τις εσχατιές του Σύμπαντος με την βοήθεια του εντυπωσιακού προσομοιωτή του Πλανηταρίου!

    Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 18:30 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.

    Λίγα λόγια για την παράσταση:
    Υπάρχει άραγε κέντρο στο Σύμπαν και, αν ναι, πού θα μπορούσε να βρίσκεται; Η προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι το κέντρο του κόσμου βρίσκεται στην Γη και ότι όλα τα ουράνια σώματα περιφέρονται γύρω της.

    Αυτή την Γεωκεντρική θεώρηση του κόσμου, που επικράτησε για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, και η οποία αποδείχτηκε όμως εσφαλμένη, πραγματεύεται η νέα παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου που κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018.

    Από την αρχαία Βαβυλώνα στην αρχαία Ελλάδα και από το Ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου στην διαστολή του Σύμπαντος, η νέα παράσταση, που είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, εξιστορεί την συναρπαστική εξέλιξη των ιδεών μας για την θέση της Γης και κατά συνέπεια του ανθρώπου στο Σύμπαν.

    H παράσταση περιλαμβάνει συνέντευξη του Διευθυντή και Προέδρου Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη.

    Σημειώνεται ότι η παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018.

    Η παράσταση προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες.

    Πότε:
    Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
    18:30 και 20:00

    Πού:
    Ίδρυμα Ευγενίδου
    Συγγρού 387, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.

    2. ΑΘΗΝΑ, η ανάλυση ενός βλέμματος. Παρουσίαση-ομιλία με τον Νίκο Βατόπουλο στο Μουσείο Ηρακλειδών

    Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του “Περπατώντας στην Αθήνα” (εκδ. Μεταίχμιο), ο Νίκος Βατόπουλος θα επιχειρήσει μέσα από μία αλληλουχία 100 και πλέον εικόνων να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει το αστικό περιβάλλον και τις στρώσεις του χρόνου στην Αθήνα.

    Είναι μια εμπλουτισμένη εκδοχή της παρουσίασης που έκανε πρόσφατα στο βιβλιοπωλείο “Booktalks” στο Παλαιό Φάληρο, στον “Ευριπίδη” στην Κηφισιά, στον Βόλο (Εξωραϊστική Λέσχη), στη Λάρισα (Πινακοθήκη Κατσίγρα) και στα Τρίκαλα (Μουσείο Τσιτσάνη).

    Ευχαριστίες τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το βιβλιοπωλείο Λεμόνι και το Μουσείο Ηρακλειδών γι’ αυτήν τη συνεργασία.

    Πότε:
    Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
    19:00

    Πού:
    Μουσείο Ηρακλειδών
    Ηρακλειδών 16, Θησείο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. “Γέφυρες” Ινστιτούτο Πούσκιν Αθηνών – ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”

    Το Ινστιτούτο Πούσκιν Αθηνών στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων 2018-2019 σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την εκδήλωση “Γέφυρες”.

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα Μερκούρη” (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Στάση Μετρό Κεραμικός) από 12 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2018 και θα παρουσιαστούν:
    • Μέρος από το αρχείο του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, το οποίο διατηρούν το Ινστιτούτο Πούσκιν και το ΜΙΕΤ –ΕΛΙΑ,
    • Ομιλίες,
    • “Γράμματα σε έναν Πρόγονο”: κεραμική εγκατάσταση,
    • “Αστικό τοπίο, πριν και μετά”: έργα χαρακτικής,
    • “Αποτυπώματα”: έκθεση φωτογραφίας,
    • “Το Παλτό”: θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νικολάι Γκόγκολ,
    • Ανοικτά εργαστήρια χαρακτικής για το κοινό.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αναρτηθεί στις επίσημες ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα των φορέων και θα διατίθεται σε έντυπη μορφή την ημέρα των εγκαινίων.

    Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00.

    Πότε:
    Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
    19:00

    Πού:
    Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων
    Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. Με τα λόγια (γίνεται): Open Mic -Βραδιά με αδημοσίευτα ποιήματα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην πρώτη εκδήλωση της όγδοης περιόδου τους, παρουσιάζουν βραδιά με ελεύθερες, “open mic”, αναγνώσεις αδημοσίευτων ποιημάτων.

    Το “ανοιχτό μικρόφωνο” είναι ένας πολύ δημοφιλής τύπος εκδήλωσης στο εξωτερικό και αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ποιήτρια και ποιητή – πεπειραμένο ή λιγότερο έμπειρο – να “δοκιμάσει” αδημοσίευτα ποιήματά του, διαβάζοντάς τα σε ένα αφοσιωμένο κοινό. Την ημέρα της εκδήλωσης, από τις 19:00, στην είσοδο του Θεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να αναγράψουν το όνομά τους σε πίνακα που θα έχει αναρτηθεί, για να λάβουν μία από τις δώδεκα θέσεις ελεύθερης ανάγνωσης

    Στη βραδιά έχουν προσκληθεί να διαβάσουν αδημοσίευτα ποιήματά τους οι ποιήτριες Γιάννα Μπούκοβα και Δανάη Σιώζιου. Ενδιαμέσως, καθένας από τους συνολικά δώδεκα πρώτους που δηλώσουν συμμετοχή, θα διαβάσει επίσης αδημοσίευτα ποιήματά του, συνολικής διάρκειας τριών λεπτών.

    Πότε:
    Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
    19:30

    Πού:
    Ελληνοαμερικανική Ένωση
    Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    5. Προβολή “Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε” στον Φ.Ο.Υ.

    Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. την Δευτέρα αυτή, 12/11, θα προβάλει την ταινία “Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε” (1992) των Σταύρου Τσιώλη και Χρήστου Βακαλόπουλου. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον υπεύθυνο της κινηματογραφικής Λέσχης Κώστα Σαμάντη.

    Λίγα λόγια για την ταινία:
    Το “Παρακαλώ Γυναίκες, Μην Κλαίτε” είναι μια ταινία σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσιώλη και του Χρήστου Βακαλόπουλου. Κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1992. Μια κωμωδία που καυτηριάζει και σατιρίζει την ελληνική κοινωνία με έναν οξυδερκή και ιδιότυπο τρόπο.

    Συντελεστές
    Σενάριο – σκηνοθεσία: Βακαλόπουλος Χρήστος, Τσιώλης Σταύρος.

    Ηθοποιοί:
    Μπακιρτζής Αργύρης, Βλάχος Δημήτρης, Μασκλαβάνου Δώρα, Κέκκος Νικόλαος, Παπαχρήστου Αίμιλυ, Γαβρήλου Έβελιν, Θεοδώρου Θύμιος, Θεοδώρου Στράτος, Τσαρούχας Κώστας, Ψυχογιού Δήμητρα, Μπούλη Γούναρη Ντίνα, Κομποτιάτης Δημοσθένης, Μπόγρης Νίκος, Βακαλόπουλος Χρήστος, Τσιώλης Σταύρος κ.ά.

    Πότε:
    Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
    20:15

    Πού:
    Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού
    Ανδρέα Λεντάκη, Αμισσού και Λεωφόρος Σμύρνης, Υμηττός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Κέντρο του Κόσμου: Δωρεάν η πρεμιέρα της νέας ψηφιακής παράστασης του Πλανηταρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο σοκολατένιο φεστιβάλ έρχεται στην Ελλάδα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Handmade Dreams»: Μια μοναδική έκθεση χειροποίητου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων



    ΣΧΟΛΙΑ