• Architecture & Design

    Από τον 18ο αιώνα στο σήμερα


    Αυτό το λιτό αρχοντικό στα Καλιαναίικα Μεσσηνίας, με την υπογραφή των ETSI ARCHITECTS θέτει τον τόνο στο σύγχρονο interior design. Και μας κάνει να ονειρευόμαστε ήδη τις επόμενες ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας.

    Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας οίκημα που μοιάζει με μωσαϊκό – ένα συνονθύλευμα αλλεπάλληλων επεκτάσεων και αλλαγών μέσα στους τελευταίους δύο αιώνες. Ο αρχικός θολωτός χώρος του χώρου (του 18ου αιώνα) επεκτάθηκε στη συνέχεια με ένα διώροφο πέτρινο κτίριο με στέγη στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, πιθανότατα μετά από σεισμό, ο θολωτός χώρος γέμισε μερικώς και προστέθηκε ένας δεύτερος όροφος στο αρχικό κτίριο – και μια επίπεδη στέγη τη δεκαετία του 1970.

    Η αρχιτεκτονική ομάδα της Ελένης Τσιγαρίδα εντυπωσιάστηκε εξ αρχής από την ακλόνητη πίστη των πελατών / ιδιοκτητών στο όραμα τους για αυτή την εξοχική κατοικία. Αναγνώρισαν τις δυνατότητες της αμέσως – ενώ έβλεπαν τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες ενός σημαντικού ιστορικού μνημείου. Πάντα με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και κοινωνία, όσο και στον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο.

    Έτσι, η διαδικασία της ανοικοδόμησης ήταν μια περιπέτεια (στα όρια των αρχαιολογικών ανασκαφών) που οδήγησε στην επαναχρησιμοποίηση του θολωτού χώρου, καθώς και στην ιδιοποίηση μιας υπόγειας δεξαμενής που μετατράπηκε σε ένα κομψό ντους με φεγγίτη.

    Μια περαιτέρω επέκταση προστέθηκε, ακολουθώντας την παράδοση της ιστορίας του σπιτιού, για να στεγάσει δύο υπνοδωμάτια επισκεπτών και να δανείσει την επίπεδη οροφή του σε μια εξωτερική βεράντα για το σαλόνι. Με μαγευτική, φυσικά, θέα μέχρι πέρα στον ορίζοντα και τη θάλασσα.

    Το ξύλο, η πέτρα και το μάρμαρο ενώθηκαν αρμονικά σε λιτές γραμμές, δίνοντας αρμονία στο σύνολο. Υλικά τοπικής προέλευσης και χρώματα συγγενή του περιβάλλοντα χώρου, “παντρεύτηκαν” αριστοτεχνικά με έπιπλα και design objects που αγαπούν το minimal.

    Οι εξωτερικοί περιβάλλοντες χώροι σχεδιάστηκαν για να αξιοποιούν στο έπακρο τη σύνδεση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ συνδέουν με φυσικό τρόπο οπτικά τους υπέροχους ελαιώνες με το ίδιο το οίκημα – να σημειωθεί πως το landscape design ανέλαβε η πολύ ταλαντούχα Dawn Harney.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρευστές καμπύλες



    ΣΧΟΛΙΑ