Food

Μια vintage συνταγή: Κοτόπουλο μιλανέζα με ρύζι αλά κρεμ

  • NewsRoom

Κοτόπουλο μιλανέζα με ρύζι αλά κρεμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Εμπνευσμένη από την αστική κουζίνα της δεκαετίας του ’60, η κλασική κότα μιλανέζα αποτελεί μία old fashion επιλογή. Η Αργυρώ Μπραμπαρίγου συστήνει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλου και ρύζι αλά κρεμ.

Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στο 1700 γραμ.
1 κρεμμύδι
4 καρότα
2 κλωνάρια σέλερυ
1 μπουκέτο μυρωδικών
αλάτι
1/2 κ.γλ. κόκκους μαύρο πιπέρι
Για το πιλάφι
2½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
λίγο σαφράν
2 κ.σ. βούτυρο
5 φλ. ζωμό κότας
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
2 φλ. ζωμός κότας
2 κρόκους
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
2 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για την κότα μιλανέζα με ρύζι, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά για να μαλακώσει το κοτόπουλο. Το βγάζουμε σε πιατέλα να κρυώσει και σουρώνουμε το ζωμό. Αφαιρούμε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού.

Ψιλοκόβουμε τα καρότα. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φιλέτο κοτόπουλο και να το συνοδεύσετε με αυτό το αλά κρεμ ρύζι). Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και το στραγγίζουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το σαφράν και το ζωμό.

Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι, για περίπου 20 λεπτά. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και απορροφηθούν όλα τα υγρά είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να στεγνώσει. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο σπυρωτό ρύζι πιλάφι.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Σιγά σιγά, και ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε το ζωμό. Χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, να δέσει ελαφρά.

Στο τέλος ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει.

Σε μία φόρμα κάνουμε στρώσεις: πιλάφι, κοτόπουλο και λίγη κρέμα, μέχρι να γεμίσει ως επάνω. Πιέζουμε τα υλικά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο καρότο. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αν θέλουμε, σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.