• City Stories

    Αυτές οι θερινές κατοικίες στην Πάρο καταργούν τα όρια κατοικημένου και φυσικού χώρου (16 pics)

    • NewsRoom


    Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός δύο κατοικιών με ξενώνες και θέα προς τη θάλασσα και την Αντίπαρο.

    Οι κατοικίες χωροθετούνται στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου. Οι αύλειοι χώροι αποτελούν το συνδετικό στοιχείο των κατοικιών. Φαρδιές κλίμακες με μεγάλα πλατύσκαλα οδηγούν στα «πλατώματα» θέασης, διαπερνώντας εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η φύτευση ενισχύεται στα δώματα και στις ενδιάμεσες αυλές.

    Στη βορινή και στη νότια πλευρά των κατοικιών υπάρχουν ανοίγματα μόνο στις εσωτερικές αυλές και στην ανατολική κυριαρχεί η φύτευση με ντόπια βλάστηση και η ανάπτυξη εγκάρσιων τοίχων. Στη δυτική υπάρχουν τα μεγάλα ανοίγματα και τα καθιστικά θέασης.

    Οι βασικές συνθετικές αρχές της όλης επέμβασης είναι:

    • Η χρήση της αρχετυπικής μορφής του τοίχου, στοιχείο γνώριμο στο κυκλαδίτικο τοπίο, άλλοτε ως όριο και άλλοτε ως στοιχείο κατοίκησης.

    • Η προσαρμογή στο περιβάλλον και η διάλυση των ορίων μεταξύ κατοικημένου και φυσικού χώρου, η ενοποίηση του εσωτερικού του κτιρίου με τις αυλές, τις προσβάσεις και τις κλίμακες.

    • Η διάσπαση των μεγαλύτερων όγκων με μικρές μετακινήσεις, με σκοπό να δημιουργηθούν προστατευμένες αυλές από τους έντονους βόρειους ανέμους. Στις αυλές φυτεύονται μουριές που προσφέρουν σκιά. Το δίκτυο των πίσω αυλών διατρέχει τις κατοικίες και μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων είναι δυνατή η θέαση προς τη θάλασσα.

    • Η αποφυγή σχεδιασμού μιας ενιαίας όψης. Μακρόστενα ανοίγματα διατρυπούν τους εγκάρσιους τοίχους, ώστε να ορίζονται οι θέες και να δημιουργούνται χώροι με οπτική συνέχεια.

    • Η δημιουργία ενός οικιστικού συνόλου, το οποίο αφήνει ανέπαφο το φυσικό τοπίο και προσαρμόζεται στις κλίσεις του οικοπέδου, έτσι ώστε από την ανατολική πλευρά να είναι σχεδόν υπόσκαφο.

    Η χρήση του έντονου κυκλαδικού φωτός. Στις οπτικές που δημιουργούνται ανάμεσα σε κτιστό περιβάλλον και τοπίο κυριαρχούν αποχρώσεις του γαλάζιου και έντονες σκιάσεις, μεταμορφώνοντας το κτίριο σε μία μηχανή θέασης.

    Όσον αφορά στην επιλογή των υλικών, ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η πλήρωση έγινε με οπτοπλινθοδομή πάχους 50 cm. Οι αναλημματικοί τοίχοι κατασκευάζονται από λιθοδομή και τα δάπεδα εσωτερικά και εξωτερικά επιλέγονται να είναι πατητά τσιμεντοκονιάματα ή μωσαϊκά. Τέλος, όλα τα κουφώματα είναι ξύλινα, ενώ οι μονώσεις των δωμάτων είναι αντεστραμμένου τύπου.

    Στοιχεία έργου:

    Aρχιτεκτονική μελέτη: React Architects, Νατάσσα Δεληγιάννη – Γιώργος Σπυρίδωνος
    Eπίβλεψη: React Architects
    Στατική μελέτη: MFP Τεχν. Εταιρεία Μελετών
    Η/Μ μελέτη: Δημήτρης Γρηγοριάδης
    Tοποθεσία: Αγία Ειρήνη, Πάρος Κυκλάδες
    Xρόνος μελέτης: 2004 – 2006
    Xρόνος κατασκευής: 2006 – 2010

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με μονοπάτια, αυλές, σκάλες και κήπους στην Κεφαλονιά (13 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού βρίσκεται αυτό το υπέροχο ξενοδοχειακό συγκρότημα με τη σύγχρονη αισθητική; (12 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια κατοικία με ιστορικά χαρακτηριστικά, χτισμένη για μια οικογένεια καλλιτεχνών (9 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ