• City Stories

    Ταξίδι στις γεύσεις τις Πορτογαλίας

    • NewsRoom
    Πορτογαλία


    H πορτογαλική κουζίνα έχει πολλά κοινά με την ελληνική, η οποία βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, αλλά είναι σαφώς επηρεασμένη από τις γαστρονομικές συνήθειες των τόπων που αποίκησαν οι Πορτογάλοι. Για παράδειγμα, η αγάπη του λαού για τα όστρακα και τα θαλασσινά χάνεται στα βάθη του χρόνου και συγκεκριμένα στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν οι Πορτογάλοι ψαράδες στο δρόμο για τις ακτές της Νέας Γης και μετά στην επιστροφή για την πατρίδα, εξοικειώθηκαν με ό,τι μπορεί να τρώγεται από τη θάλασσα για να επιβιώσουν. Σ’ εκείνη την εποχή τοποθετούν πολλοί χρονικά το γεγονός ότι σήμερα, ο γάδος ( μπακαλιάρος), ο οποίος μαγειρεύεται στην Πορτογαλία με 365 διαφορετικούς τρόπους. Έναν για κάθε μέρα του χρόνου.

    Η πορτογαλική κουζίνα είναι πολύχρωμη και αρωματική με τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα εξωτικά φρούτα να συνδυάζονται υπέροχα με τα θαλασσινά και τα κρεατικά. Βανίλια, κανέλα, σαφράν, αλλά και μαϊντανός, κόλιαντρο και εξωτικά φρούτα όπως οι μπανάνες και το μάνγκο προσφέρουν στα φαγητά αξέχαστες γευστικές εμπειρίες, ενώ τα ψάρια, τα κρέατα και οι σούπες κυριαρχούν στα πορτογαλικά πιάτα, πασπαλισμένα με μπόλικο αλάτι.

    Πολλά εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα ειδικεύονται στα θαλασσινά, τα οποία παρουσιάζουν με ιδιαίτερους, εντυπωσιακούς τρόπους. Στα πιάτα που σερβίρονται δεσπόζουν οι αστακοί, οι γαρίδες, τα στρείδια και τα καβούρια τα οποία συνοδεύονται πάντα με ρύζι.

    Ένα άλλο εθνικό πιάτο, είναι το ” cozido à Portuguesa . Πρόκειται για ένα μείγμα διαφορετικών ειδών κρέατος, συνδυασμένα με ένα παχύ στιφάδο λαχανικών. Το ψητό γουρουνόπουλο (” Leitão Assado “) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως και τα χοιρινά λουκάνικα που ονομάζονται” Chouriço “Ή” linguiça “.

    Στο Πόρτο έχει την τιμητική του ένας τοπικός πατσάς, ο «tripeiros” που στην πραγματικότητα σημαίνει «τρώγοντας πατσά».

    Από τα πιο αγαπημένα πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας είναι το Frango Piri Piri (κοτόπουλο Piri Piri), ψημένο τέλεια με ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών, αρκετά πικάντικο, οι Sardinhas grelhadas (ψητές σαρδέλες), ο Bacalhau (παστός μπακαλιάρος) που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο πορτογαλικό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι., το Arroz de Tamboril (πεσκανδρίτσα με ρύζι), το παραδοσιακό Cozida à Portuguesa (μαγειρευτό χοιρινό με λάχανο), η Feijoada (μαγειρευτά φασόλια ) συνδυασμένα με χοιρινό, λουκάνικο και λάχανο, αλλά και με οστρακοειδή ή καλαμάρι ( Feijoada de Buzinas) και ( Feijoada de Choco), το Camarão (γαρίδες) κα.

    Τα υπέροχα πιάτα της πορτογαλικής γαστρονομίας συνοδεύονται από εκπληκτικά πορτογαλικά κρασιά, πολύ γνωστά διεθνώς από την ρωμαϊκή εποχή, οι οποίοι συνέδεσαν την Πορτογαλία με το θεό Βάκχο. Στη σημερινή εποχή, τα κρασιά της Πορτογαλίας έχουν διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ από τα διασημότερα κρασιά της Πορτογαλίας είναι τα γλυκά κρασιά Πόρτο και Μαδέρα.

    Οσο για τα γλυκά τους, πρωτοστατεί μετά βεβαιότητας, η Pastel de Nata, τα αγαπημένα ταρτάκια των Πορτογάλων, γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ