• City Stories

    Εντυπωσιακή αποκατάσταση κατοικίας στην Αθήνα – Δείτε το πριν και το μετά (15 pics)

    • NewsRoom


    Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και στην επέκταση ενός διατηρητέου κτιρίου, κατασκευασμένου περίπου το 1910 στην περιοχή της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με σκοπό να γίνει κατοικία. Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου είναι 320 m², σε 3 ορόφους και ημιυπόγειο επιφάνειας 155 m². Η αυλή, επιφάνειας περίπου 180 m², βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου με θέα προς την Ακρόπολη.

    Ο φέρων οργανισμός συμπληρώθηκε με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και συνδέθηκε με τη λιθοδομή που παρέμεινε. Παράλληλα χρειάστηκε να γίνει αναπροσαρμογή της μελέτης θεμελίωσης λόγω εύρεσης υπολοίπων παλαιών τοιχίων κτίσματος που εκτιμήθηκε υστερορωμαϊκής εποχής. Μέρος του τοιχίου συντηρήθηκε και εκτίθεται στο χολ του ημιυπογείου.

    Οι όψεις αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Οι λιθοδομές που παρέμειναν μετά την καθαίρεση του εξωτερικού λίθινου τοίχου στο σημείο που έγινε η κατ’ επέκταση προσθήκη, ενισχύθηκαν με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα (gunite), στην εσωτερική τους πλευρά. Έγινε καθαίρεση όλων των παλαιών επιχρισμάτων, τοποθετήθηκαν καινούρια ενισχυμένα επιχρίσματα με σκοτίες και νέα πλαίσια ανοιγμάτων. Έγινε αποτύπωση των μαρμάρινων και γύψινων φουρουσιών, καθώς και των περιμετρικών γύψινων κορνιζών και ζωοφόρων και κατασκευάστηκαν νέα, αντίγραφα των παλαιών.Η στέγη αποξηλώθηκε και έγινε νέος ξύλινος σκελετός με πατάρι.

    Για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν φρεάτια κατακόρυφων οδεύσεων σωληνώσεων / καλωδίων και σε κάθε επίπεδο ”καλυμμένα” σημεία συγκέντρωσης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (συλλέκτες ύδρευσης, θέρμανσης, ηλεκτρικοί πίνακες). Ο κλιματισμός του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω πολυδιαιρούμενου – πολυζωνικού συστήματος. Οι εσωτερικές μονάδες –οι περισσότερες οροφής κρυφού τύπου– τοποθετήθηκαν σε ψευδοροφές στους βοηθητικούς χώρους (λουτρά, ιματιοθήκη) και μέσω ειδικού ελεγκτή έχουν τη δυνατότητα ανεξάρτητης προσαρμογής θερμοκρασίας και υγρασίας ανά χώρο.
    Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών και ασθενών ρευμάτων αποτελούνται από πολλά υποσυστήματα ενοποιημένα σε διευθυνσιοδοτημένο σύστημα μεταφοράς και επεξεργασίας δεδομένων Instabus-ΕΙΒ για την ευέλικτη διαχείριση λειτουργιών των ρευμάτων.

    Ο ειδικός φωτισμός του κτιρίου ελέγχεται επίσης με το σύστημα Instabus-ΕΙΒ μέσω διακοπτικού υλικού, που επιτρέπει τη λειτουργία ”σεναρίων” σκηνών φωτισμού και έχει τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των φωτιστικών σημείων ελέγχου.

    Οι εσωτερικές τοιχοποιίες επανασχεδιάστηκαν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη λειτουργία και να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

    Τα δάπεδα είναι ξύλινα από δρύινες λωρίδες σε σχέδιο ψαροκόκαλο και στους τοίχους των κύριων χώρων κατασκευάστηκαν ξυλεπενδύσεις.

    Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα από sipo, ενώ τα εσωτερικά κουφώματα ταμπλαδωτά. Οι ψευδοροφές κατασκευάστηκαν έτσι, ώστε να επιτρέπουν την προσαρμογή φωτιστικών ειδικών προδιαγραφών για το φωτισμό πινάκων. Τα δάπεδα και οι τοίχοι των λουτρών είναι επενδυμένα με μάρμαρο Διονύσου και Moca Cream.

    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Μιχάλης Γρυπάρης
    Συνεργάτης: Παναγής Παπαδημητρίου
    Στατική μελέτη: Αθανάσιος Σπανός
    H/M μελέτη: Χρήστος Mπανιωτόπουλος
    Μελέτη φωτισμού: Γεώργιος Φατσέας
    Kηποτεχνική μελέτη – φυτεύσεις: GARDEN DESIGN, Σ. Καρπόζηλου
    Kατασκευή – διεύθυνση έργου: ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
    Yπεύθυνος εργοταξίου: Θανάσης Mέκκας
    Tοποθεσία: Διονυσίου Aρεοπαγίτου, Aθήνα
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 320 m²
    Xρόνος μελέτης: 2003 – 2004
    Xρόνος κατασκευής: 2004 – 2007
    Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

    Περιφέρεια: Αττική
    Πηγή: ktirio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ