• City Stories

    Τι σχέση έχει η φέτα με τον Όμηρο;

    • NewsRoom
    φέτα


    Τι σχέση μπορεί να έχει ο ομηρικός κύκλωπας Πολύφημος με την φέτα; Σύμφωνα με τον μύθο, ο γνωστός ήρωας του Ομήρου ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας, αλλά και τυριών γενικότερα. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα μέσα σε προβιές ζώων, διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες, το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.

    Ετσι, κάπως γεννήθηκε η ιδέα της φέτας, του γνωστού, λατρεμένου τυριού που σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται ως ελληνικό και διαθέτει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

    Το όνομά της, ωστόσο, λέγεται ότι προέρχεται από το Βυζάντιο και σημαίνει πρόσφατος, αν και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ιταλικής προέλευσης (feta) και παραπέμπει στον τρόπο που κόβονταν τα τυριά.

    Τα τελευταία χρόνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις, αφού πολλές χώρες προσπάθησαν να αντιγράψουν (μάλλον ανεπιτυχώς) την ελληνική φέτα και να την κατοχυρώσουν ως δικό τους εθνικό προϊόν.

    Η φέτα παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου (ή αιγοπροβάτου) με αναλογία έως 30% γάλα γίδας. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και αλυσίδες σουπερ-μάρκετ, πολλές μικρές κτηνοτροφικές μονάδες (βιολογικές ή συμβατικές) έχουν κατορθώσει να βγάλουν τις δικές τους «ετικέτες» φέτας στα ράφια των καταστημάτων.

    Ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης –αλλά όχι μόνο– πολλοί είναι αυτοί που πειραματίζονται στο σπίτι για να φτιάξουν τη δική τους φέτα. Γι αυτό και στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλές σελίδες με συμβουλές. Εμείς, επιλέξαμε την ιστοσελίδα www.ftiaxno.gr στην οποία μπορείτε να βρείτε όλες τις οδηγίες.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιδού τι τρώνε οι πιο υγιείς άνθρωποι του πλανήτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τσίλι χαρίζει χρόνια ζωής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πρέπει να τρώμε αν υποφέρουμε από κρίσεις πανικού



    ΣΧΟΛΙΑ