• City Stories

    Κινόα, η βασίλισσα των υπερτροφών

    • NewsRoom
    κινόα


    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κατατάξει την Κινόα στις υπερτροφές και όχι αδίκως, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%), ενώ σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε αναγκαία για τον οργανισμό αμινοξέα. Ακόμα περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά ενώ είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνήσιου και σίδηρου.

    Είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή η οποία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Είναι, δε, ιδανική τροφή για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.

    Μολονότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σπόρο, η Κινόα θεωρείται ένα πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

    Η chenopodium quinoa, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία έχει τις ρίζες της στη Λατινική Αμερική και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών των Ανδεων, που την καλλιεργούν εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως chisaya mama ή αλλιώς “η μητέρα όλων των καρπών”.

    Η κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι. Η κινόα με την πρώτη ματιά μοιάζει μορφολογικά με το πολύ γνωστό ζιζάνιο λουβουδιά και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων των ταξιανθιών και των καρπών της.

    Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κινόας είναι η Βολιβία, το Περού και ο Ισημερινός. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή της βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, καθώς το φυτό ευδοκιμεί εύκολα σε ορισμένες ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και την αλατότητα.

    Θρεπτικά στοιχεία ανά 100g

    Θερμίδες: 374Kcal

    Συστατικά – Ποσότητα – %Ημερήσιων Αναγκών*

    Συνολικά Λιπαρά 6g 8
    Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g 2
    Μονοακόρεστα Λιπαρά 1,535mg
    Πολυακόρεστα Λιπαρά 2,347mg
    Χοληστερόλη 0g 0
    Υδατάνθρακες 69g 22
    Φυτικές ίνες 6g
    Σάκχαρα 0g
    Πρωτεΐνες(Αμινοξέα)* 13g 26
    Φαινυλαλανίνη 537mg
    Λευκίνη 786mg
    Μεθειονίνη 262mg
    Λυσίνη 734mg
    Ισολευκίνη 472mg
    Βαλίνη 589mg
    Θρεονίνη 459mg
    Τρυπτοφάνη 140mg
    Ιστιδίνη 314mg
    Βιταμίνες
    Βιταμίνη Α 0IU 0
    Βιταμίνη C 0mg 0
    Βιταμίνη Ε 0mg 0
    Βιταμίνη Κ 0mg 0
    Βιταμίνη Β1 0,198mg 13
    Βιταμίνη Β2 0,396mg 23
    Νιασίνη 2,93mg 14
    Βιταμίνη Β6 0,223mg 11
    Βιταμίνη Β12 0mg 0
    Φυλλικό οξύ 49mcg 12
    Παντοθενικό οξύ 1,047mcg 10
    Μεταλλικά Στοιχεία
    Ασβέστιο 60mg 6
    Σίδηρος 9,25mg 51
    Μαγνήσιο 210mg 52
    Φώσφορος 410mg 41
    Κάλιο 740mg 30
    Νάτριο 21mg 0
    Ψευδάργυρος 3,3mg 22
    Χαλκός 0,82mg 41
    Μαγγάνιο 2,26mg 112
    Σελήνιο 0mcg 0

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ