• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Όσα είδε το mononews στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

    • NewsRoom


    Επισκεφθήκαμε χθες το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά για να συμμετέχουμε στις δράσεις που διοργάνωσε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μουσείων και της Παγκόσμιας ημέρας Τηλεπικοινωνιών. Ο χώρος μέσα και έξω φροντισμένος και πολύ ευχάριστος μια τέτοια ανοιξιάτικη μέρα.

    ote

    Μας υποδέχθηκαν με χαμόγελο. Αφού εγγραφήκαμε, οδηγηθήκαμε στο δεύτερο όροφο του Μουσείου. Εκεί τα παιδιά παρακολούθησαν μια παρουσίαση για την τεχνική του γκραφίτι και στη συνέχεια κατέβηκαν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου όπου έκαναν γκραφίτι με εικόνες τηλεφώνων. Ομολογουμένως ευχάριστα τολμηρό για ένα Μουσείο να επιλέξει να ζωγραφίσουν παιδιά με μια σύγχρονη τεχνική σε τοίχο του, που μάλιστα φαίνεται από το δρόμο. Πολύ θετική εντύπωση μας έκανε ότι οι διοργανωτές επέλεξαν τα παιδιά να μη ζωγραφίσουν με σπρέι για να μην εισπνέουν χημικά, άλλα με πινέλα.

    ote1

    Όση ώρα οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούσαν, οι μεγάλοι ξεναγηθήκαμε στα άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου. Η ξενάγηση, από δυο ευγενικές υπαλλήλους του Μουσείου που φαίνονταν ότι απολάμβαναν αυτό που έκαναν, ήταν πραγματική αποκάλυψη.

    ote 2

    Τι δε μάθαμε (και είδαμε)! Για το Δίκτυο Φρυκτωριών, τον πρώτο τρόπο επικοινωνίας, που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση του μηνύματος της άλωσης της Τροίας στις Μυκήνες μέσα σε μια μέρα και ήταν ένα δίκτυο ψηλών πύργων με φωτιές που άναβαν από βουνοκορφή σε βουνοκορφή, περνώντας από την Τροία στη Λήμνο και από εκεί στο Αθός, στην Εύβοια, στον Κιθαιρώνα, στα Μέγαρα και τελικά στις Μυκήνες.

    ote 3

    Για τον υδραυλικό τηλέγραφο, ένα βαρέλι με νερό οπού επέπλεε ένα ξύλινο ραβδί με τυποποιημένα μηνύματα για τις πολεμικές συρράξεις και χάρη στο συγχρονισμό πομπού και δέκτη, έφταναν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Για το πρώτο τηλέφωνο που εφηύρε ο Graham Bell και το είδαμε με τα μάτια μας. Για το πως η φωτογραφία του Σεφέρη όταν του απονεμήθηκε Νόμπελ Λογοτεχνίας στάλθηκε από τη Στοκχόλμη στην Αθήνα για ανατύπωση από τις εφημερίδες. Και το πιο εντυπωσιακό; Πως ένας Αμερικανός νεκροθάφτης εφηύρε τα αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα για να απαλλαχθεί από τις τηλεφωνήτριες απαυδισμένος που ο ανταγωνιστής του είχε … μέσο και όλες οι κλήσεις προωθούνταν σε εκείνον! Είδαμε επίσης το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο της Ελλάδας που έχει μεταφερθεί εκεί αυτούσιο από τη Γ’ Σεπτεμβρίου οπού πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του ’70 και μάθαμε τι είναι το Telecine που βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες: το σύστημα που μετέδιδε τις ελληνικές ταινίες από τις κινηματογραφικές μπομπίνες που είχαν γυριστεί στην τηλεόραση, όπου τις βλέπουμε μέχρι σήμερα.

    o-OTE-900

    Ηταν μια πολυ ευχάριστη μέρα για μικρούς και μεγάλους. Το μόνο που εντοπίσαμε είναι ότι αυτή η ξενάγηση άξιζε να γίνει και στα παιδιά, οπως άλλωστε γινεται κατα καιρούς στο Μουσειο. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο. Θα διαπιστώσετε οτι η επικοινωνία είναι τόσο βασική ανθρώπινη ανάγκη, που γινόταν, γίνεται και θα γίνεται ακόμα και χωρίς κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές και ό,τι (κακώς) θεωρούμε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της δίκης μας και των παιδιών μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pagkosmies-imeres-tilepikinonion-amp-mousion-sto-ote-history/45284

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-deka-chores-pou-mporis-na-tis-anakalipsis-se-mia-mera-photos/45583

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/drago-kos-tora-kati-allazi-stin-ellada-ston-tomea-tis-diafthoras/45647

     



    ΣΧΟΛΙΑ