• City Stories

    Απόκριες στην πόλη: Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αθήνας για το τριήμερο

    τριήμερο


    Αν δεν έχετε σκοπό ή θα μπορείτε να φύγετε από την πόλη για αυτό το τριήμερο, μην ανησυχείτε… φροντίσαμε για εσάς! Πολλοί δήμοι της Αττικής, αλλά και οργανισμοί διοργανώνουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που θα σας βάλουν στο κλίμα της μέρας. Πάρτε λοιπόν τον χαρταετό σας και «αμολήστε καλούμπα».

    Για τους κατοίκους του κέντρου, οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων κορυφώνονται παραδοσιακά στο λόφο του Φιλοπάππου με χαλβά και λαγάνα. Στις 10.00 ξεκινάει ο αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και στις 11.00 αρχίζει συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά.

    Αν ο καιρός είναι καλός, βάλτε τις αποκριάτικες φορεσιές σας, πάρτε τις κουρελούδες σας, τις μουσικές σας τις λαγάνες και τα σαρακοστιανά σας και πηγαίνετε για πικ νικ στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εκεί, η Νομαδική Κουζίνα κερνάει παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και ταραμοσαλάτα, ενώ το Συνεργατικό Καφενείο μόνο για αυτή τη Δευτέρα θα είναι ανοιχτό από τις 12.00 μέχρι τις 18.00.

    Αν θέλετε να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα, ο δήμος Πειραιά θα πετάξει χαρταετούς πάνω από την παραλία της Φρεαττύδας από τις 10.30 π.μ. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά θα βρίσκεται εκεί, παίζοντας αποκριάτικες μελωδίες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια». Θα δοθούν σαρακοστιανά εδέσματα δωρεάν σε όλους. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού).

    τριήμερο

    Εναλλακτικά, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, όπου οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το πέταγμα των χαρταετών στην Παραλία Μοσχάτου (11.30 π.μ ) και στο Πάρκο Ηρώων (Ενόπλων Δυνάμεων) στον Ταύρο (11.30 π.μ).

    Επίσης, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου γιορτάζει τα κούλουμα στο Πάρκο Φλοίσβου στις 11 π.μ. , ενώ ο δήμος Αλίμου στήνει λαϊκό και νησιώτικο γλέντι με την Κέλλυ Βουδούρη και την ορχήστρα της στον Λόφο Πανί από τις 11π.μ έως τις 3 μ.μ. Πέρα από το πατροπαράδοτο φαγοπότι, θα υπάρξουν happenings με ανιματέρ για τα παιδιά, ξυλοπόδαροι και μπαλονοκατασκευές, ενώ στη 1.30 μ.μ μικροί και μεγάλοι θα παίξουν «Αλευρομουτζουρώματα».

    Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τα Κούλουμα στο πάρκο του με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, νηστίσιμους μεζέδες και εργαστήριο κατασκευής χαρταετού! Στα Νότια Μονοπάτια του μάλιστα, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό με τις οδηγίες του διακοσμητή Ηλία Καραντωνίου. Το εργαστήρι θα έχει συνεχόμενη ροή και θα κατασκευάζονται είκοσι χαρταετοί ανά μισή ώρα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία από τη 13:00 να ακούσουν παραδοσιακή μουσική από το εξαμελές μουσικό σχήμα του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, με τους Γιώργο Αγγελόπουλο και Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι και τέσσερις σολίστες μουσικούς (κλαρίνο, βιολί, λαούτο και παραδοσιακά κρουστά, απολαμβάνοντας σαρακοστιανούς μεζέδες στο Ξέφωτο του Πάρκου.

    τριήμερο

    Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό λαογραφικό σύλλογο «Η Αργυρούπολη», ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης γιορτάζει τα κούλουμα στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ (11.30π.μ, Αργοναυτών και Τριπόλεως, Αργυρούπολη ) με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα συνοδεία χορευτικής μουσικής.

    Ο δήμος Ηλιούπολης στις 11 π.μ. στο Πάρκο Ναυαρίνου θα γιορτάσει με τη σειρά του τη μέρα του. προσφέροντας χαρταετούς παραδοσιακά εδέσματα. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Α’ Κλειστό Γυμναστήριο (Εθνάρχου Μακαρίου & Ηρώς Κωνσταντοπούλου ).

    Αν όμως είστε τύποι του βουνού, τότε μπορείτε να ανηφορίσετε προς την Καισαριανή, όπου από τις 11.30 π.μ ξεκινάει το γλέντι στο Πάρκο Αϊ Γιάννη (Ξύλινα) με μουσικές από τα απαγορευμένα της Δόμνας Σαμίου, κρασί, σαρακοστιανά και φασολάδα.

    Στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού & Αναψυχής του δήμου Καλλιθέας από την άλλη στις 11 π.μ. στήνεται γλέντι με λαϊκά, παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια με τον Γιώργο Γερολυμάτο, την Στέλλα Κονιτοπούλου και το συγκρότημα τους. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταγματάρχου Πλέσσα και Λάμπρου Κατσώνη,

    Στο Εκθεσιακό Κέντρο του δήμου Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αγ. Βασιλείου ) από τις 11 π.μ τα Κούλουμα γιορτάζονται με σαρακοστιανούς μεζέδες, κρασί, παραδοσιακούς χορούς και συναυλία με τον Στέλιο Διονυσίου με ελεύθερη είσοδο. Στην αίθουσα Α΄, από τις 11 π.μ έως τις 3 μ.μ ,τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρι κατασκευής αποκριάτικων μασκών και face painting, αλλά και να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις «Ο Καραγκιόζης στο Καρναβάλι» και «Τα τρία γουρουνάκια».

    Ο Δήμος Μεταμόρφωσης διοργανώνει γλέντι στο Λόφο Δηλαβέρη, με σαρακοστιανούς μεζέδες, λαγάνα, παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, ζωντανή μουσική και πέταγμα χαρταετού. Σε περίπτωση κακοκαιρίας , η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης.

    τριήμερο

    Στις 11 π.μ ο Δήμος Αιγάλεω καλεί τους κατοίκους στο Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) για ένα γλέντι με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου και χορευτικών συγκροτημάτων από πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης. Θα προσφερθούν νηστίσιμα και παραδοσιακές λαγάνες και θα μοιραστούν χαρταετοί. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέψει, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πολιτιστικό κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” (Δημαρχείου & Κουντουριώτη).

    Στα βόρεια, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα στο Άλσος Εθνικής Τραπέζης από τις 11 π.μ μέχρι τις 2 μ.μ με διαγωνισμό πρωτότυπου χαρταετού, παραδοσιακούς χορούς, σαρακοστιανούς μεζέδες, μουσική και happenings, ενώ ο δήμος Αμαρουσίου περιμένει μικρούς και μεγάλους στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασ. Όλγας 12, Σταθμός ΗΣΑΠ ), από τις 12:00 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο. Στο παραδοσιακό γλέντι που θα στηθεί, ο δήμος προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί. Στο γλέντι συμμετέχουν οι Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Χριστίνα Κάραλη.

    Τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» και το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

    Ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, μας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί τα Κούλουμα, από τις 10.00 π.μ στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μετ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια). Το παραδοσιακό γλέντι περιλαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγων Κρητών και Ποντίων.

    Ο δήμος Κηφισιάς γιορτάζει στο Πάρκο Α.Γ. Παπανδρέου (Εθνικής Αντιστάσεως & Οδυσσέα Ανδρούτσου, Νέα Ερυθραία ) από τις 11 π.μ έως τις 2 μ.μ με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα για όλους και δωρεάν συναυλία με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο και τον Σαράντη Σαλέα στο τραγούδι. Στην εκδήλωση συμμετέχει και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του Δήμου Κηφισιάς. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Φώτης Βαρδαξής (Γυμναστηρίου 19, Νέα Ερυθραία ).

    Πηγή: Bovary.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Που κατασκευάζεται το αυτοκίνητό σας;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 δισεκατομμυριούχοι (και ένας πασίγνωστος Έλληνας) που έχουν κάνει φυλακή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσο μας κοστίζει το αυτοκίνητο στην Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ