• City Stories

    6+1 θερινές/υπαίθριες προβολές για να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτές τις μέρες!


    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ανάμεσα στα θερινά σινεμά που ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν κόσμο κάθε ηλικίας, διοργανώνονται διάφορες προβολές ταινιών, είτε μεμονωμένα είτε στο πλαίσιο πολιτιστικών φεστιβάλ. Παρακάτω θα βρείτε επτά υπαίθριες και θερινές προβολές παλιότερων ή νεότερων ταινιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους, πάρκα, ταράτσες και αυλές της Αθήνας. Δείτε παρακάτω τις αναλυτικές πληροφορίες.

     

    1. “Πλατεία Αμερικής” στην ταράτσα του Π

    Νο ticket cinema στην ταράτσα του Π με το δράμα του Γιάννη Σακαρίδη. Διασκευάζοντας τη νουβέλα «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» μαζί με τον συγγραφέα της Γιάννη Τσίρμπα και τον γνωστό ηθοποιό Βαγγέλη Μουρίκη, προχωρά στον ίδιο κινηματογραφικό δρόμο με πυξίδα μια ανθρωποκεντρική ιστορία με έντονες κοινωνικοπολιτικές αιχμές.

    Υπόθεση:
    Ο Μπίλι και ο Νάκος είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του. Η Τερέζα, μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ, ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

    Θα ακολουθήσει κουβέντα μετά την ολοκλήρωση της προβολής. Ο χώρος θα είναι ανοικτός από τις 8.30 με μπίρες, φαγητό, σνακς, παγωτά, κινηματικό βιβλιοπωλείο, πολιτικά έντυπα.

    Πότε:
    Τετάρτη 5 Ιουλίου 2018
    21.00 – 23.30

    Πού:
    Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού
    Καμπούρογλου 44, Κάτω Πατήσια

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Ευπρόσδεκτη κάθε συνεισφορά σας στο “καλάθι αλληλεγγύης του π” σε τρόφιμα μακράς διαρκείας.

    2. “Βαγόνι Δολοφόνων” στο Σινέ Ριβιέρα

    Η ταινία “Βαγόνι Δολοφόνων” (Compartiment Tueurs, 1965) του Κώστα Γαβρά προβάλλεται σε συνεργασία με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας.

    Αποτελεί ένα υπερστυλιζαρισμένο φιλμ νουάρ με αστραφτερό καστ, δαιδαλώδη και παιγνιώδη πλοκή, σαρκαστικό χιούμορ, σαρωτικό ρυθμό, περίτεχνες γωνίες λήψεις και μια ασυγκράτητη παλλόμενη κάμερα.

    Πρωταγωνιστούν: Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Αλεγκρέ, Μισέλ Πικολί

    Διάρκεια: 95’

    Πότε:
    Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018
    21.30

    Πού:
    Σινέ Ριβιέρα
    Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. “Ο θυρωρός της νύχτας” στο Χυτήριο

    Σινεφίλ 1974 | Έγχρ. | Διάρκεια: 115′

    Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Λιλίανα Καβάνι με τους: Ντερκ Μπόγκαρντ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Φιλίπ Λερουά

    Ενας πρώην ναζιστής που δουλεύει τώρα ως θυρωρός σε ξενοδοχείο της Βιέννης, έχει μια παράφορη ερωτική σχέση με μια πελάτισσα, η οποία ήταν στο παρελθόν θύμα του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μια ταινία που ενδεχομένως θα λάτρευε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ.

    Πότε:
    Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018
    23.15 – 01.25

    Πού:
    Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού
    Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. “Αριστόγατες” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Τον Ιούλιο το Park Your Cinema Kids φέρνει τους μικρούς επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ κοντά σε μερικά από τα πιο διαχρονικά αξιολάτρευτα κατοικίδια ζωάκια του σινεμά που μας συντρόφευσαν από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Γάτες, σκυλάκια, πτηνά, μέχρι και τρωκτικά, έρχονται να μας θυμίσουν πόσο πολύ αποζητάμε την παρουσία τους όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, ακόμη και όταν κάνουν τις πιο ζαβολιάρικες ανακατωσούρες, διαρκώς γύρω από τα πόδια μας. Για εκείνους που έχουν κατοικίδια, απλά, είναι οικογένεια.

    Επιμέλεια προγράμματος: Ηλίας Φραγκούλης

    Οι Αριστόγατες (1970): Μια ιδιόρρυθμη πολυεκατομμυριούχος πεθαίνει στο Παρίσι και η διαθήκη της ανακηρύσσει σε μοναδικούς κληρονόμους… τις Αριστόγατές της! Ο μπάτλερ της μακαρίτισσας ζηλεύει με φθόνο την τύχη των γατιών και αποφασίζει να τα στείλει στην εξοχή… χωρίς γυρισμό, αλλά δεν λογαριάζει στην υποστήριξη που θα έχουν οι κληρονόμοι από τις κεραμιδόγατες της περιοχής. Ρομαντική διάθεση, στοιχεία περιπέτειας και πολλά τραγούδια δίνουν το στίγμα μιας ακόμη τεράστιας εμπορικής επιτυχίας της Disney. Παραδόξως, η έμπνευση για την ιστορία προέκυψε από αληθινό περιστατικό της δεκαετίας του 1910!

    Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

    Σκηνοθεσία: Wolfgang Reitherman

    Πότε:
    Σάββατο 7 Ιουλίου 2018
    21.00

    Πού:
    Ξέφωτο
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    5. “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” στο Χυτήριο

    Το Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (πρωτότυπος τίτλος: Who’s Afraid of Virginia Woolf?) είναι αμερικανική δραματική – μαύρη κωμική ταινία, του 1966, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς. Το σενάριο γράφτηκε από τον Έρνεστ Λέμαν, ο οποίος ήταν και ο παραγωγός της ταινίας. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι. Πρωταγωνιστές είναι οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Σάντι Ντένις και Τζορτζ Σίγκαλ. Η πλοκή αφηγείται τη σχέση ενός προβληματικού ζευγαριού.

    Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και αποτελεί τη μοναδική ταινία μέχρι σήμερα που έλαβε υποψηφιότητες για τις κυριότερες κατηγορίες στην ιστορία του θεσμού. Και οι τέσσερις πρωταγωνιστές της ταινίας προτάθηκαν για Όσκαρ, ο καθένας στην αντίστοιχη κατηγορία με τα Όσκαρ Ερμηνείας. Βραβεύτηκε τελικά με 5 βραβεία Όσκαρ, χαρίζοντας στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ το δεύτερό της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

    Πότε:
    Σάββατο 7 Ιουλίου 2018
    23.20 – 01.40

    Πού:
    Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού
    Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    6. “Ο Θησαυρός” στο Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο Ελληνικού

    Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και η Πολιτιστική Επιτροπή μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε και φέτος τις καλοκαιρινές προβολές της κινηματογραφικής λέσχης. Οι ταινίες είναι πρώτης προβολής στο σύνολό τους και σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν όλους εμάς μικρούς και μεγάλους.

    Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή του Ιουλίου στο 1ο Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο επί της οδού Δραγατσανίου.

    Η ταινία:

    Κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 103′

    Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Στράτος Μαρκίδης με τους: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Παύλο Χαϊκάλη, Σωτήρης Καλυβάτσης

    Μια χήρα που κληρονομεί έναν ξενώνα γεμάτο χρέη διαδίδει πως κάπου μέσα του είναι κρυμμένος από την Κατοχή ένας θησαυρός. Αμέσως πιθανοί και απίθανοι θησαυροθήρες σκοτώνονται για να νοικιάσουν ένα δωμάτιο.

    Πότε:
    Κυριακή 8 Ιουλίου 2018
    21.00

    Πού:
    Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο Ελληνικού
    Δραγατσανίου 129 και Πραξιτέλους, Ελληνικό

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    7. Προ-φεστιβαλική προβολή – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και ενσωματώνει μια διευρυμένη όψη του κινηματογράφου στο μοναδικό σκηνικό του νησιού. Μια εβδομάδα γεμάτη προβολές, περφόρμανς, εργαστήρια και πάρτι αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, επανενεργοποιώντας απρόσμενες τοποθεσίες, όπως τα ναυπηγεία, έρημα χωράφια, ένα παλιό λατομείο, παραλίες. Σε αυτή την προ-φεστιβαλική εκδήλωση θα προβληθούν δύο ταινίες ως εισαγωγή στο θέμα της φετινής διοργάνωσης: το «Is It Real? (Είναι αλήθεια);» Mια εξερεύνηση της κατασκευής της πραγματικότητας, μέσα από μια μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών ειδών και παραλλαγών της φόρμας.

    Αποκλειστικός δωρητής του φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Συμβιοψυχοταξιπλάσμα: Λήψη πρώτη
    (Γουίλιαμ Γκριβς, ΗΠΑ, 1968)

    Σ’ αυτό το υβρίδιο μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γκριβς ηγείται ενός κινηματογραφικού επιτελείου που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, και αφήνει τα μέλη του να βγάλουν άκρη για το τι είδους ταινία γυρίζουν. Ένα ζευγάρι προβάρει ένα σενάριο για έναν χωρισμό διαβάζοντας ξανά και ξανά τα λόγια τους, ένα κινηματογραφικό συνεργείο κινηματογραφεί το συνεργείο που τραβά το ίδιο το συνεργείο, ενώ οι περαστικοί εισβάλλουν τυχαία στο πλάνο… Μια διερευνητική, αυτο-αναφορική δημιουργία που παραμένει μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες για την κινηματογραφική πράξη που γυρίστηκαν ποτέ, και μαζί μια έκφραση της πολιτικής δράσης στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η οποία σήμερα ξαναγίνεται επίκαιρη. Διάρκεια 75′

    Χειρόγραφο
    (Εύα Στεφανή, Ελλάδα, 2017)

    Εδώ και 25 χρόνια, δουλεύοντας κυρίως στην Ελλάδα, η Στεφανή έχει σκηνοθετήσει μια ξεχωριστή σειρά εθνογραφικών και πειραματικών ντοκιμαντέρ που κινούνται «στις παρυφές της πραγματικότητας». Το Χειρόγραφο, η πιο πρόσφατη ταινία της, εκτυλίσσεται κάποια ανοιξιάτικη νύχτα του 2017: «Η Μόλι, μια γυναίκα-σκύλος, τριγυρνάει στην πόλη κάνοντας φούσκες. Είναι εθνική εορτή και η Μόλι περπατάει στα τέσσερα ανάμεσα σε παρελάσεις, ένστολους και παραστάσεις αρχαίου δράματος…» Διάρκεια 12′

    Πότε:
    Κυριακή 8 Ιουλίου 2018
    21.00

    Πού:
    Ξέφωτο
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δύο καλλιτεχνικά εργαστήρια για ενήλικες στο ΚΠΙΣΝ τον Ιούλιο, με ελεύθερη είσοδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα μουσικό κινηματογραφικό πανόραμα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δ.Α. στην Τεχνόπολη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου» επιστρέφουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή



    ΣΧΟΛΙΑ