• City Stories

    6+1 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτό το Σαββατοκύριακο


    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, ενώ πολλές από αυτές είναι με ελεύθερη είσοδο.

    Για αυτό το Σαββατοκύριακο συγκεντρώσαμε επτά εκδηλώσεις, στις οποίες μπορείτε να παρευρεθείτε δωρεάν και να κάνετε τη βόλτα σας, να περάσετε όμορφα τον χρόνο σας και να δείτε ενδιαφέροντα πράγματα.

    Πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Αθήνας το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και αφορούν σε διάφορα είδη της τέχνης, σε κοινωνικά δρώμενα και δημιουργικές δράσεις.

    Δείτε παρακάτω:

    ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    1. Εναρκτήρια εκδήλωση της Λέσχης Νομικών στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”

    “Η εναρκτήρια εκδήλωση της Λέσχης Νέων Νομικών στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, ξεκινά ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα αναγέννησης της εγχώριας διανόησης και του ανθρωπισμού από Έλληνες του εξωτερικού – φοιτητές και αποφοίτους με την υποστήριξη καθηγητών κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, στο μέρος όπου αναδείχθηκε η Νέα Αθηναϊκή Σχολή. Η ΛΝΝ απευθύνεται στον πνευματικό βίο του τόπου εν συνόλω, με αντικείμενο πρωτίστως το δίκαιο, τη φιλοσοφία, την κλασική φιλολογία, την ιστορία και φυσικά τη λογοτεχνία. Θα πραγματοποιηθούν τρεις εισηγήσεις από τους ιδρυτές.

    Εισηγητές – Πρόγραμμα
    • Αλέξανδρος Γ. Καζιμίρωφ
    Θέμα: Συγκριτική Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και μουσική ιστορία: δύο παράλληλες;

    • Νικόλας Βαδιβούλης
    Θέμα: Θεολογία και θεωρία του Κράτους: το καθήκον να είναι κανείς δίκαιος

    • Αχιλλέας Α. Σταματιάδης
    Θέμα: Πρώιμη Όπερα και Αρχαίος Μύθος: Ο Μύθος του Ορφέα

    Στη δεύτερη ώρα θα ακολουθήσει μια σύντομη περιγραφή του τρόπου εργασίας της λέσχης και έπειτα έναρξη των εγγραφών.

    Πότε:
    Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”
    Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 6949 473 286 ή με email [email protected]

    Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

    2. Συναυλία: Ergon Ensemble “Δέκα Χρόνια μετά” στο Ωδείο Αθηνών

    Το Ergon Ensemble γιορτάζει 10 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Ξεκινώντας από τα masterclass του Ensemble Modern, έφτασε σήμερα να θεωρείται το κορυφαίο συγκρότημα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.

    Η εορταστική συναυλία περιλαμβάνει έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου που αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στην δεκαετή πορεία του συγκροτήματος.

    Οι μουσικοί που συμμετέχουν στη συναυλία είναι:
    Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο
    Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο
    Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο
    Στέφανος Νάσσος, πιάνο
    Μπάμπης Ταλιαδούρος, κρουστά
    Μάριος Νικολάου, κρουστά
    Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί
    Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
    Ali Basegmezler, βιόλα
    Δημήτρης Τραυλός, τσέλο

    Το Ergon Ensemble διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος.
    Καλλιτεχνικός συντονισμός: Αλέξανδρος Μούζας

    Πότε:
    Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Ωδείο Αθηνών
    Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 , Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Έγκαίνια: Κώστας Κοσνετζώφ έκθεση “Nagual” στο Booze Cooperativa

    Το ΒΟΟΖΕ υποδέχεται την ατομική έκθεση του Κώστα Κοσνετζώφ με τίτλο “Nagual”.

    Ναγουάλ: “φωτογραφίες” ενός πολυδιάστατου πεδίου από φως και σκοτάδι.
    Όλες οι εικόνες αναπαριστούν συγκινησιακές καταστάσεις της συνείδησης και αποτελούν μία εργασία που προσεγγίζει έννοιες και τοπία εσωτερικής αναζήτησης.
    Πρόκειται για μία σειρά ασπρόμαυρων έργων που είναι αποτέλεσμα φωτογράφησης και ψηφιακής επεξεργασίας πρωτότυπων σχεδίων φτιαγμένων με πένα από τον καλλιτέχνη.

    *Η λέξη “Nagual” έχει πολλαπλές ερμηνείες και συναντιέται στην μεσοαμερικάνικη μυθολογία των Τολτέ-κων.
    1. To Ναγουάλ είναι ένα ζώο το οποίο, στη μεσοαμερικάνικη μυθολογία, θεωρείται ο πνευματικός προστάτης του κάθε ανθρώπου/πολεμιστή.
    2. Το ναγουάλ υπήρξε και ένας τίτλος που δινόταν σε σαμάνους ή μάγους.
    3. “Aν η λογική και ο κόσμος της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε είναι ένα νησί, τότε ναγουάλ είναι ο μεγάλος ωκεανός που το περιβάλλει” Κάρλος Καστανιέντα.

    Πότε:
    Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Booze Cooperativa
    Κολοκοτρώνη 57, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    4. Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας στην Τεχνόπολη

    Πάνελ συζητήσεων της Θεματικής Ενότητας “Κρίσιμες Συναντήσεις: η Ευρωπαϊκή Προσφυγική Κρίση” την οποία επιμελούνται η Κατερίνα Ροζάκου και η Ιφιγένεια Αναστασιάδη.

    Πρόγραμμα
    • 11:00
    Οι επιμελήτριες θα συζητήσουν με τη σκηνοθέτιδα Alexandra d’Onofrio και τον ανθρωπολόγο Shahram Khosravi, γύρω από τη συνθήκη της παρανομίας και αορατότητας των μεταναστών/προσφύγων στη σύγχρονη Ευρώπη. Θα προβληθούν αποσπάσματα από επιλογή ταινιών της Θεματικής Ενότητας.
    • 14:00
    Οι επιμελήτριες συνομιλούν με τους συντελεστές από το Εργαστήριο Κινηματογράφου της Μέλισσας (Δίκτυο Μεταναστριών στην Αθήνα), Dove Barbanel, Sakineh Hashemi, Brittany Nugent και Mahboubeh Tavakoli για τον συνεργατικό κινηματογράφο.

    Θα προηγηθεί η προβολή των ταινιών:
    • H Mahboubeh Ταΐζει την Αθήνα (Ελλάδα, 2018, 4′)
    Σκηνοθεσία: Mahboubeh Tavakoli, Dove Barbanel, Daphné Humbert, Fridoon Joinda, Michael Chen, Liza Damaskino, Konstantinos Zirganos-Kazoleas, Erwin Zareie, Brittany Nugent.
    Η Mahboubeh είναι μια νεαρή Ιρανή που διέφυγε από τη χώρα της και βρέθηκε άστεγη στην πλατεία Βικτωρίας, όπου μαγειρεύει συνταγές της μητέρας της και μοιράζει φαγητό σε άστεγους στους δρόμους της Αθήνας.

    • Η Ιστορία της Gita (Ελλάδα, 2018, 18′)
    Σκηνοθεσία: Εργαστήριο Κινηματογράφου της Μέλισσας, Brittany Nugent και Dove Barbanel
    Μία συμμετοχική, βουβή ταινία που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και κινηματογραφήθηκε στην Ομόνοια και στον Κολωνό, όπου παρακολουθούμε την Gita, μια μετανάστρια μαθήτρια, να πασχίζει να μάθει ελληνικά στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς.

    Πότε:
    Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018
    11.00

    Πού:
    Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
    Πειραιώς 100, Γκάζι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Τεχνόπολη
    Πηγή: FB page (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Technopolis City of Athens)

    5. Ανοιχτή εκδήλωση “Μην προσπερνάς την έμφυλη βία” στο Τριανόν Filmcenter

    Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου -Παγκόσμια Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας “Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο Τριανόν.

    Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν συμμετέχουσες/οντες και συντελεστές της καμπάνιας, που υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Παπαστράτος. Συγκεκριμένα: η πανελλήνια πρωταθλήτρια kick boxing και πυγμαχίας Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου και ο προπονητής της Νίκος Δροσόπουλος, η ηθοποιός Ρομμάνα Λόμπατς, η διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας Παπαστράτος Χριστίνα Ακουρή, η σκηνοθέτρια – μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Εύη Καραμπάτσου, η υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών από το Κέντρο Διοτίμα Δέσποινα Τσούμα, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης και o σκηνοθέτης Αλέξης Κουκιάς.

    Θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου κοινού και του βραβείου της κριτικής επιτροπής στους/στις δημιουργούς, που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους”Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών”, ο οποίος προκηρύχθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας, ενώ θα προβληθούν και οι δύο διακριθείσες ταινίες.

    Πότε:
    Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018
    12.00

    Πού:
    Τριανόν
    Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, Βικτώρια

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    6. Συναυλία Jazz Chronicles: Jazz Baroque στο ΚΠΙΣΝ

    Η σειρά Jazz Chronicles του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει μια ανατρεπτική συναυλία, όπου το μουσικό project Jazz Baroque παντρεύει την classic και fusion Jazz με το Baroque.

    Το Jazz Baroque ξεκίνησε ως πρότζεκτ όταν ο τζαζ κιθαρίστας και συνθέτης Τηλέμαχος Μούσας, η τραγουδίστρια Νάσια Γκόφα και ο σολίστ του μουσικού πριονιού Νίκος Γιούσεφ, δημιουργοί του GMG trio, ενσωμάτωσαν στο σχήμα τους εξαιρετικούς μουσικούς Αλέξανδρο Τράμπα στο κοντραμπάσο και Πάνο Ηλιόπουλο στο τσέμπαλο και το πιάνο με στόχο να εξερευνήσουν νέους μουσικούς δρόμους. Με το νέο τους σχήμα ταξιδεύουν τον ακροατή με όχημα την τζαζ σε μουσικές της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.

    Το μπάσο κοντίνουο των Claudio Monteverdi, Henry Purcell, John Dowland, Giovanni Battista Pergolesi μετατρέπεται σε walking bass, το μουσικό πριόνι παίρνει τη θέση της σοπράνο, και ο αυτοσχεδιασμός έρχεται σε πρώτο πλάνο. Θα τους συντροφεύσει, σε ένα special guest μόνο για αυτή τη βραδιά, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα.

    Συντελεστές:
    Τηλέμαχος Μούσας, ηλεκτρική κιθάρα
    Νάσια Γκόφα, φωνή
    Νίκος Γιούσεφ, μουσικό πριόνι
    Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο
    Αλέξανδρος Τράμπας , κοντραμπάσο
    Special guest Θεοδώρα Μπάκα, μεσόφωνος

    Πότε:
    Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    ΚΠΙΣΝ
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ

    7. Διήμερο Αφιέρωμα στον Ingmar Bergman στο ΚΠΙΣΝ

    Δύο μέρες αφιερωμένες στο έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη στo πλαίσιo των παγκόσμιων εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του. Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους τομείς της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή.

    Ένα πρόγραμμα προβολών που περιλαμβάνει τα αριστουργήματά του Persona (1966), 7η Σφραγίδα (1957), Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953), το ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, Bergman Island (2004) καθώς και το Ingmar Bergman 100 του Swedish Institute (υλικό με 32 σύντομα αποσπάσματα από το σύνολο των ταινιών του, τις συνεντεύξεις του, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του μεγάλου δημιουργού). Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους τομείς της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή που, μέσα από τα έργα του, αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον Κόσμο, τον Εαυτό και τους Άλλους, με τον Θεό και τον Θάνατο.

    Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

    Πότε:
    Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018
    12.00

    Πού:
    ΚΠΙΣΝ
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια έκπληξη περιμένει όσους βρεθούν στο μετρό του Κεραμεικού το Σάββατο!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο γιορτινά διηγήματα γίνονται συναυλίες και φέρνουν τα Χριστούγεννα στη Στέγη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει!



    ΣΧΟΛΙΑ