• City Stories

    Δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για την Παρασκευή (2 Νοεμβρίου)


    Δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, στο Κολωνάκι: η μία στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και η άλλη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    Οι διαλέξεις πραγματεύονται διαφορετικά θέματα, είναι με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτές προς το κοινό, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

    1. “Το πατρικό απαρτίωμα και ο ρόλος του στην αναλυτική συνθήκη”

    Διάλεξη της ψυχαναλύτριας και διδάσκουσας της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Jan Abram, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    Με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του D.W. Winnicott «Αποστέρηση και παραβατικότητα», η Jan Abram προτείνει την έννοια του «Πατρικού Απαρτιώματος», την πρώιμη μορφή του πατέρα στον ψυχισμό του νεογέννητου. Αυτή η έννοια ερμηνεύει και διευρύνει την πολύ όψιμη πρόταση του Winnicott για τον πατέρα, ως ένα αντικείμενο στο σύνολό του από την αρχή της ψυχικής ζωής

    Η διάλεξη πραγματοποιείται στα Αγγλικά, με παράλληλη προβολή του λόγου της ομιλήτριας στα Ελληνικά. Στην εκδήλωση συμμετέχει με σχολιασμό ο κλινικός ψυχολόγος Νεκτάριος Κουλός και συντονίζει ο ψυχαναλυτής (SPF) Θανάσης Χατζόπουλος.

    Η Jan Abram, PhD, είναι διδάσκουσα ψυχαναλύτρια της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και εργάζεται ιδιωτικά στο Λονδίνο. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στα πανεπιστήμια University College London και University of Kyoto και επισκέπτρια λέκτορας στην Tavistock Clinic. Συγγραφέας των βιβλίων The Language of Winnicott (1996, Karnac 2007) Awarded Outstanding Academic Book of the Year (1997), André Green at the Squiggle Foundation (Karnac 2000, 2016), The Clinical Paradigms of Melanie Klein and Donald Winnicott: Comparisons and Dialogues που έγραψε μαζί με τον R.D.Hinshelwood (Routledge,2018) και της επικείμενης έκδοσης The surviving object: psychoanalytic essays on psychic survival (New Library of Psychoanalysis Routledge). Επιμελήθηκε το βιβλίο Donald Winnicott Today (New Library of Psychoanalysis 2013).

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
    Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. “Η κρητική λύρα στην δυτικοευρωπαϊκή μουσική”

    Μουσική διάλεξη του Γιώργου Καλούδη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

    Παρουσίαση της μοναδικής 12ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη Γιώργου Καλούδη για την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές. Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα, την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J.-S. Bach.

    H παγκόσμια πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2017.Το ίδιο χρόνο, ο Γιώργος Καλούδης με την τετράχορδη λύρα του ζωντάνεψε το Αρχαίο Θέατρο Απτέρας στα Χανιά μετά από 1700 χρόνια σιωπής, στην πρώτη συναυλία που δόθηκε στο ανασκαμμένο και αναστηλωμένο μοναδικό αυτό μνημείο. Το 2018, ο Καλούδης έδωσε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ, στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο.

    O συνθέτης θα μιλήσει για την σημασία της κρητικής λύρας στην ιστορία της μουσικής, των ήχων και των δονήσεων, θα ξεδιπλώσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της τετράχορδης κρητικής λύρας με συμπαθητικές χορδές, πάνω στην Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και την σύγχρονη εποχή.

    Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Αμφιθέατρο “Theo Angelopoulos”
    Γαλλικό Ινστιτούτο
    Σίνα 31, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε δωρεάν εκδηλώσεις από το απόγευμα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (2 Νοεμβρίου)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου: 4 δωρεάν προβολές στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το νέο χειμερινό μενού «μπραντς» στην ταράτσα Μπάιος!



    ΣΧΟΛΙΑ