• City Stories

    4+1 μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα

    κπισν

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Credits: SNF – Γιώργης Γερόλυμπος


    Ένα πλήθος μουσικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα σε διάφορα μέρη της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο, Οι συναυλίες αυτές καλύπτουν όλα τα μουσικά είδη και ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα, καθώς εκτείνονται από τις dream pop μελωδίες μέχρι την μελοποιημένη ποίηση και από τους κλασικούς ήχους μέχρι το έντεχνο τραγούδι. Δείτε παρακάτω:

    1. Caprichos de Goya στο Ιταλικό Ινστιτούτο

    Oπτικοακουστική παράσταση για κιθάρα και video art, βασισμένη στα χαρακτικά του Francisco Goya.

    Τιμώντας τη διπλή επέτειο συμπλήρωσης 190 χρόνων από το θάνατο του Francisco Goya και 50 χρόνων από το θάνατο του Mario Castelnuovo-Tedesco πραγματοποιούνται διήμερες εκδήλώσεις τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Απρίλιου 2018 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε συνεργασία με τη Delta Pi.

    Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, “του καπρίτσιου και της επινόησης”, όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε. Ο Castelnuovo-Tedesco μεταπλάθει ηχητικά τα χαρακτικά χρησιμοποιώντας χορούς και μουσικές φόρμες που υπήρχαν διάχυτες στην Ισπανική Αυλή της εποχής αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα και την αμφισημία των Caprichos.

    Η παρουσίαση πλαισιώνεται από έκθεση αντιγράφων από τη σειρά Caprichos του Goya, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

    Συντελεστές:
    Σύλληψη-Μουσική Ερμηνεία: Νίκος Ζάρκος
    Σύλληψη-Εννοιολογική Επιμέλεια: Φωτεινή Σαλμούκα
    Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
    Επιμελητικός Συνεργάτης & Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Νομικός
    Εκτέλεση Παραγωγής:Ιωάννα Βενετάκη
    Γραφιστικός Σχεδιασμός: Θρασύβουλος Ανδριανόπουλος
    Προώθηση-Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

    Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
    Oργάνωση και Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάσια Καλαμάκη, Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Μυρσίνη Νίκου, Ναταλία Παπαδοπούλου, Διονύσης Παππάς, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Μάγια Γαλάτεια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου

    Ώρα προσέλευσης: 19.30
    Διάρκεια: 60’

    Πότε:
    Δευτέρα 16 Απριλίου και Τρίτη 17 Απριλίου 2018
    19.30

    Πού:
    Ιταλικό Ινστιτούτο
    Πατησίων 47, Πεδίο Άρεως – Πλ. Βικτωρίας

    Είσοδος Ελεύθερη: απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected], ή τηλεφωνικά στο 2114035789 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 17.00-21.00, Παρασκευή: 10.00-13.00) 

    Πληροφορίες

    2. “Οι Πυροτεχνουργοί” του Γιώργου Μαρκόπουλου

    Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού μας προσκαλεί στη μουσικοποιητική παράσταση “Οι Πυροτεχνουργοί” του Γιώργου Μαρκόπουλου, την Τετάρτη 18 Απριλίου ώρα 20:00, στο Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, Λ. Περικλέους 55 Χολαργός (Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού).

    Μουσικές φράσεις από το ευαγγέλιο του ρεμπέτικου, εμβληματικά ακούσματα από τα λαϊκά του ’60, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Καζαντζίδης, το παρφούμ από το μπουζούκι του Ζαμπέτα, γραβάτες που χορεύουν, ένα γραμμόφωνο και μία παμπάλαια SINGER ραπτομηχανή που αιωρούνται, γυαλικά που σπάνε από τον αδέξιο κλέφτη, ένα Πικρό Βαλς, ένα Τάνγκο του Λύκου, οι Ποιητές που εμείς “βλέπουμε την καύτρα του τσιγάρου τους”, είναι μερικά από τα στοιχεία που περιβάλουν τη μουσικοποιητική παράσταση του Γιώργου Βεντουζά, “Οι Πυροτεχνουργοί”.

    Πρόκειται για μία ασυνήθιστη καλλιτεχνική εργασία που βασίζεται στην ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαρκόπουλου, “Οι Πυροτεχνουργοί” (Εκδόσεις Η Μικρή Εγνατία 1980) – Οriginal Music (Γιώργος Βεντουζάς)

    Αναγνώσεις /τραγούδι: Γωγώ Μπρέμπου
    Τραγούδι: Γιώργος Βεντουζάς

    Πότε:
    Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
    20.00

    Πού:
    Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
    Λ. Περικλέους 55 Χολαργός, Παπάγου-Χολαργός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Οι Πυροτεχνουργοί του Γιώργου Μαρκόπουλου

    3. Συναυλία για τα 2500 χρόνια Ελληνικής Μουσικής από το “Μουσικό Εργαστήρι Έκφρασης & Δημιουργίας” του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου

    Ο Δήμος Μαρκοπούλου, μας προσκαλεί στη Συναυλία για τα 2500 χρόνια Ελληνικής Μουσικής, που διοργανώνει το “Μουσικό Εργαστήρι Έκφρασης & Δημιουργίας” του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου, υπό τη διεύθυνση της κας Μαρίας Μουσέτη, με τη συνεργασία του δημιουργού και ερμηνευτή Λάκη Χαλκιά, υπό την Αιγίδα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου “Άρτεμις”.

    Η εκδήλωση επιχειρεί μια συνολική αναφορά στα 2500 χρόνια Ελληνικής Μουσικής, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Λάκη Χαλκιά και θα μας ταξιδέψει μουσικά, μέσα από πέντε ενότητες: Αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Δημοτικό Τραγούδι, Μικρασιατικό Ρεμπέτικο Τραγούδι, Νεότερο Έντεχνο Τραγούδι. Στις ενότητες έχουν συμπεριληφθεί τραγούδια, που αποτελούν “κορυφές” του ελληνισμού και της εθνικής μας μουσικής.

    Πότε:
    Κυριακή 22 Απριλίου 2018
    19.30

    Πού:
    Κινηματοθέατρο Άρτεμις
    Γιαννάκη 5, Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Dream Pop ήχοι από τους Plastic Flowers στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ

    H σύγχρονη ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή των Music Escapades υποδέχεται τον Απρίλιο τους Plastic Flowers, το προσωπικό Dream Pop σχήμα του Γιώργου Σαμαρά με έντονη lo-fi αισθητική και πολύχρωμους ήχους.

    Στο ΚΠΙΣΝ ο Γιώργος Σαμαράς θα παρουσιάσει υλικό από όλους τους προηγμένους δίσκους του μέσα από ένα μινιμαλιστικό set. Μαζί του ο Φίλιππος Ράσκοβιτς στα συνθεσάιζερ και κρουστά.

    H μουσική πορεία των Plastic Flowers ξεκίνησε το 2011, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε ο πρώτος LP δίσκος με τίτλο Evergreen που ανέδειξε πιο έντονα τη pop πλευρά του σχήματος.

    Ο Σαμαράς πέρασε μία έντονα παραγωγική περίοδο μεταξύ 2016 και 2018, κυκλοφορώντας δύο ακόμα album αλλά και δύο EP, τα οποία ηχογραφήθηκαν αποκλειστικά από τον ίδιο σε μικρούς χώρους διάσπαρτους στο Λονδίνο. Το Heavenly ως follow-up του Evergreen κινήθηκε σε αντίστοιχα Dream Pop μονοπάτια, ενώ ο νέος του δίσκος Absent Forever αποτελεί μία πιο σκοτεινή προσέγγιση του Έλληνα μουσικού.

    Ο Γιώργος επανέρχεται το 2018 με μία σειρά από live εμφανίσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, αλλά και τη κυκλοφορία ενός ακόμα EP με Jazz επιρροές. Με σημαντικές κριτικές από USA Today, Noisey, Clash, Earmlik, Exclaim και άλλα μέσα, έχει χτίσει ένα σημαντικό διαδικτυακό following ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος μίας διεθνούς Shoegaze κοινότητας που εξακολουθεί να ανθίζει μέσα από τις “σπιτικές” ηχογραφήσεις και την DIY κουλτούρα.

    Πότε:
    Κυριακή 22 Απριλίου 2018
    21.00

    Πού:
    Φάρος
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5. Σειρά συναυλιών Cosmos | Θάθελα αυτήν τη μνήμη να την πω – Ο Στέφανος Κορκολής μελοποιεί Κ.Π. Καβάφη 

    Στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας Cosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, o Στέφανος Κορκολής συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και παρουσιάζει το νέο μουσικό του έργο με μελοποιημένα και συμφωνικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

    Εμπνευσμένο από τη ζωή και την ποίηση του Καβάφη, το μουσικό έργο περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση και μελοποιημένα στιγμιότυπα της ζωής του, κάνοντας το χρόνο γραφής και σύνθεσης να μοιάζει μηδαμινός και τη διαχρονικότητα της τέχνης ανυπέρβλητη. Αφού παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τεράστια επιτυχία στην Όπερα του Καΐρου και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο των Καβαφείων 2017, έρχεται τώρα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ένα μουσικό-ποιητικό ταξίδι, με την ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη.

    Συμμετέχουν:
    Η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ (Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας)
    Η παιδική χορωδία Δήμου Παπάγου-Χολαργού (Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Κατερίνα Μάσκα)

    Μουσική Διεύθυνση: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς

    Πότε:
    Δευτέρα 23 Απριλίου 2018
    20.30

    Πού:
    Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 17/04 στις 12.00 εδώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics επιστρέφει!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2017-2018 με ελεύθερη είσοδο στο Εθνικό Θέατρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εννιά διαλέξεις και συζητήσεις για να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ