• Γυναίκες που μας εμπνέουν

    Katerina Karoussos: You can leave your hat on


    Δεν είναι απλώς μια από τις τελευταίες haute milliner της Ευρώπης, αλλά και μία ξεχωριστή δημιουργός και οραματίστρια με υψηλή αισθητική.

    Η αγάπη της για τα καπέλα ήρθε σε μικρή ηλικία – ακόμη θυμάται πως όταν της φορούσαν οι γονείς της ένα καπέλο, αρνούμενη να το αποχωριστεί μετά, κοιμόταν το βράδυ, φορώντας το. Το πρώτο που αγόρασε η ίδια για τον εαυτό της ήταν μια ανδρική ρεπούμπλικα, όταν βρέθηκε στο γυμνάσιο για καλοκαιρινά μαθήματα στο Λονδίνο. Και, φυσικά, την έχει ακόμα.

    Το χειμώνα βλέπει κανείς τη φιγούρα της να διασχίζει το Κολωνάκι με ανδρικά καπέλα, ενώ το καλοκαίρι με μεγάλες ψάθινες καπελίνες. Αγαπάει όμως τη θάλασσα, δε μπορεί να ζήσει χωρίς τη μυρωδιά και την αίσθησή της. Όταν δεν καταφέρνει να φύγει για την Ύδρα, τότε κατεβαίνει νότια, να πάρει ανάσα και να φορτίσει τις μπαταρίες της.

    Μπορεί να τη συναντήσει κανείς στο ατελιέ της, εργάζεται συνέχεια, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στην οδό Δορυλαίου 17, σε μια από τις πιο ζωντανές αθηναϊκές συνοικίες, στην πλατεία Μαβίλη.

    Κόρη του καθηγητή Πανεπιστήμιου γυναικολογίας Νίκου Παπανικολάου από τον Πλάτανο τής Ορεινής Ναυπακτίας και της συγγραφέως-μεταφράστριας Δέσπως Καρούσου, τιμής ένεκεν κράτησε το επώνυμο του παππού της, ηθοποιού Καρούσου Τζαβαλά.

    Προερχόμενη από μια αμιγώς καλλιτεχνική οικογένεια του κέντρου των Αθηνών, η πορεία της θα ήταν προδιαγεγραμμένη διαφορετικά, αν βγαίνοντας από τη Δραματική σχολή του ΚΘΒΕ δεν συνειδητοποιούσε πως προτιμούσε να φτιάχνει με τα χέρια της πράγματα και να μεταμορφώνει ανθρώπους, από το να υποδύεται η ίδια ρόλους.

    Θαυμάζει τους Philip Treacy και Stephen Joneς. Σαν γυναίκα όμως έχει διαφορετική άποψη και θέλει τα καπέλα περισσότερο χρηστικά, να μπορούν να τσαλακώνουν, να τα βάζει στην τσέπη της και με μια κίνηση να τα επαναφέρει.

    Μια κινηματογραφική ταινία που ξεχώρισε και είναι ακόμη στην καρδιά της για τα καπέλα που πρωταγωνιστούν, άθελά τους, είναι το Great Gatsby του Jack Clayton.

    Η Κατερίνα Καρούσου εργάζεται στον χώρο της μόδας τα τελευταία 43 χρόνια. Η ιστορία της ξεκινάει το 1979, όταν πήρε την απόφαση να εντρυφήσει στην τέχνη του καπέλου. Αρχικά συνάντησε κλειστές πόρτες, αλλά το πείσμα και η επιμονή της την οδήγησαν το 1984 στη Νέα Υόρκη.

    Εκεί σπούδασε στο Fashion Institute of Technology (FIT) στο Millinery Class, από το οποίο αποφοίτησε λίγο αργότερα, κατέχοντας τη τεχνική για όλα τα είδη χειροποίητου καπέλου. Παρέμεινε εκεί για 6 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εργάστηκε για τους οίκους των Carolina Herrera, Eric Javits και Liz Clairborne.

    Σαν χαρακτήρας όμως, δε μπορούσε να μείνει μακριά από την Αθήνα.  Όταν συνειδητοποίησε πως η ελληνική πιλοποιία σταδιακά σβήνει, αποφάσισε να επιστρέψει και να προχωρήσει στη συλλογή των υλικών και του εξοπλισμού που άφηναν πίσω τους οι τεχνίτες της εποχής.

    Σήμερα διαθέτει, εκτός των άλλων, μία ευρεία γκάμα από υψηλής ποιότητας ελβετικά υλικά του εργοστασίου Geflechtfabrik Tressa AG της δεκαετίας του ’70, τα οποία δεν παράγονται πλέον.

    Το 1990 ίδρυσε την εταιρία της, Katerina Karoussos, με έδρα το Κολωνάκι. Η ίδια παρέμεινε ως σήμερα πιστή στην τέχνη της και την υψηλή αισθητική, ενώ θεωρείται η κορυφαία σχεδιάστρια χειροποίητων καπέλων στον Ελλαδικό χώρο – και μια από τις πρώτες στην Ευρώπη.

    Τα καπέλα της έχουν φορεθεί, από επώνυμους και μη, τόσο σε Βασιλικούς Γάμους και Ιπποδρομίες, όσο και σε απλές στιγμές της καθημερινότητας. Επίσης επιμελείται τα καπέλα της Προεδρικής Φρουράς, καθώς και των Aegean Airlines, ενώ συνεργάζεται με τους Λάκη Γαβαλά, Λουκία και Βασίλη Ζούλια.

    Φυσικά, ένας άνθρωπος που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του επαγγέλματος που αγαπά όσο τίποτε στον κόσμο, δε θα μπορούσε να σταματήσει να σχεδιάζει το μέλλον. Το όραμά της είναι ένα ζωντανό Μουσείο για το καπέλο που να παρουσιάζει όλες τις φάσεις παραγωγής και να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Φαντάζεται ακόμη πως το μουσείο θα διαθέτει και Σχολή εκμάθησης της τέχνης και πωλητήριο για τη διάθεση των υλικών – με σκοπό να μεταδώσει την υψηλή τέχνη και τεχνική γνώση στις επόμενες γενιές.

    //

    CREDITS:

    Archive images: Katerina Karoussos

    Non archive images: by Doya Karolini

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν



    ΣΧΟΛΙΑ