• City Stories

    “HIDEOUT SUITES”: Οκτώ νέες σουίτες σε επέκταση ξενοδοχείου στην Ίο (pics)

    • NewsRoom


    Οι οκτώ νέες σουίτες αποτελούν επέκταση γνωστού ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοπότα της Ίου. Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά του βουνού, βόρεια της παραλίας, με εξαιρετική θέα.

    Το κτιριολογικό πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία των νέων αυτών σουιτών, οι οποίες μαζί με τις τέσσερις ήδη υπάρχουσες αποτελούν ενιαίο σύνολο, τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά.

    Η ανάγκη ένταξης των νέων σουιτών τόσο στο βραχώδες φυσικό τοπίο, όσο και στην υφιστάμενη κτιριακή δομή, οδήγησε στην επιλογή της “εξαφάνισης” μεγάλου όγκου της επέκτασης, ώστε η γενική εικόνα του συνόλου να μοιάζει μικρότερη σε έκταση.

    Η σύνθεση των νέων όγκων απλώνεται στο τοπίο, σκαρφαλώνοντας στην πλαγιά, με εργαλεία τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και υπαίθρου, όπως ο τυπικός άσπρος κύβος των κτιρίων και οι πέτρινες πεζούλες διαμόρφωσης των νησιώτικων πλαγιών.

    Οι σουίτες είναι χωρισμένες σε δυο τυπολογίες ανάλογα με την εξωτερική τους μορφή.
    Οι τρεις υπέργειες διαμορφώνονται από λευκούς κύβους, η τετράγωνη κάτοψη των οποίων φιλοξενεί μια ελεύθερη δομή δωματίου στην οποία το υπνοδωμάτιο, το καθιστικό και το λουτρό βρίσκονται σε ανοιχτή σχέση μεταξύ τους.

    Οι υπόλοιπες πέντε σουίτες αναπτύσσονται πίσω από τις πέτρινες όψεις, είναι διαταγμένες γραμμικά και αποτελούνται κυρίως από δυο ανεξάρτητους χώρους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο χώρος εισόδου και το λουτρό. Αυτές οι σουίτες έχουν τα χαρακτηριστικά των υπόσκαφων κτιρίων, με μια μόνο όψη και τις υπόλοιπες να βρίσκονται μέσα στη γη.

    Αυτός ο τρόπος δόμησης, αφενός επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα να μην είναι ορατές από απόσταση και αφετέρου διασφαλίζει ότι έχουν όλα τα πλεονεκτήματα της εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης των υπόσκαφων κτιρίων.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιδιωτικότητα του υπαίθριου χώρου εκτόνωσης κάθε σουίτας γύρω από την πισίνα. Οι πέργκολες σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν εκτός από την απαιτούμενη σκίαση και τον καλό αερισμό, την οπτική προστασία από τις υπόλοιπες σουίτες.

    Η διακόσμηση είναι λιτή με κυκλαδίτικες αναφορές, όπως χτιστά έπιπλα και υλικά όσο το δυνατόν ακατέργαστα. Επικρατεί το εμφανές σκυρόδεμα, τα τσιμεντοκονιάματα και τα ξύλινα έπιπλα. Τα υφάσματα έχουν αποχρώσεις απαλές γήινες, ώστε να προσδίδουν ηρεμία και γαλήνη στο χώρο.

    Η μονολιθική αντιμετώπιση των δαπέδων με την επιλογή ενός τύπου κεραμικού πλακιδίου μεγάλων διαστάσεων σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και στην πισίνα κάθε σουίτας, γίνεται με γνώμονα αυτήν ακριβώς την πρόθεση.

    Ο περιβάλλων χώρος του οικοπέδου αποτελεί συνέχεια της ίδιας λογικής. Τα μονοπάτια προς τις σουίτες διαμορφώνονται από τσιμε­ντοκονία ίδιου χρώματος με τους εγκάρσιους τοίχους που ορίζουν τον εκάστοτε ιδιωτικό χώρο, ενώ η μοναδική πρόσβαση για αυτοκίνητα, στρώθηκε με κυβόλιθο παλαιωμένο σε γήινα χρώματα.

    Η επιλεγμένη φύτευση αποτελείται κυρίως από τοπική χλωρίδα με χαμηλό ύψος για την καλύτερη ένταξη του διαμορφωμένου χώρου στον υφιστάμενο. Τα μόνα δέ­ντρα που φυτεύονται είναι κάποιες ελιές και κυπαρίσσια σε σημεία όπου η σκίαση ή η σήμανση του χώρου κρίνονται απαραίτητες.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική Μελέτη: GFRA Architecture
    Ομάδα Μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου, Μάρκος Μαζαράκης – Αινιάν
    Στατική και Μηχανολογική Μελέτη: Μαργαρίτα Ζακχαίου
    Μελέτη Φωτισμού: Okapi
    Εμβαδό: 400 m²
    Κύριος του έργου: Hideout Suites
    Μελέτη: 2017
    Κατασκευή: 2018
    Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

    Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιηγηθείτε στο στιλάτο και cozy σπίτι του γοητευτικού ηθοποιού Ian Harding (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια κατοικία σε γήινους τόνους όπου κυριαρχεί η ηρεμία, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα ξενοδοχείο παραδοσιακής αισθητικής με σύγχρονους συμβολισμούς στο Πήλιο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ