City Stories

Μια εντυπωσιακή μονοκατοικία που μοιάζει να αιωρείται πάνω από 6 τεχνητές λίμνες (12 pics)

  • NewsRoom


Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ. και σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ.

Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισίνα κολύμβησης.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται, σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει.

Η σχέση με το νερό που βρίσκεται στις τεχνητές λίμνες που περιβάλλουν την κατοικία δημιουργούν μια αίσθηση φυσικού δροσισμού.

Το νερό για τις λίμνες και την πισίνα προέρχεται από γεώτρηση, ενώ το νερό που απαιτείται για την άρδευση προέρχεται από δεξαμενή στην οποία ταμιεύονται όμβρια ύδατα που συλλέγονται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης και συλλογής.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες και τον αποτρέπει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα εκτονώνει τον θερμό αέρα προς τα έξω.

Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης μέσω των συστημάτων fancoil, ενώ τα δώματα είναι στρωμένα με σπιράλ που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου θερμαίνουν το νερό της πισίνας.

Τέλος, στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ για παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην κατοικία χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, ενώ στο εσωτερικό της όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλλον με καθαρές γραμμές και μινιμαλιστική αισθητική. Στον περιβάλλοντα χώρο το εντυπωσιακό γλυπτό του Γιάννη Ασπρά δημιουργεί μια διάθεση αφαιρετική.

Η αρχιτεκτονική, τα υλικά κατασκευής και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργεια συνάδουν με την κατασκευή μιας ιδιαίτερα δυναμικής και σύγχρονης κατοικίας, αλλά παράλληλα φιλικής προς το περιβάλλον.

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Παύλος Χατζηαγγελίδης / 314 architecture studio

Σύμβουλος μηχανικός: Φωτεινή Καραγιάννη

Κατασκευή: Μohamed Ahmed

Έτος κατασκευής: 2012

ΠΗΓΗ: LIFO