• Architecture & Design

    Όταν το σκούρο ξύλο αντικατοπτρίζει το δάσος έξω από το Κίεβο


    Το ουκρανικό στούντιο SHOVK παρουσιάζει την ιδέα των Bursa Cabins, ένα έργο προσωρινής διαμονής σε ένα γραφικό φυσικό σημείο, έξω από το Κίεβο.

    Και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται και πύραυλοι σκίζουν τον ουρανό πάνω από το Κίεβο, το αρχιτεκτονικό στούντιο των SHOVK αποδεικνύει με κάθε τόνο, γραμμή, γωνία και σκιά, πως η αποφασιστικότητα, η γενναιότητα και το πείσμα των Ουκρανών είναι απαράμιλλα – και γεννιούνται από μια ανάγκη για κανονικότητα και ηρεμία στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ο σχεδιασμός των δύο κύβων που απαρτίζουν αυτό το ιδιόμορφο, εμφανέστατα σκανδιναβικής επιρροής, eco-hotel – lodge εστιάζει στο πλαίσιο της μοντέρνας και, ενίοτε, ασκητικής αρχιτεκτονικής.

    Οι χώροι δημιουργήθηκαν ως καταφύγιο ξεκούρασης από το αστικό τοπίο με στόχο να επικεντρωθεί η προσοχή των επισκεπτών στην ειρηνική επαφή με τη φύση.

    Τα κτήρια βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα εδάφους και στην κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους, ώστε τίποτα να μην εμποδίζει τη θέα. Και έτσι, κάθε καμπίνα προσφέρει πανοραμική θέα στον ποταμό Dnipro.

    Κάθε καταφύγιο – κύβος χωρίζεται σε δύο όγκους, εξασφαλίζοντας ένα ισορροπημένο εξωτερικό προφίλ, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον εσωτερικό χώρο. Αυτή η σχεδιαστική επιλογή επιτρέπει πανοραμικά παράθυρα, τόσο στο σαλόνι, όσο και στο υπνοδωμάτιο, συνδέοντας το εσωτερικό με το φυσικό περιβάλλον.

    Το υποτονικό σκοτεινό εσωτερικό ενσωματώνεται άψογα με τον περιβάλλοντα χώρο, παρέχοντας ένα γαλήνιο περιβάλλον για τους επισκέπτες και μια απρόσκοπτη επικοινωνία, σχεδόν διάλογο, με τη φύση.

    Οι καμπίνες είναι στρατηγικά προσαρμοσμένες για παρατεταμένη έκθεση στο φυσικό φως, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και ενισχύοντας ένα άνετο περιβάλλον ευθυγραμμισμένο με τους ανθρώπινους κιρκαδικούς κύκλους.

    Παράλληλα, η ενσωμάτωση ενός κλειστού μονωτικού κελύφους και του συμπαγούς σχεδιασμού συμβάλλει στην επίτευξη μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για βιώσιμες πρακτικές διαβίωσης. Η SHOVK, άλλωστε, δίνει προσοχή στα υλικά, με προτίμηση στην ξυλεία με πιστοποίηση FSC, αντανακλώντας την αφοσίωση τους στις υπεύθυνες κατασκευαστικές πρακτικές.

    «Τα τέλεια γεωμετρικά σχήματα γίνονται αντιληπτά ως ανθρωπογενή, επομένως δημιουργήσαμε τον όγκο των καμπίνων ως πρίσμα με ελαφρώς παραμορφωμένες αναλογίες και λοξότμητες άκρες. Αυτό έχει και ένα ακόμη θετικό: οι καμπίνες, ενώ δεν δείχνουν τεράστιες, κοιτάζοντας τες απέξω, εντούτοις, εσωτερικά παραμένουν εξαιρετικά ευρύχωρες», εξηγεί η ομάδα.

     

    //

    https://shovk.com/

    Deign team: Ruslan Lytvynenko, Liza Miadzel, Andrew Leso, Anton Verhun.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Vincent Van Duysen στη Miami Art Week: Στίβοντας την πέτρα

    TIERRA VIVA by Automobili Lamborghini: Η γη σείεται, η γη ζωντανεύει

    Φουτουριστική οπτική με την υπογραφή του Sou Fujimoto



    ΣΧΟΛΙΑ