• Food

    Οδηγός Michelin 2018: Τα «αστέρια» που φώτισαν τον ουρανό της ελληνικής γαστρονομίας


    Σταθερός διατηρήθηκε φέτος ο αριθμός των «αστεριών» της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, όπως αποτυπώθηκαν στην 37η έκδοση του Οδηγού του Ομίλου Michelin για το 2018 που φέτος περιλαμβάνει επιλογές από 36 πόλεις σε 20 χώρες της Ευρώπης.

    Τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στην τελευταία αυτή έκδοση του διάσημου Οδηγού ανακοινώθηκαν σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 26 Μαρτίου.

    Έτσι, τα δύο αστέρια τους διατηρούν τα εστιατόρια «Funky Gourmet» (για 4η χρονιά) και «Σπονδή» (για 10η χρονιά), ενώ τα «Varoulko», «Ηytra» και «Botrini’s» διατηρούν το ένα αστέρι τους για 16η, 8η και 4η χρονιά αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με το olivemagazine.gr, όσον αφορά το κομμάτι των «Bib Gourmands», τα «Nolan» μαζί με τα «Αθήρι» και «Οικείο» για μία ακόμη χρονιά επιβραβεύονται από τον Όμιλο για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους.

    Τα ελληνικά «αστέρια»

    spondi

    Σπονδή – 2 αστέρια
    Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα εστιατόριο σημείο αναφοράς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή τα ηνία της κουζίνας του οποίου κρατά επάξια εδώ και έξι χρόνια ο σεφ Άγγελος Λάντος. Εστιάζοντας στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα με φινετσάτα πιάτα οι απεσταλμένοι του Οδηγού το επιβραβεύουν με δύο αστέρια εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι έπραξαν και φέτος.
    Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7564021.

    funky gourmet1

    funky gourmet2

    funky gourmet 6

    Funky Gourmet – 2 αστέρια
    Ο χώρος που στέγασε τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις όπου διασκεδαστική και εκλεπτυσμένη γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά. Το 2012 βραβεύτηκαν με το πρώτο τους αστέρι και το 2014 απέσπασαν και δεύτερο αστέρι από τη Michelin το οποίο και διατηρούν.
    Παραμυθίας 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5242727.

    Varoulko-arxeio

    DKO_Varoulko-dish-barbouni

    varoulko4

    Varoulko – 1 αστέρι
    Ο Λευτέρης Λαζάρου εδώ και τέσσερα χρόνια άλλαξε έδρα μετακομίζοντας δίπλα στο κύμα στο Μικρολίμανο. Ο πρωτοποριακός τρόπος προσέγγισης της γεύσης, η δημιουργικότητα και η προσήλωσή του στην ποιότητα ήταν πολύ καλοί λόγοι για να ανανεωθεί το 1 αστέρι που έχει κατακτήσει με την αξία του.
    Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 5228400.

    Anoigma-hytra

    Hytra – 1 αστέρι
    Στον έκτο όροφο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» προσφέρει προνομιακή θέα και γευστικές προτάσεις υψηλών προδιαγραφών. Μια εμπειρία που δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους κριτικούς της Michelin. Με τον Τάσο Μαντή στο τιμόνι της κουζίνας, διατηρεί και φέτος το αστέρι του.
    Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 3316767.

    botrinis

    Botrini’s – 1 αστέρι
    Με μίνιμαλ αισθητική, διακριτική πολυτέλεια και νεωτεριστικές πινελιές στον κατάλογο, το εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι το 2014 ήταν η νέα ελληνική είσοδος στο δρόμο των αστεριών. Η εκφραστική του κουζίνα διατήρησε το αστέρι της κρατώντας τον γαστρονομικό πήχη ψηλά.
    Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ. 2106857324



    ΣΧΟΛΙΑ