• Architecture & Design

    Ένα όμορφο και χρωματιστό εξοχικό στο Γύθειο (pics)

    • NewsRoom
    spiti gytheio


    Το οικόπεδο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης σε λόφο με θέα στο Λακωνικό κόλπο και ορίζοντα που κλείνεται από τη χερσόνησο του Πάρνωνα. Οι ιδιοκτήτες επέλεξαν το Γύθειο ως περιοχή μόνιμης κατοικίας μετά από μακρόχρονη παραμονή στην Αθήνα. Η επιλογή αυτή ενέχει το στοιχείο της επιστροφής σε οικογενειακές ρίζες που υπάρχουν στη Μάνη και ερμηνεύει ως ένα βαθμό το χαρακτήρα της κατοικίας ως το σπίτι οικογένειας με αστική κουλτούρα που μετά την “επιστροφή” ασχολείται και με αγροτικές καλλιέργειες.

    spiti gytheio
    Οι συνθετικές επιλογές της μελέτης επηρεάζονται από το αρχιτεκτονικό ιδίωμα του τόπου και το τοπίο. Η έννοια του κατοικείν εδώ προϋποθέτει άνετο και οικείο εσωτερικό χώρο σε διαρκή διάλογο με την ύπαιθρο και το έδαφος. Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες με τη μεγάλη διάσταση παράλληλα στις ισοϋψείς και στη θέα. Η προσπέλαση γίνεται στη μεσαία στάθμη, όπου βρίσκεται η κύρια κάτοψη, οργανωμένη σε τρεις εγκάρσιες ζώνες, διακριτές λειτουργικά και αναγνώσιμες στη μορφή του κτιρίου. Η μεσαία ζώνη, διαμπερής και ανοιχτή στη θέα, αποτελεί τον κεντρικό χώρο υποδοχής, εκατέρωθεν του οποίου αρθρώνεται η κατοικία. Ο διαμήκης άξονας που τον χαρακτηρίζει, με κατεύθυνση ανατολής – δύσης, υπογραμμίζει το διαμπερή χαρακτήρα και παρέχει αντιληπτική ευχέρεια στον εισερχόμενο.
    spiti gytheio
    Οι δύο όγκοι του κτιρίου εφάπτονται στις μακρές πλευρές του κεντρικού χώρου και φιλοξενούν τις κύριες λειτουργίες της κατοικίας. Ο ένας, διώροφος, περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης στην ισόγεια στάθμη και τα υπνοδωμάτια των παιδιών στον όροφο. Το άνοιγμα επάνω από το χώρο της τραπεζαρίας συνδέει οπτικά και λειτουργικά τις δύο στάθμες. Ο δεύτερος όγκος, σε μία στάθμη, περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο των γονιών και το γραφείο – ιατρείο. Η κατώτερη στάθμη, υπόγεια κατά τη μια πλευρά της, ανοίγεται μέσα από το play-room, στη θέα και στην αυλή με την πισίνα. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται ο ξενώνας και οι βοηθητικοί χώροι.
    spiti gytheio
    Ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής υπογραμμίζουν τις συνθετικές επιλογές: διακριτές λειτουργικές ενότητες, καθαρότητα μορφών, διάλογος με το φυσικό τοπίο. Ο κεντρικός χώρος υποδοχής, με εμφανή εσωτερικά ξύλινη στέγη και μεγάλα υαλοστάσια, έχει το χαρακτήρα ελαφριάς άρθρωσης με διαφάνεια και διαμπερή χαρακτήρα ανάμεσα σε δύο στιβαρούς κυβόσχημους όγκους. Οι κλειστές επιφάνειες των όγκων καλύπτονται από επένδυση πέτρας και έγχρωμα επιχρίσματα. Εκτεταμένη χρήση μεταλλικών κατασκευών γίνεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και συχνά υπάρχει συνδυασμός σχάρας με διατομές ελασμάτων. Εκτός από τα συνθετικά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός αδρών υλικών και η λελογισμένη χρήση της τεχνολογίας ενισχύουν το χαρακτήρα του αγροτόσπιτου με αστικές ανέσεις, που όπως φάνηκε κατά την πορεία υλοποίησης ήταν επιθυμία των ιδιοκτητών.
    spiti gytheio
    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη: Μαργαρίτα Γραφάκου
    Στατική μελέτη: Γιάννης Κανατσούλης
    Η/Μ μελέτη: Θεοδόσης Καλλίτσης
    Επίβλεψη: Μαργαρίτα Γραφάκου, Θανάσης Αυγούλης
    Kατασκευή: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ε.Ε., Θ. Αγούλης και Συνεργάτες
    Ιδιοκτήτης: Χρήστος και Ελένη Αναστασάκου
    Tοποθεσία: Γύθειο
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 240 m²
    Χρόνος μελέτης: 2002 – 2003
    Xρόνος κατασκευής: 2003 – 2005
    Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Γραφάκου, Χαράλαμπος Λουιζίδης
    Περιφέρεια: Πελοπόννησος

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το αγροτικό ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο που μοιάζει με σπηλιά (11 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ένα όμορφο εξοχικό στη Μονεμβασιά που προσφέρει ηρεμία (11 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατεστραμμένος ανεμόμυλος μετατράπηκε σε boutique hotel στη Μήλο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ