• City Stories

    Ένα κατάλυμα με θέα τα κάστρα της Πάργας και με ατμόσφαιρα Ιονίου πελάγους! (pics)

    • NewsRoom


    Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός μικρού παραθεριστικού καταλύματος στην περιοχή Βάλτος της Πάργας, σε ελαιώνα εμβαδού 6,6 στρεμμάτων κοντά στην ομώνυμη παραλία. Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με κύριο άξονα την πλήρη εκμετάλλευση της θέας, που παρέχει η θέση του οικοπέδου, φροντίζοντας να διατηρηθεί η οπτική επαφή με τα κάστρα Πάργας και Ανθούσας.

    Κύριο μέλημα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού ήταν να αποδοθεί η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της αρχιτεκτονικής του Ιονίου πελάγους, αλλά και η ήπια ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον ζητούμενο κατά τη φάση του σχεδιασμού ήταν η εξασφάλιση θέας και φωτισμού για όλα τα δωμάτια, καθώς επίσης και η σχετική απομόνωσή τους με ιδιωτική αυλή ή εξώστη.

    Το κτίριο ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και η χωροθέτηση των διαμερισμάτων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την άμεση εκτόνωσή τους στο ύπαιθρο. Τα διαμερίσματα χωρίζονται σε δύο όγκους που τοποθετούνται με μεταξύ τους απόσταση. Αυτός ο χώρος καλύπτεται με τον τρίτο όγκο της σύνθεσης, δημιουργώντας έτσι ένα διευρυμένο ημιυπαίθριο χώρο, το διαμπερές του οποίου τον καθιστά ιδανικό για χαλάρωση κατά τους θερινούς μήνες. Το πλέξιμο των όγκων επιλέχθηκε για την ελάφρυνσή τους και την καλύτερη απόδοση της αίσθησης των γειτονιών της Πάργας, που, παρότι πρόκειται για πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας, θυμίζει έντονα νησιώτικο οικισμό.

    Το κατάλυμα αποτελείται από 6 αυτόνομα διαμερίσματα. Το ένα διατάσσεται σε ένα επίπεδο και τα υπόλοιπα πέντε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αποτελείται από ένα χώρο καθιστικού – κουζίνας και ένα ξεχωριστό χώρο ύπνου. Στα πέντε διώροφα τοποθετείται στο ισόγειο το καθιστικό με την κουζίνα και το λουτρό και στο εσωτερικό πατάρι ο χώρος ύπνου. Μ’ αυτή την επιλογή διευρύνεται το καθιστικό αρκετά, τόσο σε πλάτος, όσο και σε ύψος. Το μέγεθος των διαμερισμάτων κυμαίνεται από 40 έως 70 m2 περίπου.

    Στα διαμερίσματα επιλέχθηκαν φυσικά υλικά σε γήινες και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Ξύλο, επίχρισμα και πλακάκια μεγάλου μεγέθους, κυρίως σε λευκές αποχρώσεις, δίνουν ένα καλοκαιρινό τόνο στους ηλιόλουστους χώρους. Οι στέγες εσωτερικά είναι εμφανείς και βαμμένες και αυτές σε λευκούς τόνους. Όλοι οι χώροι έχουν απρόσκοπτη θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και τα δύο κάστρα της περιοχής, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τα ανοίγματα εκτείνεται ο απέραντος ελαιώνας.

    Εξωτερικά επιλέχθηκαν επίσης φυσικά υλικά και γήινοι τόνοι. Φυσική πέτρα, επιχρίσματα, ξύλινες πέργολες και επιστρώσεις σκυροδέματος για τα δάπεδα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό. Για τα στηθαία επιλέχθηκαν γυάλινες επιφάνειες, ώστε να μην εμποδίζονται οι οπτικές φυγές. Σημειακά κατασκευάστηκαν κτιστές ζαρντινιέρες, τοποθετήθηκαν πιθάρια και διαμορφώθηκαν παρτέρια για τη φύτευση μικρών λουλουδιών, ώστε να συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα.

    Στοιχεία έργου

    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΣΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ, αρχιτέκτονες μηχανικοί
    ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
    ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛΕΞΙΟΥ, πολιτικός μηχανικός
    Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ:
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΙΑΣ, μηχανολόγος μηχανικός
    ΕΠΙΒΛΕΨΗ:
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, πολιτικός μηχανικός
    ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: 
    ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ, γραφίστας
    ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, πολιτικός μηχανικός, ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΚΑ, διακοσμήτρια
    ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: 
    ΠΑΡΓΑ, ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ ΚΤΙΡΙΟΥ:
    285 m²
    ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 
    2015
    ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 
    2016
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΣΗΣ, αρχιτέκτων
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Σ’ αυτό το καταπληκτικό σπίτι στου Φιλοπάππου έχεις όλη την Αθήνα «στο πιάτο» σου! (17 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια ονειρεμένη κατοικία στην Αντίπαρο που γεύεται τις απολαύσεις του καλοκαιριού (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Διακόσμηση: Πώς να φέρετε το καλοκαίρι στο μπαλκόνι σας (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ