• City Stories

    Ενεργειακά ποτά – αλκοόλ: Τι έδειξε επιστημονική έρευνα για την ανάμειξή τους

    Ενεργειακά ποτά


    Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα προερχόμενη από τον Καναδά, οι άνθρωποι που αναμειγνύουν τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν μεγάλη δόση καφεΐνης, με τα αλκοολούχα, αυξάνουν τον ήδη μεγάλο κίνδυνο τραυματισμών, ατυχημάτων, πτώσεων και λοιπών λυπηρών συμβάντων.

    Κατά την επιστημονική άποψη, καταναλώνοντας αρκετή δόση καφεΐνης, δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να εκτιμήσει σωστά το πόσο αλκοόλ έχει πιεί  και το αν είναι μεθυσμένος και θεωρεί ότι είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως μόνο έτσι δεν είναι, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο οποιουδήποτε ατυχήματος ή κάποιου καυγά, πολύ περισσότερο και από τον άνθρωπο που καταναλώνει σκέτο αλκοόλ σε σχετικά μεγαλύτερη ποσότητα.

    Μετά από 13 έρευνες πάνω στη σχέση ενεργειακά ποτά – αλκοόλ, που έχουν γίνει μεταξύ 1981-2016, οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών στους Εθισμούς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Όντρα Ρέμερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Journal of Studies on Alcohol and Drugs” καταλήγουν: «Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης καμουφλάρουν τη δράση του αλκοόλ. Συνήθως όταν καποιος πίνει αλκοόλ, νιώθει κούραση και πάει στο σπίτι του. Όμως, όταν παράλληλα καταναλώνει και ενεργειακά ροφήματα, συνεχίζει να πίνει αλκοόλ για περισσότερη ώρα και τελικά είναι πιθανότερο να εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές».

    Πάντως, η άνοδος των ενεργειακών ροφημάτων είναι ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και σιγά σιγά όλο και αυξάνονται οι πωλήσεις. Οι καταναλωτές είτε βρίσκουν τα ροφήματα αυτά έτοιμα με αλκοόλ είτε τα αναμειγνύουν μόνοι τους με κάποιο αλοολούχο ποτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι κανένας καταναλωτής δεν είναι σωστά ενημερωμένος πάνω σε αυτό το θέμα γι’ αυτό και συνεχίζει να κάνει αυτή τη ανάμειξη, αγνοώντας την επικινδυνότητα που προκαλείται. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι ερευνητές επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν καλύτερες μελέτες και έρευνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μετς, η πιο ευρωπαϊκή γωνιά της Αθήνας: 7 vintage μαγαζιά με θέα την Ακρόπολη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ωραία στέκια για καφέ στην Κηφισιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κουκάκι:Τα καλύτερα στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό σε μια από τις πιο cool γειτονιές της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ