• Architecture & Design

    Piil: Το δεντρόσπιτο που κέρδισε στα Thermory Design Awards


    Το στούντιο Arsenit και ο αρχιτέκτονας Arseni Timofejev φωλιάζουν μια -σχεδόν αόρατη- ονειρική κατοικία μες στο εσθονικό πευκοδάσος.

    Δεν γεννήθηκε ακόμη το παιδί που δεν ονειρεύτηκε έστω μία φορά στη ζωή του ένα δεντρόσπιτο, στη μέση του δάσους. Το στούντιο Arsenit και ο αρχιτέκτονας Arseni Timofejev τιμούν την φαντασίωση των αιώνιων παιδιών ανάμεσά μας, με το Piil, το δεντρόσπιτο που πρόσφατα κέρδισε στα Thermory Design Awards 2023.

    Το Piil, που προέρχεται από την εσθονική λέξη «piiluma» που σημαίνει «κοιτάζω», είναι ένα κομψό, προκατασκευασμένο δεντρόσπιτο ύψους 9 μέτρων που οδηγεί τις αποδράσεις στη φύση σε νέα ύψη, κυριολεκτικά. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να είναι συμπαγές σε κάτοψη, ώστε να μπορεί να φωλιάζει ανάμεσα σε δέντρα, ενώ προσφέρει μια γενναιόδωρη θέα προς τα έξω.

    Η δομή των 19m2 στέκεται σε ένα «πόδι», αναρτημένη σε μια βεράντα – για να δημιουργήσει ένα υπαίθριο «καθιστικό» προστατευμένο από τη βροχή και το χιόνι. Μια διακριτική πόρτα παρέχει πρόσβαση στο εσωτερικό, με το στρώμα επένδυσης «ξεφλουδισμένο» να αποκαλύπτει τη μεταλλική κατασκευή που υποστηρίζει τον εντυπωσιακό πρόβολο. Τόσο το «πόδι» και οι παραπάνω μονάδες φιλοξενίας λειτουργούν ως μεγάλα χαλύβδινα ζευκτά — κατασκευασμένα από την Levstal Group. Το εξωτερικό της κατασκευής είναι τυλιγμένο με επένδυση από πεύκο, η οποία αποτελείται από εναλλασσόμενες λωρίδες ξύλου με κενά μεταξύ τους για εξαερισμό και φως. Το «πόδι» περιέχει μια σκάλα, υπηρεσίες και έναν χώρο αποθήκευσης αθλητικού εξοπλισμού. Το υπερυψωμένο υπνοδωμάτιο προσφέρει μεγαλύτερη απομόνωση, ένα μοναδικό πλεονέκτημα και μια ευκαιρία να ξεκουραστεί κανείς, κυριολεκτικά ανάμεσα σε πυκνά κλαδιά δέντρων.

    Το εσωτερικό του χώρου σχεδιάζεται ως ένα μεγάλο κουφάρι, όλο σε ασβεστωμένη βελανιδιά. Η αλληλεπίδραση των επιπέδων επιτρέπει στις οριζόντιες επιφάνειες να χρησιμοποιούνται ανεπίσημα ως τραπέζια, καθίσματα ή χώροι προβολής και ανάπαυσης, ενώ η κάθετη ξύλινη επένδυση προσθέτει την αίσθηση του δεντρόσπιτου – βγαλμένο σχεδόν από κάθε παιδική φαντασίωση.

    Το Piil προσφέρει ευκολίες και ανέσεις για απομακρυσμένη εργασία και άνετη ξεκούραση: ένα king-size κρεβάτι, δύο τραπέζια εργασίας, πολλούς χώρους φόρτισης, μια μικρή κουζίνα, άφθονο κρυφό χώρο αποθήκευσης, αεριζόμενο ντουλάπι ρούχων για να διατηρούνται φρέσκα τα ρούχα, διακριτική εισαγωγή αέρα και υποδοχές παροχής σε συνδυασμό με στρατηγικά τοποθετημένο και πλήρως ρυθμιζόμενο φωτισμό LED. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι το τεράστιο παράθυρο / φεγγίτης σε συνδυασμό με τον γενναιόδωρο ημιώροφο της αιώρας – ένα μέρος για να αισθάνεται κανείς αιωρούμενος στο μέσο του δάσους, χωρίς τίποτα άλλο πέρα από την πανοραμική θέα μπροστά και την απαλή ταλάντευση των κορυφών των δέντρων από πάνω.

    Στο μπάνιο, ένας φεγγίτης τοποθετημένος ακριβώς πάνω από το ντους, μετατρέπει την επίσκεψη στον χώρο από ανάγκη σε μαγική εμπειρία, καθώς το έντονο πρωινό ηλιακό φως που φιλτράρεται από τις κορυφές των δέντρων γεμίζει τον χώρο.

    Το πάτωμα του ντους και ο διπλανός πάγκος είναι φινιρισμένα σε πεύκο Accoya, προσθέτοντας αίσθηση και ζεστασιά, χωρίς να θυσιάζεται η μακροζωία του φυσικού υλικού.

    Εξωτερικά, το Piil είναι φινιρισμένο σε μη επεξεργασμένο, θερμικά τροποποιημένο πεύκο από τη Thermory – ένα υλικό που απαιτεί λίγη συντήρηση βοηθώντας το κτίριο να ενωθεί με το πευκοδάσος στο οποίο έχει τοποθετηθεί προσεκτικά το σπίτι. Η χρήση αυτής της επένδυσης με τετράγωνη διατομή προσθέτει οπτικό βάθος, φιλτράρει το φως και τον αέρα στο κτίριο, ενώ του δίνει μια μονολιθική εμφάνιση.

    Όλα τα στοιχεία του Piil έχουν σχεδιαστεί για να συναρμολογούνται σε ένα σύνολο. Αυτή η προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα ένα ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό περιβάλλον εργασίας, μειώνει τα απόβλητα υλικών, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί το κόστος και τον χρόνο κατασκευής. Η κατασκευή εκτός του εργοταξίου σημαίνει επίσης υψηλότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα μια καλά μονωμένη μονάδα διαμονής με τριπλά τζάμια χαμηλού E. Μια αποτελεσματική αντλία θερμότητας με μηχανικό αερισμό και ανάκτηση θερμότητας (MVHR) παρέχει εξαερισμό, θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 C, ένα καλοριφέρ τοποθετημένο μέσα σε έναν πάγκο δίπλα στο παράθυρο συμπληρώνει τη θερμότητα, προσφέροντας ένα ζεστό μέρος για να καθίσετε. Όταν ζεσταίνεται πολύ, επιτυγχάνεται φυσικός εγκάρσιος αερισμός, ανοίγοντας την καταπακτή του παραθύρου και την πόρτα της μονάδας διαμονής, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι η πόρτα στο επίπεδο του εδάφους παρέχει έναν ασφαλή χώρο στον επάνω όροφο. Διατίθεται επίσης κλιματισμός, με τις γρίλιες εισαγωγής και επιστροφής να κρύβονται μέσα σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και τον συμπυκνωτή κρυμμένο διακριτικά μέσα στην ξύλινη επένδυση του «ποδιού».

    Η εργασία σε 3D / BIM από την αρχή επέτρεψε στην ομάδα σχεδίασης να χωρέσει όλες τις υπηρεσίες σε έναν συμπαγή όγκο και να επιτύχει ευκρινείς λεπτομέρειες που συσσωρεύουν πολλά σε έναν μικρό χώρο.

    Το πρώτο πρωτότυπο Piil έχει κατασκευαστεί σε μια τοποθεσία κοντά στο Jägala Juga – τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Εσθονίας. Το προκύπτον μοντέλο νέφους σημείου του δάσους χρησιμοποιήθηκε για να δοκιμάσει τη θέση για κάθε επόμενο Piil – διασφαλίζοντας ότι κάθε κλαδί δέντρου μπορούσε να ληφθεί υπόψιν πριν από την κατασκευή. Η πρώτη μονάδα, που ολοκληρώθηκε ως πρωτότυπο στις αρχές του 2023, θα ενταχθεί με τρεις ακόμη, για να δημιουργήσουν μια ολόκληρη οικογένεια Piils που κρυφοκοιτάζει από το δάσος για να απολαύσει τη θέα στο ηλιοβασίλεμα του ποταμού Jägala.

    Να σημειωθεί πώς στην πρωτότυπη κατασκευή, το «πόδι» ενός επιπέδου ανυψώνει τη μονάδα διαβίωσης 4,25 μέτρα πάνω από το έδαφος — σε μελλοντικές επαναλήψεις, τα ψηλότερα «πόδια» θα μπορούσαν να ανυψώσουν τις μονάδες διαμονής πιο μέσα ή ακόμα και πάνω από τα κλαδιά των δέντρων.

    //

    Client and contractor: Levstal Group

    Architect and lead designer: Arsenit

    Photography: Yifan Liu

    https://www.arsenit.com/

    Διαβάστε επίσης:

    M&J Apartment: Ένα διαμέρισμα για τρεις (και μία γάτα)

    Παράθυρο με θέα

    Μονόλιθος στην Φοινικιά: Ποτέ πριν οι άχρονες καμπύλες δεν ήταν τόσο μεθυστικές



    ΣΧΟΛΙΑ