• City Stories

    Γκασπάτσο : Η ανδαλουσιανή κρύα ντοματόσουπα

    • NewsRoom
    Gazpacho

    Gazpacho


    Κρύα σούπα – αντίδοτο στην καλοκαιρινή ζέστη. Αυτή λίγο πολύ είναι η ιδέα για την ανδαλουσιανή ντοματόσουπα που στην αρχική της εκδοχή έφτασε στην Ισπανία από τους Μαυριτανούς και στη συνέχεια εξελίχθηκε σημαντικά.

    Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της διάσημης κρύας σούπας, όπως για παράδειγμα, η παραλλαγή Salmorejo της Κόρντοβα που εκτός των βασικών υλικών περιλαμβάνει ζαμπόν serrano και σφιχτά αυγά.

    Εμείς σας παρουσιάζουμε τη βασική της εκδοχή. Απομένει σε σας η προσθήκη ή αφαίρεση υλικών (όπως π.χ. περισσότερο ή λιγότερο ψωμί Ισπανία), ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο!

    Το μόνο που πρέπει να υπολογίσετε είναι η πολύωρη παραμονή στο ψυγείο πριν την κατανάλωση. Καλύτερα, λοιπόν, να τη φτιάξετε από την προηγούμενη, αν θέλετε να την προσφέρετε σε τραπέζι, ή έστω από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας.

    Γκασπάτσο : Η ανδαλουσιανή κρύα ντοματόσουπα
    Δυσκολία: Εύκολο
    Χρόνος: 30 λεπτά
    Κόστος: Φθηνό
    Τύπος: Καθημερινό

    σούπα

    Υλικά:

    8 ώριμες, αποφλοιωμένες ντομάτες
    1/2 αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
    1 κόκκινη ψητή πιπεριά
    1/2 κόκκινο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
    2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
    2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
    1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    50 gr κύβους ψωμιού πάχους 1 εκ. από χτεσινό ψωμί με προζύμι, χωριάτικο
    2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
    2 κουταλάκια της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

    Εκτέλεση:

    Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, την ψητή πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί, το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει όσο λείο το θέλουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο, τόσο καλύτερα.

    Όταν πρόκειται να τη σερβίρουμε, την αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο ξύδι (να μη «σκεπάζει» τη γεύση των λαχανικών ) και σερβίρουμε με κύβους από κρεμμύδι και αγγούρι.

    Tip: Για να αποφλοιώσουμε εύκολα και γρήγορα τις ντομάτες μπορούμε να τις χαράξουμε σε σχήμα σταυρού στο κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια να τις τοποθετήσουμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και βγάζουμε τις φλούδες εύκολα.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ