• City Stories

    Σπόροι τσία: μια υπερτροφή που αξίζει να δοκιμάσουμε

    • NewsRoom
    σπόροι τσία


    Στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό, παρ ότι η ιστορία τους χάνεται στα βάθη του χρόνοι. Το ίδιο και η διατροφική τους αξία. Οι σπόροι Chia ( Τσία ) είναι γνωστοί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την εποχή των Ατζέκων, οι οποίοι τους έδωσαν και το όνομα Chia.

    Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, υδατάνθρακες, ω-3 και ω-6 λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλά ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Από το 2000 οι Αμερικάνικες Οδηγίες Διατροφής συνιστούν την κατανάλωση έως 48γρ/ημέρα chia λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους. Προτείνουν την κατανάλωση των βλαστών από το φυτό chia ως σαλάτα, την κατανάλωση ωμών σπορίων chia, την προσθήκη των σπόρων στο ψωμί, σε δημητριακά πρωινού, σε γιαούρτι, σε σνακ και μπισκότα και σε χυμούς.

    Τέλος, το έλαιο από τα σπόρια Chia φαίνεται πως μπορεί να εφαρμοστεί στην επιδερμίδα για την αντιμετώπιση διάφορων δερματικών παθήσεων όπως κνησμό και ξηρό δέρμα, αλλά και ως συμπλήρωμα από τις μετα εμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

    Προσοχή όμως: Δεν πρέπει να τους καταναλώνουμε ξηρούς, αλλά μόνο όταν προηγουμένως τους έχουμε μουλιάσει. Και αυτό, γιατί αφότου μουλιάζουν, οι σπόροι chia αναπτύσσουν ένα ζελατινώδες επίχρισμα που τους βοηθά να διέρχονται γρήγορα μέσα από το πεπτικό σύστημα.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερό ανοσοποιητικό με σωστό μάσημα τροφής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμάρανθος: Το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ και τρώγεται!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πρέπει να τρώμε αν υποφέρουμε από κρίσεις πανικού



    ΣΧΟΛΙΑ