• City Stories

    Άγιος Βαλεντίνος: Πώς γιορτάζουν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο την ημέρα των ερωτευμένων;

    • NewsRoom

    14 Φεβρουαρίου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου


    Τα πιο περίεργα έθιμα του πλανήτη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Η ημέρα των ερωτευμένων πλησιάζει, οι πόλεις ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν πολλά και διαφορετικά events και οι ερωτευμένοι ανά τον κόσμο ψάχνουν τι θα φορέσουν την πιο ερωτική βραδιά του χρόνου, για να γιορτάσουν τον Άγιο Βαλεντίνο

    Η ημέρα των ερωτευμένων έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Τα ζευγάρια γιορτάζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αυτή την ιδιαίτερη ημέρα, ανταλλάσσοντας τρυφερά δώρα, δειπνώντας σε όμορφα εστιατόρια και πραγματοποιώντας μοναδικές αποδράσεις, μόνο για δύο!

    Τα λουλούδια, τα αρκουδάκια και οι ευχητήριες κάρτες είναι μερικά από τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν, σε συνδυασμό με μία ρομαντική έξοδο. Ωστόσο, αυτά είναι που ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα και εκείνα που συνηθίζουμε εμείς να κάνουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για να ευχαριστήσουμε το ταίρι μας. Σε άλλα μέρη του πλανήτη, η ημέρα των ερωτευμένων γιορτάζεται με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, μερικοί από τους οποίους θα μας «ξένιζαν».

    Ακολουθούν μερικά από τα πιο πρωτότυπα και ενδιαφέροντα έθιμα διαφόρων χωρών για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου:

     

    Ιταλία

    Η γειτονική μας Ιταλία ακολουθεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περίπου τα ίδια έθιμα με εμάς. Υπάρχει, ωστόσο, μία πόλη που τηρεί εντελώς δικά της έθιμα, που ξεχωρίζουν, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Πιο συγκεκριμένα, στην Βερόνα, στις 14 Φεβρουαρίου, όλοι οι κάτοικοι ντύνονται κόκκινα και συμμετέχουν σε ένα τριήμερο γλέντι, με πολλές εκδηλώσεις για την γιορτή των ερωτευμένων. Το εν λόγω έθιμο, μάλιστα, στην πόλη που, κατά τον Σαίξπηρ, έζησε το πιο διάσημο ερωτευμένο ζευγάρι, σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, έχει γίνει ευρέως γνωστό, με αποτέλεσμα να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του έρωτα.

    Η διοργάνωση του τριήμερου εορτασμού έχει στοιχεία φεστιβάλ και οι κάτοικοι της Βερόνα, με σύνθημα «αν αγαπάς κάποιον φέρ’ τον στην Βερόνα» καλούν τους ταξιδιώτες να γιορτάσουν μαζί τους, σε μία σειρά από εκδηλώσεις.

    Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεξάγεται και ένας διαγωνισμός, για το καλύτερο ερωτικό γράμμα, από αυτά που στέλνονται κάθε χρόνο στο fun club της Ιουλιέτας. Το γράμμα που θα βραβευθεί ως το καλύτερο κερδίζει και ένα ξεχωριστό βραβείο.

    Στολισμένη η Βερόνα του Αγίου Βαλεντίνου

    Κίνα

    Η Κίνα ακολουθεί έναν ρομαντικό τρόπο εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, με τελετουργίες θρησκευτικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, τα ερωτευμένα ζευγάρια πηγαίνουν σε κάποιο ναό και προσεύχονται για την ευτυχία τους. Αργότερα, όταν πια βραδιάσει, αναζητούν στον ουρανό τα άστρα Altair και Vega. Τα δύο άστρα έχουν μία ξεχωριστή ιστορία για τους Κινέζους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έναν αρχαίο κινεζικό μύθο, θεωρείται ότι αποτελούν δύο ερωτευμένους συντρόφους, που είναι καταδικασμένοι να ζήσουν για πάντα χωριστά. Κάθε χρόνο, την ημέρα των ερωτευμένων, τα δύο άστρα συναντώνται για μία και μοναδική φορά. Τότε, οι νεαρές αδέσμευτες Κινέζες προσφέρουν πεπόνια και άλλα φρούτα στην Zhinu (Vega) και προσεύχονται για να τις βοηθήσει να βρουν έναν καλό σύζυγο και να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν γιορτάζει την ημέρα των ερωτευμένων την ίδια ημέρα με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά στις 7 Ιουλίου κάθε έτους, ημερομηνία κατά την οποία διεξάγεται και το περίφημο, για την Κίνα, Qixi festival.

    O Άγιος Βαλεντίνος στην Κίνα

    Ηνωμένο Βασίλειο

    Ένα πρωτότυπο και ανατρεπτικό έθιμο τηρούν και οι Βρετανοί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αναλυτικότερα, κάθε φορά που γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο ενός δίσεκτου έτους, είναι η σειρά των γυναικών να αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο να κάνουν πρόταση γάμου στους αγαπημένους τους. Πρόκειται για μία «επικίνδυνη» συνήθεια, καθώς οι γυναίκες που προχωρούν σε αυτό το τολμηρό βήμα δεν έχουν ιδέα ποια απάντηση πρόκειται να λάβουν.

    Ανεξάρτητα, πάντως, από την πρόταση γάμου, οι Βρετανοί συνηθίζουν να στέλνουν ανώνυμες κάρτες στους συντρόφους τους, ενώ οι πιο ρομαντικοί κάνουν μία καταχώρηση «αγάπης» σε τοπικές εφημερίδες.

     Από την άλλη, στην Ουαλία, οι ερωτευμένοι συνηθίζουν να δωρίζουν κάτι στους αγαπημένους τους. Το παραδοσιακό δώρο της Ουαλίας, ανεξάρτητα από την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, είναι ένα ξύλινο κουτάλι. Την ημέρα των ερωτευμένων, λοιπόν, τα ζευγάρια συνηθίζουν να διακοσμούν τα ξύλινα κουτάλια με καρδιές, λουκέτα, κλειδιά, πέταλα, κόμπους και πολλούς ακόμη συμβολισμούς και να τα χαρίζουν ο ένας στον άλλο.

    Τα παραδοσιακά ξύλινα κουτάλια με τα σκαλιστά σχέδια που δωρίζουν στην Ουαλία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Δανία

    Για την Δανία, η γιορτή των ερωτευμένων είναι περισσότερο μία υπόθεση χιούμορ, γι’ αυτό και οι παραδόσεις που τηρούνται εκεί έχουν πάντοτε και λίγη διάθεση για πλάκα. Ειδικότερα, οι ερωτευμένοι άνδρες στέλνουν ρυθμικά χιουμοριστικά μηνύματα, που γράφουν μόνοι τους αποκλειστικά για την αγαπημένη τους, υπογράφοντας «κρυπτογραφημένα». Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζουν το όνομά τους με τελείες πάνω στο χαρτί.

    Αν η παραλήπτης του μηνύματος καταφέρει να μαντέψει σωστά ποιος είναι ο αποστολέας, τότε δικαιούται ένα πασχαλινό αυγό εκείνη τη χρονιά. Αν όχι, τότε ο αποστολέας μπορεί να πάει και να της αποκαλυφθεί, «απαιτώντας» εκείνος πια το αυγό του.

    Το συγκεκριμένο έθιμο ονομάζεται Gaekkebrev και αποτελεί ένα από τα πιο πρωτότυπα και διασκεδαστικά του κόσμου για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ωστόσο, δεν έχουν λείψει οι φορές που, εξαιτίας της εφαρμογής του εθίμου, έχουν προκληθεί και παρεξηγήσεις.

    Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα αγάπης που στέλνουν οι Δανοί

    Ιαπωνία

    Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία έχει δύο ξεχωριστές γιορτές για τους ερωτευμένους. Οι δύο αυτές γιορτές, μάλιστα, διαχωρίζονται με βάση το φύλο, καθώς η μία γιορτή είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και η άλλη στους άνδρες. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, για τους Ιάπωνες είναι η ημέρα των ανδρών. Κατά τη γιορτή αυτή, λοιπόν, οι γυναίκες είναι εκείνες που προσφέρουν δώρα στους άνδρες, κόντρα σε ό,τι τηρούμε εμείς στην Ελλάδα, που η ημέρα είναι ίσως περισσότερο αφιερωμένη στην γυναίκα. Μάλιστα, οι γυναίκες από την Ιαπωνία δεν δωρίζουν κάτι τυχαίο στους αγαπημένους τους, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο…σοκολατάκια!

    Μάλιστα, οι Ιάπωνες έχουν δύο διαφορετικά είδη σοκολάτας για τη συγκεκριμένη γιορτή. Αυτά είναι η «Giri», που σημαίνει υποχρεώση και η «Honmei», που σημαίνει αγαπημένος. Την «Giri» την προσφέρει μία γυναίκα σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους, ενώ η «Honmei» είναι η σοκολάτα που προσφέρεται στον σύντροφο κάθε κυρίας.

    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι Γιαπωνέζες προτιμούν να φτιάχνουν μόνες τους την «Honmei», για να κάνουν το δώρο προς τον σύντροφό τους ακόμη πιο μοναδικό και ξεχωριστό.

    Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, οι Ιάπωνες γιορτάζουν την «Λευκή Ημέρα» («White Day), δηλαδή την ημέρα του έρωτα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Σε αυτή, οι άνδρες προσφέρουν στις αγαπημένες τους λευκή σοκολάτα, η οποία μάλιστα συχνά συνοδεύεται και από κάποιο άλλο δώρο.

    Στην Ιαπωνία ετοιμάζουν ειδικά σοκολατάκια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Νότια Κορέα

    Η Νότιος Κορέα ακολουθεί το παράδειγμα των Γιαπωνέζων με τις δύο γιορτές για τους ερωτευμένους, το εμπλουτίζει ωστόσο ακόμη περισσότερο, καθιερώνοντας και μία τρίτη ημέρα εορτασμού. Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που δεν έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν, ως ερωτευμένοι, στις 14 Φεβρουαρίου ή στις 14 Μαρτίου, μπορούν, με τη σειρά τους, να γιορτάσουν στις 14 Απριλίου.

    Την ημέρα αυτή, που θεωρείται η μέρα των αδέσμευτων, οι ελεύθεροι και οι ελεύθερες ντύνονται στα μαύρα και πενθούν τη μοναξιά τους (ή γιορτάζουν την ελευθερία τους, αναλόγως πώς το βλέπει κανείς), τρώγοντας jajangmyeon, ένα πιάτο με νουντλς και μαύρη σάλτσα φασολιών.

    Στην Νότιο Κορέα, γιορτάζουν οι ελεύθεροι!

    Μαλαισία-Σιγκαπούρη

    Πρωταγωνιστής της γιορτής των ερωτευμένων για την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη αποτελούν τα…εσπεριδοειδή. Στις χώρες αυτές, λοιπόν, οι ανύπαντρες γυναίκες συγκεντρώνονται στις όχθες και στις γέφυρες του ποταμού της πόλης και πετούν πορτοκάλια. Στα πορτοκάλια αυτά έχουν γράψει προηγουμένως το όνομά τους και το τηλέφωνό τους, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα βρουν τον άνδρα των ονείρων τους!

    Πρόκειται για ένα χαριτωμένο έθιμο, που προέρχεται από τα παλιά και μοιράζεται στις παραδόσεις αρκετών ασιατικών κρατών. Ωστόσο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, το εν λόγω έθιμο έχει απαγορευτεί σε πολλά από αυτά τα κράτη, όπως στην Μαλαισία, το Πακιστάν, την Ινδονησία, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Ινδία. Όντας μουσουλμανικά, τα εν λόγω κράτη έχουν απαγορεύσει δια ροπάλου τις συγκεκριμένες πρακτικές, ενώ όποιος τολμήσει να παραβεί την απαγόρευση αυτή, τιμωρείται με ποινή.

    To περίεργο έθιμο για τον Άγιο Βαλεντίνο σε Μαλαισία, Σιγκαπούρη και άλλα ασιατικά κράτη

    Νότια Αφρική

    Ακόμη ένα κράτος, στο οποίο η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επικεντρώνεται περισσότερο στους άνδρες είναι αυτό της Νοτίου Αφρικής. Εκεί, οι άνδρες δέχονται ερωτική εξομολόγηση από τις κρυφές τους θαυμάστριες και μάλιστα δημοσίως!

    Από την πλευρά τους, οι γυναίκες συνηθίζουν να καρφιτσώνουν στα μανίκια τους καρδιές με το όνομα του κρυφού τους έρωτα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έθιμο προέρχεται από την αρχαία Ρώμη και τα Λουπερκάλια, όπως ονομαζόταν η γιορτή, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς, αποτελεί την ρίζα του σημερινού εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου.

    Οι ερωτευμένοι στην Νότιο Αμερική καρφιτσώνουν τα ονόματα των αγαπημένων τους στα μανίκια τους

    Φινλανδία-Εσθονία-Βραζιλία

    Παρ’ ότι γεωγραφικά μακριά από την νοτιοαμερικανική Βραζιλία, η Φιλανδία και η Εσθονία έχουν παρόμοιο τρόπο εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου με την χώρα της Λατινικής Αμερικής.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις χώρες αυτές, η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί πολύ περισσότερο την ημέρα εορτασμού της αγάπης και όχι τόσο του έρωτα. Αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλες τις σχέσεις που μοιράζονται οι άνθρωποι, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αγάπη, δηλαδή, εκτός από τις ερωτικές, και στις φιλικές και οικογενειακές.

    Στην Φινλανδία και την Εσθονία, μάλιστα, η εν λόγω ημέρα ονομάζεται και «Friend’s Day». Το ίδιο ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τη διαφορά ότι στην Βραζιλία η «Lover’s day», όπως ονομάζεται, γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου. Αυτό συμβαίνει γιατί η 14η Φεβρουαρίου είναι μία ακατάλληλη ημέρα εορτασμού του έρωτα για τους Βραζιλιάνους, καθώς αυτή η ημερομηνία συχνά συμπίπτει με τις ημέρες εορτασμού του πιο διάσημου γεγονότος της χώρας: του αποκριάτικου καρναβαλιού. Μίας και η Βραζιλία πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον εορτασμό της Αποκριάς, με τις εικόνες από τα ετήσια καρναβάλια της να κάνουν τον γύρο του κόσμου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν θα μπορούσε να ασχολείται με τίποτα άλλο το διάστημα εκείνο εκτός από τις Απόκριες.

    H Friend’s Day της Φινλανδίας

    Καναδάς

    Στην βόρεια πλευρά της αμερικανικής ηπείρου και συγκεκριμένα στον Καναδά, πρωταγωνιστεί και πάλι η αγάπη γενικότερα και όχι συγκεκριμένα η ερωτική αγάπη. Πρωταγωνιστές της γιορτής αυτής στον Καναδά είναι τα παιδιά, καθώς είθισται να φτιάχνουν κάρτες αγάπης και άλλες κατασκευές και να τις προσφέρουν στους φίλους τους, αλλά και στους δασκάλους και τους γονείς τους.

    Στον Καναδά τα παιδιά πρωταγωνιστούν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου



    ΣΧΟΛΙΑ