• Business

    Zoltan Teszari: Ο απομονωμένος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών με βλέψεις να επεκταθεί στην Ευρώπη

    • Bloomberg

    Zoltan Teszari, ο Ρουμάνος μεγιστάνας μένει μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας


    Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στη γενέτειρά του, ένας Ρουμάνος μεγιστάνας είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί τα «στραβά μάτια» που θα κάνει η ΕΕ, για να επεκτείνει την επιχείρησή του στην Ευρώπη.

    Ο Zoltan Teszari είναι 53 χρονών και ξεκίνησε με μία εταιρεία που πουλούσε τηλεκάρτες στη ρουμανική διασπορά για να εξελιχθεί σε μεγαλομέτοχο ενός αναπτυσσόμενου παρόχου τηλεπικοινωνιών. Τώρα είναι έτοιμος να αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων δύο αντιπάλων του στην Ισπανία και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Βέλγιο και την Πορτογαλία.

    Το deal των 18,6 δισ. ευρώ

    Η αδυναμία εξεύρεσης πόρων για την ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ισπανία έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να επιτρέψει τη συγχώνευση δύο μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, κόντρα στην πολιτική της για πάταξη του μονοπωλίου. Με έναν όρο: να πουλήσουν ένα μέρος της περιουσίας τους σε μία τρίτη εταιρεία.

    Σε αυτό το σημείο έρχεται η Digi, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Teszari, που είναι η επικρατέστερη να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία και να αναπτύξει σταδιακά το δικό της δίκτυο στην Ευρώπη.

    Η εταιρεία έχει σχέδια επέκτασης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χτυπώντας κυρίως τους ευρωπαίους αντιπάλους στη τιμή των υπηρεσιών που προσφέρει. Έχει ξεκινήσει την κατασκευή του σταθερού δικτύου της στην Πορτογαλία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει τις υπηρεσίες της εκεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Στο Βέλγιο, η Digi εισήλθε σε κοινοπραξία με τον τοπικό φορέα Citymesh πέρυσι και πρόσφατα υπέγραψε πενταετή συμφωνία περιαγωγής που θα εξασφαλίσει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για τους πελάτες της από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Αν και η εταιρεία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο μικροσκόπιο των αρχών για ύποπτες συναλλαγές, η επεκτατική της πορεία δεν έχει επηρεαστεί.

    Ο μυστικοπαθής επιχειρηματίας

    Ο Ρουμάνος μεγιστάνας Zoltan Teszari, διατηρεί τόσο χαμηλό προφίλ που οι τοπικές εφημερίδες αναγκάζονται συχνά να χρησιμοποιούν φωτογραφίες του πολυεκατομμυριούχου πριν από είκοσι χρόνια. Σπάνια κάνει δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης και αρνείται να σχολιάζει τις επόμενες κινήσεις της Digi, της οποίας είναι κάτοχος του 60%.

    Η ιστορία θυμίζει αυτή πολλών μεγιστάνων που γιγαντώθηκαν την δεκαετία του 80, αν και ξεκίνησαν από το μηδέν.

    Γεννήθηκε στη Ρουμανία από οικογένεια Ούγγρων, μία μειονότητα στη χώρα, κι έβγαλε τα πρώτα του χρήματα ως πρωταθλητής τζούντο.

    Όχι όμως από το άθλημα. Ταξίδευε λόγω του αθλήματος σε όλη την Ευρώπη κι επέστρεφε στην πατρίδα του με προϊόντα δυσεύρετα στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ρουμανίας όπως καφές και καπνός.

    Τα πρώτα κέρδη του από την «ιδιότυπη» επιχείρησή του τα διέθεσε για να ανοίξει ένα  παγωτατζίδικο στην αυλή μιας εκκλησίας και στη συνέχεια σε μια εταιρεία που εισήγαγε εξοπλισμό για τηλεοπτικές εταιρείες, προτού τελικά ιδρύσει την επιχείρηση διαδικτύου, καλωδιακής τηλεόρασης και τηλεφώνου που προηγήθηκε της Digi, η οποία στην αρχή πουλούσε τηλεκάρτες.

    Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Teszari διηύθυνε ο ίδιος την επιχείρηση από τη βάση της στη Ρουμανία, με τους υπαλλήλους να λένε ότι ήταν πρακτικός και πανταχού παρών.

    Λάτρης των αυτοκινήτων, ο Teszari είναι γνωστό ότι αγόρασε ένα κόκκινο Audi 80 τη δεκαετία του 1990, μια σπάνια επίδειξη πλούτου όταν όλοι οι άλλοι στη Ρουμανία είχαν ένα Dacia – το μόνο αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν και ήταν διαθέσιμο στη χώρα εκείνη την εποχή.

    Σήμερα είναι άγνωστο που βρίσκεται με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης να εικάζουν ότι ζει στην Ουγγαρία ή στην Τρανσυλβανία, καθώς ο  επιχειρηματίας έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ από τότε που αποσύρθηκε από τις καθημερινές δραστηριότητες, παραδίδοντας τα ηνία το 2015 στον διευθύνοντα σύμβουλο.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξημένος κίνδυνος η Ευρώπη να «ξεμείνει» από καφέ το 2024

    EKT: Oι traders στοιχηματίζουν μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, στο 2,5%

    Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να δίνει visa στους Τούρκους που επισκέπτονται ελληνικά νησιά



    ΣΧΟΛΙΑ