• City Stories

    Ποια είναι η Αμερικανίδα που φτιάχνει τα καλύτερα μπισκότα βελανιδιού στην Ελλάδα;

    • NewsRoom
    Μάρσι Μάγιερ


    Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τα βελανίδια με τα γουρούνια, αφού αποτελούν μία από τις αγαπημένες τους λιχουδιές. Η μόνη (στην Ελλάδα τουλάχιστον) που σκέφτηκε να τα εντάξει και στην διατροφή των ανθρώπων είναι μία Αμερικανίδα που μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η ίδια, εμπνεύστηκε την ιδέα της από ζωή των Ινδιάνων.

    IMG 0403

    Πρόκειται για την κ. Μάρσι Μάγιερ, η οποία πρωτοεπισκέφτηκε πριν από περίπου τρεις δεκαετίες τη Τζιά και έκτοτε μετακόμισε μόνιμα στο νησί. Νωρίτερα, έμεινε για λίγο στη Μύκονο κι από εκεί στην Αθήνα που άνοιξε το εστιατόριο «Blue Velvet» στου Ψυρρή (1989).

    «Οταν είδα τις τεράστιες βελανιδιές του νησιού, θυμήθηκα ότι όταν ήμουν 12 ετών καθόμουν κάτω από δύο μεγάλες βελανιδιές στη Καλιφόρνια και μάθαινα πώς ξεπικρίζει το βελανίδι», μας είπε η κυρία Μάγιερ, την οποία επισκεφτήκαμε στο κτήμα Κόκκινο Τρακτέρ, στη Τζιά.

    IMG 0389

    Ακόμα και το όνομα του κτήματος έχει να κάνει με την αμερικανική βοήθεια, αφού όπως παραδέχθηκε, το κόκκινο τρακτέρ που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην είσοδο του κτήματος, ήταν από τα βασικά «εργαλεία δουλειάς» που είχε δοθεί στους Ελληνες με το σχέδιο Μάρσαλ!

    Όπως μας διηγήθηκε, η ίδια ερωτεύτηκε τα βελανίδια όταν ήταν 11 χρονών, στην τετάρτη Δημοτικού, στο μάθημα της κας Μόργκαν, γιατί η δασκάλα μιλούσε για τους ιθαγενείς Αμερικάνους και πώς συντήρησαν τον εαυτό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τρώγοντας βελανίδια.

    Για καλή της τύχη, η κυρία Μάγιερ εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα νησί, γεμάτο βελανίδια, τα οποία, μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αγρότες χρησιμοποιούσαν στη βυρσοδεψία αλλά και ως ζωοτροφή.

    apo tin kalifornia stin tzia11

    Η δραστήρια Αμερικάνα λοιπόν, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα βελανίδια της Τζιας!

    Σήμερα, παίρνει όλη την παραγωγή του νησιού και με αυτή, μέσα από ειδική επεξεργασία και ξήρανση, φτιάχνει αλεύρι το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για την παρασκευή μπισκότων.

    IMG 0425

    Για τα διάσημα μπισκότα από βελανίδι, δεν μπορούμε να έχουμε γευστική άποψη, καθώς η αμερικανική εφευρετικότητα δεν συνοδεύτηκε από την ελληνική φιλοξενία.

    Κοστίζουν, πάντως, 8,5 ευρώ το μεγάλο πακέτο, διότι όπως μας ειπώθηκε, η πρώτη ύλη είναι ακριβή, και μπορείτε να τα βρείτε σε κάποια από τα συνεργαζόμενα με το κτήμα μπακάλικα αλλά και στο μαγαζί που υπάρχει μέσα στο κτήμα. Εκεί μπορείτε να βρείτε ακόμα κρασιά, μαρμελάδες, τσάτνεϊ , ζυμαρικά από αλεύρι βελανιδιού και βαλσαμόλαδα.

    IMG 0390

    Το κόκκινο τρακτέρ έχει και ξενώνες για όσους θέλουν οικολογικές διακοπές στη φύση.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ