20 Εικαστικοί και 11 Θεωρητικοί φοιτητές των μεταπτυχιακών τμημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ανοίγουν για τρεις ημέρες την πόρτα του εργαστηρίου τους στο κοινό, από τις 03 -μέχρι τις 05 Μαΐου 2018.
Φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών, αλλά για πρώτη φορά σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ανοίγουν για τρεις ημέρες την πόρτα του εργαστηρίου τους στο κοινό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των φοιτητών, για μια από κοινού σύμπραξη των δύο μεταπτυχιακών τμημάτων της Σχολής, η οποία έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ της καλλιτεχνικής διεργασίας και της επιμελητικής πρακτικής.
Το εργαστήριο του καλλιτέχνη στη μυθογραφία και στην ιστορία της τέχνης φέρεται κυρίως ως τόπος συγκέντρωσης και περισυλλογής, ως ο τόπος εντός του οποίου συντελείται το θαύμα της δημιουργίας. Είναι ένας τόπος κλειστός για τους πολλούς, το άδυτο, όπου δεν διεισδύουν παρά μονάχα λίγοι και εκλεκτοί. Ωστόσο, το εργαστήριο αποτέλεσε επίσης χώρο διδασκαλίας και μαθητείας της τέχνης, χώρο συνάντησης, συζήτησης, διαπραγμάτευσης, αγοραπωλησίας, ακόμα και χώρο έκθεσης των έργων.
Στα 16 διαφορετικά δωμάτια-εργαστήρια του μεταπτυχιακού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο κάθε εικαστικός. Σε καθένα από τα στούντιο αποτυπώνεται η προσωπικότητα του καλλιτέχνη και η μοναδικότητα του ύφους του.
Σκοπός του Open Studios είναι να γίνει εμφανής η διαδικασία που ακολουθεί ο κάθε δημιουργός, προτού το καλλιτεχνικό έργο πάρει την τελική του μορφή. Η ιδιαιτερότητα μιας τέτοιας επίσκεψης έγκειται στην εξωστρέφεια που αποκτούν τα εργαστήρια, η οποία αποκαλύπτει ετερόκλητες δουλειές σε έναν χώρο καθημερινής συνύπαρξης.
Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης, οι θεωρητικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν με κείμενά τους το εικαστικό έργο κάθε εργαστηρίου, έπειτα από συζητήσεις με τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραβρίσκονται και τις τρεις ημέρες για να συζητήσουν με το κοινό.
Συντελεστές:
Συμμετέχοντες εικαστικοί: Γιάννης Αμανατίδης, Αντώνης Καπνίσης, Χαρά Κεράστα, Ελένη Κορδαλή, Παναγιώτης Λιανός, Θάνος Μακρής, Λαμπρινή Μάρκου, Μαρία Μαυροπούλου, Ρενάτα Μεθενίτη, Ελεάννα Μπαλέση, Αλεξάνδρα Νάκου, Άννα Παπαθανασίου, Άντα Πετρανάκη, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Εύη Ρουμάνη, Irene Ragusini, Μυρτώ Σαρμά, Σωκράτης Φατούρος, Μυρτώ Χρήστου, Στέλλα Χρήστου
Συμμετέχοντες θεωρητικοί και ιστορικοί τέχνης: Βάλια Γριμπά, Γιάννης Καραδήμας, Μίνα Καρατζά, Ειρήνη Καραγκιοζίδου, Άλκηστις-Μαρία Κοντοπούλου, Νικολέτα Λεβέντη, Πολυξένη Μαρλίτση, Κατερίνα Μπούσια-Αλεξάκη, Αδριανός Τρίκας-Πανδής, Χριστίνα Παπούλια, Σοφία Χρυσαφοπούλου
Πληροφορίες:
3 Μαΐου (18:00-22:00), 4 & 5 Μαΐου (12:00-20:00)
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης)
Είσοδος ελεύθερη
www.asfa.gr