• City Stories

    Εννιά διαλέξεις και συζητήσεις για να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτή τη βδομάδα


    Εννιά διαλέξεις, συζητήσεις και ανοιχτές εκδηλώσρεις που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα. Έχουν ποικίλες θεματικές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ αρκετές από αυτές διοργανώνονται από σημαντικούς ανθρώπους του κάθε τομέα! Δείτε παρακάτω:

    1. «Ελάσσονα» πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας: βιογραφικές προσεγγίσεις

    Πρόγραμμα Μορφωτικών Εκδηλώσεων Επιστήμης Κοινωνία – Δ΄ Κύκλος Oμιλιών

    Με θέμα: “Ελάσσονα” πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας: βιογραφικές προσεγγίσεις.

    Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών

    Στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, “Επιστήμης Κοινωνία”.

    Κωνσταντινούπολη-Γενεύη: Το πολιτικό “δρομολόγιο” ενός Αργίτη πρόκριτου
    Βαγγέλης Σαράφης, Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ. Επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    Κύριλλος Λιβέριος (1785;-1853): Ένας λόγιος στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης
    Σοφία Ματθαίου, Κύρια Ερευνήτρια. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    Κωνσταντίνος Σταματιάδης (1808-1888): Έργα και ημέρες ενός Σάμιου επαναστάτη
    Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κύρια Ερευνήτρια. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    Πότε:
    Τρίτη 17 Απριλίου 2018
    19.00

    Πού:
    Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
    Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Παγκράτι – Μετς

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Εκδήλωση “Πώς η ιστορική μνήμη και αφήγηση μετασχηματίζονται σε εικαστική και συγγραφική δημιουργία”

    Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α Σύνταγμα, εκδήλωση για την προφορική ιστορία με αφορμή το εικαστικό έργο της Κλάρας Ζαχαράκη-Γεωργίου “Πώς η ιστορική μνήμη και αφήγηση μετασχηματίζονται σε εικαστική και συγγραφική δημιουργία”.

    Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Φασόης, με θέμα: “Η μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας: θεμέλια, στόχοι και προοπτικές στην ψηφιακή εποχή”.

    Η διαδρομή της Κλάρας Ζαχαράκη-Γεωργίου, ως παράδειγμα έρευνας: “Από την Προφορική Ιστορία στην Εικαστική Δημιουργία”. Προβολή 45’ οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στο εικαστικό έργο της ΚΛΑΡΑΣ, με ταυτόχρονη αφήγηση: “Πώς η ιστορική μνήμη και αφήγηση μετασχηματίζονται σε εικαστική και συγγραφική δημιουργία”. Οπτικοακουστικό δρώμενο σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Φασόη.

    Πότε:
    Τρίτη 17 Απριλίου 2018
    19.00

    Πού:
    Σπίτι της Κύπρου
    Ξενοφώντος 2Α, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Διάλεξη του δρος Γιώργου Λεβέντη

    Ιδιαίτερα επίκαιρη, σημαίνουσα και στοχευμένη στις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής μας είναι η διάλεξη με θέμα “Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018: Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής”, η οποία εντάσσεται στον 2ο κύκλο της Σειράς Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνδιοργανώνεται, και φέτος, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Γιώργος Λεβέντης και η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στις 18:30.

    Η διάλεξη εξετάζει τρία παραδείγματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής. Τα δύο πρώτα αφορούν ιστορικά τετελεσμένα (προσάρτηση Αλεξανδρέττας 1939, εισβολή στην Κύπρο 1974) ενώ το τρίτο αναφέρεται στην εν εξελίξει Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία – κατάληψη της Αφρίν (17 Μαρτίου 2018), προπυργίου της Συριακής Κουρδικής Πολιτοφυλακής. Μέσα από την ενδελεχή εξέταση των τριών περιπτώσεων αναδεικνύονται οι πάγιες επεκτατικές Τουρκικές πρακτικές και επιδιώξεις εις βάρος γειτονικών χωρών. Οι παράλληλες τακτικές και πανομοιότυπες προφάσεις οι οποίες εφαρμόζονται αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είτε με κεμαλική είτε με ισλαμική κυβέρνηση διέπεται από πάγιες τακτικές και επιδιώξεις οι οποίες εις βάθος χρόνου στόχο έχουν την επέκταση της τουρκικής επικυριαρχίας και εν τέλει της κυριαρχίας στον περιβάλλοντα γεωπολιτικό χώρο του τουρκικού νέο-οθωμανικού κράτους.

    Πότε:
    Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
    18.30

    Πού:
    Σπίτι της Κύπρου
    Ξενοφώντος 2Α, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Ο Ρώσος στοχαστής Μιχαήλ Επστάιν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει τη μεγάλη χαρά και τιμή να υποδέχεται και να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον φιλόσοφο, θεωρητικό της λογοτεχνίας και δοκιμιογράφο Μιχαήλ Ναούμοβιτς Επστάιν.

    Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του “Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας” (εκδ. Ροές), ο Μιχαήλ Επστάιν θα παρουσιάσει την Τρίτη 17 Απριλίου και ώρα 19.00 το έργο του, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

    Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας θέτει και επιχειρεί να απαντήσει σε φλέγοντα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών, μέσα από έξι δοκίμια, όπου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το εύρος της σκέψης του Επστάιν, η οποία παρουσιάζεται εκτενώς στα ελληνικά για πρώτη φορά. Για το έργο του Επστάιν θα μιλήσει ο μεταφραστής Γιώργος Πινακούλας και ο Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, ο οποίος προλογίζει την έκδοση.

    “Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών” είναι και το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου, όπου ο Μιχαήλ Επστάιν θα συνομιλήσει με μαθητές Γ’ Λυκείου, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και νέους ερευνητές σχετικά με την ανάγκη για μια νέα, πρακτική διάσταση των ανθρωπιστικών επιστημών, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη δημιουργική τους πλευρά παρά στην αμιγώς επιστημονική.

    Πότε:
    Τρίτη 17 Απριλίου 2018
    19.00
    Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
    11.00 – 13.00

    Πού:
    Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
    2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5. Διάλεξη με θέμα “Όταν η κρίση πάει σχολείο. Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις & Συμβουλευτική διαχείριση”

    Ο Δήμος Περιστερίου και η 58η Περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής μας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα “Όταν η κρίση πάει σχολείο. Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις & Συμβουλευτική διαχείριση” με ομιλητή τον κ. Μαρίνο Παρασκευόπουλο, Δρ. Ψυχολογίας, Σχολικό Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο Δημαρχείου Περιστερίου.

    Πότε:
    Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
    18.30

    Πού:
    Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου
    Καραθεοδωρή και Εθν. Αντιστάσεως, Περιστέρι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    6. “Εγχείρημα πουλιά, για τη γειτονιά και τις ταράτσες στα Εξάρχεια”

    Παρουσίαση, συζήτηση, κάλεσμα

    Το εγχείρημα πουλιά γεννήθηκε την Άνοιξη του 2016 σε μία ταράτσα των Εξαρχείων, διακρίνοντας τον ορίζοντα και τα πουλιά κατά το ηλιοβασίλεμα της πόλης. Εκεί ψηλά, ήρθε η ιδέα να γεμίσουν οι ταράτσες με τα όνειρα των κατοίκων για τη γειτονιά τους.

    Στη παρουσίαση αυτή θα μιλήσουμε για την διαδρομή που έχει ακολουθήσει η ομάδα και για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις ταράτσες των πολυκατοικιών μετατρέποντάς τες σε ένα συλλογικό τόπο.

    Στόχος του εγχειρήματος είναι για μία ημέρα να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση-γιορτή την ώρα της δύσης του ηλίου. Η εκδήλωση θα βασίζεται σε μια πρόσκληση/κάλεσμα των κατοίκων ν’ανεβούν στις ταράτσες τους και να τις οικειοποιηθούν, σε μια μουσική εκδήλωση (ηχοτοπίο) που θα έχουμε ετοιμάσει και σε μια συνάντηση σε έναν κοινό τόπο των Εξαρχείων, μετά το τέλος της μουσικής. Ελπίζουμε πως η συνάντηση θα αποτελέσει αφορμή για το μοίρασμα της εμπειρία που βιώσαμε, έναυσμα για συζήτηση σχετική με θέματα που αφορούν τη γειτονιά και εορταστικό κλείσιμο του όλου βιώματος. Για να πραγματωθεί η εκδήλωση-γιορτή, ζητάμε από τους ενοίκους να φιλοξενήσουν μία/έναν μουσικό στην ταράτσα τους.

    Διοργάνωση, τα πουλιά: Πάρης Λεγάκης (εκ-κινητής), Πανδώρα Γιαμαλίδου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Δάφνη Σοφιανοπούλου.

    Καλεσμένοι σχολιαστές:
    Δρ. Σταύρος Σταυρίδης, Μνήμη: η μήτρα του δυνητικού
    Δρ. Κώστας Ντάφλος, Δημόσιες καλλιτεχνικές πρακτικές και συμμετοχή

    Το εγχείρημα έχει στηριχθεί από το European Culture Foundation.
    Η παρούσα διοργάνωση γίνεται με την στήριξη του “Ορίζοντας Γεγονότων”

    Πότε:
    Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
    17.00 – 19.00

    Πού:
    Πολιτιστικό κέντρο Εξαρχείων
    Τσαμαδού 9, 1ος όροφος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    7. 8ο Infocom Security – Η Ψηφιακή Ασφάλεια… μετά την επόμενη μέρα!

    Η 8η διοργάνωση του Infocom Security συμπίπτει με τη “χρονιά GDRP” όπως πολλοί χαρακτηρίζουν το 2018, λόγω της άμεσης εφαρμογής – στις 25 Μαΐου – του περίφημου Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, κοινώς γνωστό και ως General Data Protection Regulation (GDPR).

    Ο κανονισμός, υποχρεώνει όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με ένα νέο πλαίσιο τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και προβλέπει ιδιαίτερα μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης και απώλειας αυτών. Σημαντική επίσης εξέλιξη αποτελεί η θεσμοθέτηση του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DataProtection Officer–DPO).

    Η πιο ουσιαστική και σημαντική όμως αλλαγή που επιφέρει ο GDPR, είναι ότι μέσω της υποχρεωτικής επιβολής, θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας πραγματικά ασφαλούς υποδομής πληροφορικής στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

    Οι επιχειρήσεις λοιπόν θα πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να δούνε την επόμενη μέρα σε σχέση με την ψηφιακή ασφάλεια και την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων τους και των δεδομένων που διαχειρίζονται. Μια επόμενη ημέρα, όπου οι επαγγελματίες και οι ειδικοί στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας καλούνται να συμβάλουν σημαντικά στην καθοδήγηση των οργανισμών προκειμένου αυτές να βελτιστοποιήσουν σημαντικές διαδικασίες όπως:

    Αξιολόγηση των κινδύνων και των απειλών
    Θέσπιση πολιτικών ασφάλειας
    Έλεγχος ασφάλειας των υποδομών
    Εκπαίδευση των χρηστών
    Υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών
    Το 8ο Συνέδριο Infocom Security στις 18 και 19 Απριλίου, θα εστιάσει λοιπόν στις άμεσες και αναγκαίες προσαρμογές που οφείλουν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί προκειμένου να συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει ο GDPR, κοιτάζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα και την “μεγάλη εικόνα” σχετικά την ασφάλεια πληροφοριών.

    Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνεδρίου θα είναι και φέτος ο πλουραλισμός του περιεχομένου της θεματολογίας συνδυάζοντας business προσέγγιση για το IT Security, μαζί με ευρύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον για το cyber security.

    Το Infocom Security θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία προκειμένου να ενημερωθείτε για την εξέλιξη των ψηφιακών απειλών, να μάθετε για τάσεις και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται στο τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, να γνωρίσετε τις νέες τεχνολογίες και λύσεις προστασίας των δεδομένων καθώς και να συναντηθείτε με ανθρώπους της αγοράς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με συνάδελφους και ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές του χώρου.

    Πότε:
    Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
    09.00 – 16.30

    Πού:
    Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς
    Μεσογείων 151, Μαρούσι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη
    Φόρμα εγγραφής.

    8. Open Digital Disruption Day στο be finnovative

    Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η ανοικτή εκδήλωση “Open & Digital Disruption Day – #openD3” στους χώρους του be finnovative, Πειραιώς 74 στο Μοσχάτο.

    Κεντρικό θέμα του #openD3, είναι η παρουσίαση και συζήτηση για ένα μεγάλο εύρος αναδυόμενων τεχνολογιών και εργαλείων για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, νέων επιχειρήσεων και υπηρεσιών στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech). Επιπλέον θα συζητηθούν νέες συνθήκες και ψηφιακές τάσεις με καταλυτική επίδραση σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και στις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού οργανισμών και επιχειρήσεων.

    Στο #openD3 μπορούν να συμμετέχουν:
    Κάθε ενδιαφερόμενος για τις νέες τάσεις και την προοπτική της νέας ψηφιακής οικονομίας μέσα από τη χρήση disruptive τεχνολογιών.
    Επιχειρήσεις, ομάδες και startup με ιδέες, λύσεις και υπηρεσίες που σχετίζονται με το fintech.
    Όσοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν και να έλθουν σε επαφή με τα αποτελέσματα και τις ομάδες του be finnovative innovation lab.

    Τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν:
    Κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις των τελευταίων ετών, όπως το Artificial Intelligence (AI) και το Blockchain
    To νέο θεσμικό πλαίσιο PSD2 / GDPR, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που δημιουργούνται μέσα από το API economy
    H εμπειρία του προγράμματος be finnovative και τα επόμενα βήματα

    Πότε:
    Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
    18.00 – 21.00

    Πού:
    “be Finnovative”
    Πειραιώς 74, Καλλιθέα – Μοσχάτο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη
    Εγγραφές / Δηλώσεις συμμετοχής (λόγω περιορισμών η σειρά είναι 1st come – 1st serve)

    9. Web Filtering για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο

    Την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, από τις 17:30 έως τις 19:30, στο Media Lab της Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης (Νικομάχου 18) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για το πώς μπορεί ο οικιακός χρήστης να ασκήσει έλεγχο στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων του Internet που θα ορίζονται ως επισκέψιμες και πώς να εφαρμόσει πολιτικές πρόσβασης με απλά δωρεάν ή on-line εργαλεία.

    Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους ένας οικιακός χρήστης ή ακόμα και ένας χρήστης σε μία μικρή επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο Web Filtering. Θα δοθούν σχετικές σημειώσεις και θα παρουσιαστούν ζωντανά παραδείγματα. Τέλος, θα απαντηθούν σχετικές ερωτήσεις και μία γενικότερη συζήτηση επί του θέματος.

    Εκπαιδευτής θα είναι ο κ. Στάθης Νικολακόπουλος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

    Πότε:
    Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
    17.30 – 19.30

    Πού:
    Media Lab της Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης
    Νικομάχου 18, Ηλιούπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2017-2018 με ελεύθερη είσοδο στο Εθνικό Θέατρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Dream Pop ήχοι από τους Plastic Flowers στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια βδομάδα γεμάτη δωρεάν προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Booze Cooperativa



    ΣΧΟΛΙΑ