• Architecture & Design

    Από την Τήνο με αγάπη

    • Ντόγια Καρολίνη


    Η θερινή κατοικία με την υπογραφή της Stones And Walls στο χωριό Τριαντάρος της Τήνου μας κάνει ήδη να ονειρευόμαστε το επόμενο καλοκαίρι.

    Έχοντας ως αποστολή τη δημιουργία μιας εξοχικής κατοικίας στην Τήνο και το χωριό Τριαντάρος, η αρχιτεκτονική εταιρία Stones and Walls της Αφροδίτης Μπονάτσου (που υπογράφει από το «Hungry Donkey» στο Λονδίνο και το «Beefbar» στη Μύκονο, μέχρι το «Troufa» στο Μπαχρέιν και το «Izacaya» στο Κάιρο) και του Κωνσταντίνου Κουνέλη, έχει επανασχεδιάσει τρία ξεχωριστά σπίτια που συνδέονται με βεράντες και γιορτάζουν την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τον λειτουργικό μινιμαλισμό. Στον παραδοσιακό οικισμό του Τριαντάρου, με θέα στο Αιγαίο, τα σπίτια, αμφιθεατρικά, μοιράζονται την υπέροχη θέα.

     

     

    Απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον, υιοθετώντας την αφαιρετική προσέγγιση και επιζητώντας την ελάχιστη παρέμβαση στο τοπίο, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το σπίτι με παραδοσιακά υλικά . Αγκαλιάζοντας τα γήινα χρώματα της περιοχής, οι ασβεστωμένοι τοίχοι “αγκάλιασαν” την Τηνιακή πέτρα και το μάρμαρο, όσο και το ανακυκλωμένο ξύλο.

    Ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργηθεί η αίσθηση αυθεντικότητας – επιτεύχθηκε με τη διατήρηση των πιο σημαντικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, όπως οι ψηλές οροφές, τα ξύλινα δοκάρια, οι πέτρινες καμάρες, οι εσοχές τοίχων και τα ιστορικά ανώφλια.

    Οι εσωτερικοί χώροι αναζωογονήθηκαν με έναν συνδυασμό vintage κομματιών, έργων τέχνης (λαϊκής, κλασικής και μοντέρνας), μελετημένου φωτισμού, αριστοτεχνικά επιλεγμένων επίπλων και σύγχρονων κατασκευών.

     

    Ο εξωτερικός σχεδιασμός ακολουθεί την ισορροπία των τυπικών οικιστικών νησιωτικών μορφών – μαζί με τα λατρεμένα παράθυρα των ιδιαίτερων περιστερώνων, σήμα κατατεθέν της Τήνου και τους εκτεθειμένους πέτρινους σχηματισμούς – για να αιχμαλωτίσει την ομορφιά του τοπίου. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση – διαθέτουν βεράντες με χειροποίητες πέργκολες, τραπεζαρίες και καναπέδες.

    Η απλότητα σε συνδυασμό με την αίσθηση της Κυκλαδίτικης dolce far niente αντανακλούν τον αυθεντικό, παραδοσιακό νησιώτικο τρόπο ζωής.

    «Αποστολή μας ήταν να αναδείξουμε την Τηνιακή κληρονομιά μέσα από το πρίσμα της κομψότητας και της μοντέρνας άνεσης», αναφέρει η ομάδα των Stones and Walls.

    Διαβάστε επίσης

    Αριστοτέλης Μπαράκος: Ποιος είναι ο πολυβραβευμένος βιομηχανικός σχεδιαστής

     



    ΣΧΟΛΙΑ