• City Stories

    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Ένα μαγικό ταξίδι στα σκοτεινά!

    μουσειο οτε

    Παλιός τηλεφωνικός θάλαμος, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ


    Διεθνής Ημέρα Μουσείων το Σάββατο και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ αποφάσισε να τιμήσει την ημέρα με ξεχωριστές εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, όλο το Σαββατοκύριακο.

    Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια ημέρα που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, διαλέγοντας, κάθε φορά, ένα ξεχωριστό θέμα, το οποίο σχετίζεται με το ρόλο των μουσείων στα σύγχρονη κοινωνία και το οποίο τα μουσεία καλούνται να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των σχετικών εκδηλώσεών τους.

    Για φέτος, το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ήταν «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

    Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που αποτελούσε πέρυσι το τιμώμενο μουσείο, συμμετείχε στη μεγάλη αυτή γιορτή, διοργανώνοντας ένα τριήμερο δράσεων και ξεναγήσεων (17, 18, 19 Μαΐου), πρωί και απόγευμα.

    Οι εκδηλώσεις του μουσείου για τον εορτασμό της διεθνούς επετείου είχαν ως κεντρικό άξονα την επικοινωνία και την εξέλιξή της στην πορεία των αιώνων, με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, που άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα της. Όποιος επισκέφθηκε το μουσείο το περασμένο τριήμερο είχε την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τους χώρους και τις δράσεις που είχε ετοιμάσει το μουσείο, να μάθει, να περιπλανηθεί και να ανακαλύψει αντικείμενα άλλης εποχής.

    Από την κατασκευή ενός άλμπουμ των αναμνήσεών μας με τίτλο «χρωματίζοντας το παρελθόν», την επίλυση γρίφων και την ανακάλυψη κρυμμένων μυστικών σε ένα «Παιχνίδι Μυστηρίου στο Μουσείο», μέχρι την ανακάλυψη των «αθέατων σημείων» του Μουσείου, με «φωτεινές δέσμες» να καθοδηγούν στα άδυτα των τηλεπικοινωνιών, στο «Museum in the dark», το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είχε πολλά και ενδιαφέροντα να προσφέρει.

    Επιπροσθέτως, μέσα από την ξενάγηση, με τίτλο «Όταν η παράδοση συναντά την τεχνολογία», οι επισκέπτες του μουσείου είχαν την ευκαιρία να ξετυλίξουν το νήμα της 70χρονης ιστορίας του ΟΤΕ.

    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

    Ειδικότερα, η εξερεύνηση του μουσείου στο σκοτάδι (Museum in the Dark), που διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου και το απόγευμα της Κυριακής, ήταν μια πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση στο χώρο του μουσείου, που παρουσίαζε την ιστορία των τρόπων και των μορφών επικοινωνίας στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του χώρου.

    Η διασκεδαστική εμπειρία ξεκίνησε ήδη από την προετοιμασία της περιήγησης στον χώρο, με τους μικρούς επισκέπτες να φορούν πάνω τους «μυστικές ταυτότητες», δηλαδή ετικέτες με τα ονόματά τους, τα οποία όμως μπορούσαν να γίνουν ορατά μόνο στο σκοτάδι και με τη βοήθεια ειδικού φακού.

    Οι μικροί φίλοι του μουσείου, επομένως, ξεκίνησαν την περιήγησή τους στον χώρο σαν πράκτορες, έτοιμοι να εξερευνήσουν τα μυστικά του μουσείου στο σκοτάδι.

    μουσειο οτε
    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

    Λίγο πριν ξεκινήσει η περιήγηση στο σκοτεινό μουσείο, η Υπεύθυνη των Εκδηλώσεων, Νικολέτα Λιακοσταύρου, μίλησε για το φετινό θέμα του ρόλου των μουσείων ως κόμβων πολιτισμού, εξηγώντας ότι η σκέψη του φετινού μηνύματος βασίζεται στην ιδέα ότι πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας, γιατί είναι αυτό που νοηματοδοτεί το παρόν και το διατηρεί σε ένα δρόμο εξέλιξης και προόδου.

    Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι μέσα από το δείγμα των 35 χιλιάδων εκθεμάτων του μουσείου, που είναι επισκέψιμα, επιχειρείται, μέσω αυτών των δράσεων, μια εισαγωγή, στο πώς επικοινωνούσαμε παλιά και πώς σήμερα, ενώ είπε ότι, κάθε χρόνο, περισσότεροι από 14 χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν στο μουσείο, για να ανακαλύψουν όλα όσα έχει να τους προσφέρει.

    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

    Η αφήγηση – περιήγηση ξεκίνησε από την πρώτη αίθουσα, την επικοινωνία στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι επισκέπτες έπρεπε να ανακαλύψουν τους πρώτους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, κατά τα αρχαία χρόνια.

    Για να βοηθηθούν οι συμμετέχοντες, τους δίνονταν ειδικά σημειώματα, γραμμένα επίσης με μυστικό τρόπο, που μπορούσαν να «διαβάσουν» μόνο μέσω φακών, τα οποία περιείχαν βοηθητικά στοιχεία.

    Στη συνέχεια, με τους ειδικούς φακούς που τους είχαν δώσει οι υπεύθυνοι του μουσείου, οι συμμετέχοντες αναζητούσαν στην αίθουσα τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους έθεταν.

    Όπως μας αποκάλυψαν οι επικεφαλής του μουσείου, η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο πρώτος χώρος του μουσείου που ανακαινίστηκε.

    μουσειο οτε
    Η αίθουσα «Αρχαία Ελλάδα», του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

    Προχωρώντας στη δεύτερη αίθουσα, οι επισκέπτες είχαν πολλά να μάθουν, αφού σε αυτό τον χώρο, οι μικροί εξερευνητές ανακάλυψαν τον Σάμιουελ Μορς, τον φυσικό και καλλιτέχνη που εφηύρε τον κώδικα των σημάτων, που έμειναν στην Ιστορία με το όνομά του (σήματα Μορς), αλλά και τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλουμε την κατασκευή του πρώτου τηλεφώνου.

    Στο σημείο αυτό, ο χώρος φιλοξενούσε και μια συσκευή tablet, η οποία είχε τη δυνατότητα να «σκανάρει» ό,τι έβλεπε ο φακός της και να δώσει στον ενδιαφερόμενο πληροφορίες σχετικά με αυτό.

    μουσειο οτε
    Η αίθουσα γνώσεων για τον ηλεκτρισμό
    μουσειο οτε
    Σήματα Μορς

    Λίγα βήματα πιο κάτω, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο των επιστολών και της ταχυδρόμησης γραμμάτων. Ο ήχος της κόρνας του ποδηλάτου που ακούστηκε σήμανε την έναρξη για την εξερεύνηση του σημείου αυτού. Ενδιαφέρον είναι ότι στο σημείο υπήρχαν αυθεντικές επιστολές παλαιού τύπου, που έχει στη διάθεσή του η υπηρεσία ταχυδρόμησης του ΟΤΕ.

    μουσειο οτε
    Η ταχυδρόμηση επιστολών

    Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τις συσκευές τηλεφώνου, όπως αυτές ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν στην πορεία των χρόνων και της Ιστορίας. Διαφορετικές συσκευές, βαριές, μεγάλες, με καντράν, που σταδιακά έδωσαν τη θέση τους σε μικρότερες, ελαφρύτερες, με κουμπιά. Εδώ, οι μικροί εξερευνητές είχαν ακόμη ένα γρίφο να λύσουν: Ποια συσκευή, μόλις σηκώσεις το ακουστικό, λέει «Ο εχθρός σε παρακολουθεί»;

    μουσειο οτε
    Διάφορες συσκευές τηλεφώνων, όπως εξελίχθηκαν στο πέρασμα του τηλεφώνου
    μουσειο οτε
    Παλιά, για να τηλεφωνήσει κανείς, έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια προπληρωμένη τηλεκάρτα

    Για το κλείσιμο της επίσκεψης, οι διοργανωτές επιφύλασσαν μια έκπληξη στους επισκέπτες: Τους γνώρισαν έναν νέο, άγνωστο κόσμο βιβλίων, των βιβλίων εκείνων, που αφηγούνται «μυστικές» ιστορίες.

    Όπως τους εξήγησαν, για να ανακαλύψει κανείς τι γίνεται σε αυτά τα βιβλία, πρέπει να φωτίσει τις σελίδες τους με έναν ειδικό φακό.

    Φωτίζοντάς τα με αυτόν, στις φαινομενικά λευκές σελίδες του βιβλίου, αρχίζουν και αποκαλύπτονται σκίτσα, ζωγραφιές, που αφηγούνται ιστορίες στους μικρούς φίλους των βιβλίων.

    Στόχος της Ισπανίδας δημιουργού, που εφηύρε αυτόν τον τρόπο εξιστόρησης στα βιβλία είναι, όπως έγινε γνωστό, να αποτελέσουν τα βιβλία αυτά την τελευταία συντροφιά των παιδιών πριν κοιμηθούν και να τα βοηθούν να χαλαρώνουν και να ηρεμούν, για να ξεκουράζονται πιο αποτελεσματικά.

    μουσειο οτε
    Τα βιβλία, των οποίων τα σκίτσα αποκαλύπτονται, αφού εκτεθούν για λίγη ώρα σε ειδικό φως

    Η σκοτεινή περιήγηση ολοκληρώθηκε με τη μάχη των μαχών, καθώς στους συμμετέχοντες δόθηκαν φωτόσπαθα, για να προπονηθούν και να «πολεμήσουν» σαν άλλοι τζεντάι.

    Εκείνο στο οποίο στοχεύουν οι υπεύθυνοι του χώρου, για να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο και στη σημασία του για τον πολιτισμό, είναι το στοιχείο της διαδραστικότητας. Το στοιχείο αυτό είναι κυρίαρχο, καθώς έτσι τους επιτρέπεται να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τα εκθέματα του χώρου, να έχουν προσωπική και έντονη επαφή, να είναι διαρκώς απασχολημένα και να απολαμβάνουν, τελικά, την εμπειρία της επίσκεψής τους.

    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

    Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ επιφυλάσσεται σε ακόμη πιο εξελιγμένα πράγματα, αλλά και στην έκθεση μεγαλύτερου μέρους της τεράστιας και σημαντικής συλλογής που έχει στη διάθεσή του.

    μουσειο οτε
    Η επικοινωνία στα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ