• Architecture & Design

    Πλωτοί κύβοι στην Κάρπαθο


    Το αρχιτεκτονικό γραφείο UMBRÀL τοποθέτησε πέντε απαράμιλλης κομψότητας κύβους (εξοχικές κατοικίες) στο νησί της Καρπάθου

    Το έργο αφορά στην κατασκευή πέντε εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στην Κάρπαθο. Βασική πρόθεση υπήρξε η διαίρεση του κτιρίου σε πέντε διακριτούς όγκους που προσπαθούν να εμπλακούν με το περιβάλλον τους.

    Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις κατοικίες να «θολώνουν» τα όρια μεταξύ φυσικού-τεχνητού, ιδιωτικού-δημόσιου, εσωτερικού-εξωτερικού. Για να ενισχυθεί αυτή η πρόθεση, κάθε μεμονωμένη κατοικία έχει τρεις διαφορετικές ποιότητες χώρων που λειτουργούν ως κατώφλια μετάβασης από το εσωτερικό προς το εξωτερικό.

    Ο πρώτος χώρος είναι ο αυστηρά ιδιωτικός χώρος της κατοικίας που περιλαμβάνει τις απαραίτητες λειτουργίες (ύπνος – φαγητό – μπάνιο). Ο δεύτερος (αυλή) σχεδιάστηκε ως προέκταση του πρώτου και αποτελεί τη μετάβαση μεταξύ του ιδιωτικού τμήματος της κατοικίας και τον εξωτερικό χώρο. Ο τρίτος χώρος είναι αυτός γύρω από την κατοικία που περιλαμβάνει την πισίνα.

    Οι κατοικίες αρθρώνονται μέσω ενός κεντρικού διαδρόμου που συνδέει κάθε μονάδα ξεχωριστά. Ο ρόλος του διαδρόμου είναι διπλός. Από τη μια, δημιουργεί τις προσβάσεις των κατοικιών και αφετέρου αποτελεί το εργαλείο δημιουργίας υψομετρικής διαφοράς μεταξύ των όγκων (σύμφωνα με τη φυσική κλίση του εδάφους), ώστε οι «πίσω» κατοικίες να έχουν θέα προς τη θάλασσα.

    Στην πίσω πλευρά των κατοικιών δημιουργήθηκε ένα αίθριο το οποίο επιτρέπει στο φυσικό φως να μπεί στο λουτρό και στην κουζίνα διατηρώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα τους. Ακόμη, ο πελάτης είχε την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος συνάθροισης που θα περιελάμβανε υπαίθριο καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία.

    Για να μην διαταραχτεί η ιδιωτικότητα των κατοικιών, ο χώρος αυτός δεν σχεδιάστηκε ως «κενό», αλλά ως «πλήρες». Προκειμένου όμως να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, ο όγκος απέκτησε το ίδιο υλικό με αυτό του κοινόχρηστου κεντρικού διαδρόμου.

    //

    https://umbralarchitecture.com/

    Photography  Giorgos Kanakis

    Διαβάστε επίσης:

    Floating House: Μια βραβευμένη παραθεριστική κατοικία στην Πύλο

    Πλωτός Μονόλιθος: Mια κομψότατη ισόγεια κατοικία που προσφέρει ιδιωτικότητα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ