• Business

    Ziv Tirosh (Refundit): Αν η Ελλάδα επιστρέφει άμεσα το φόρο του tax-free shopping μπορεί να αυξήσει την τουριστική δαπάνη έως 1,4 δισ. ευρώ

    Ziv Tirosh


    Περισσότερους τουρίστες και αύξηση της τουριστικής δαπάνης στη χώρα μέχρι 1,4 δισ. ευρώ μπορεί να προσφέρει εφαρμογή της Refundit, που υπόσχεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους τουρίστες από τρίτες χώρες.

    Ο συνιδρυτής της εταιρείας Ziv Tirosh, πραγματοποιεί επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και φιλοδοξεί να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στη χώρα από το 2023, εγκαθιστώντας την πλατφόρμα, εντελώς δωρεάν στα ελληνικά τελωνεία. Και όπως ισχυρίζεται, το σύστημα που προτείνει θα φέρει πολλαπλά οφέλη, στον τουρισμό και την οικονομία: Δίνοντας στους τουρίστες τρίτων χωρών, τη δυνατότητα να υπολογίζουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται από κάθε αγορά τους, και να εισπράττουν γρήγορα και άμεσα το 24% των συνολικών δαπανών τους, μπορούν να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα.

    Σήμερα τα ποσά αυτά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν ανείσπρακτα, καθώς οι χρονοβόρα και δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία, στην πράξη…αφαιρεί τη δυνατότητα στους τουρίστες τρίτων χωρών να τα εισπράξουν παρότι τα δικαιούνται. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2019, από τα 26 δισ. ευρώ που δικαιούνταν οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ μέσω του tax free shopping, διεκδίκησαν μόλις τα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι αγορές τουριστών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ το 2019 και το ΦΠΑ που δεν εξαργυρώνεται υπολογίζεται σε 500 εκ. ευρώ.

    Τι κάνει το Refundit

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο Ziv Tirosh συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, αν οι τουρίστες τρίτων χωρών μπορούν να υπολογίζουν άμεσα και να ξέρουν ότι θα εισπράξουν φεύγοντας το 24% από όλες τις αγορές τους, μπορούν να δαπανούν και αυτό το ποσό  ξανά στην ελληνική  αγορά.

    “Το πρόβλημα που μας έκανε να δημιουργήσουμε αυτή την εφαρμογή, δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για να πάρει πίσω ο τουρίστας τρίτης χώρας το ΦΠΑ πριν φύγει για τη χώρα του, πρέπει να μαζεύει αποδείξεις σε χαρτί και να περιμένει σε ατέλειωτες ουρές στα τελωνεία, κάτι που συνήθως επιλέγει να μην κάνει. Με τη δική μας εφαρμογή και την πλατφόρμα που προσπαθούμε να πείσουμε να εγκατασταθεί στα τελωνεία, με αυτόματο τρόπο θα μπορεί να εισπράττει πριν φύγει τα ποσά που δικαιούται. Φωτογραφίζοντας τις αποδείξεις του, όσο ψωνίζει κατά τη διαμονή του, θα γνωρίζει από πριν το ποσό που θα πάρει πίσω, και ο φάκελος των αποδείξεών του από το προφίλ του θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα του τελωνείου για έγκριση”, σημειώνει ο κ. Ziv Tirosh.

    Την ίδια στιγμή, αν η Ελλάδα προλάβει να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την ψηφιακή και άμεση επιστροφή ΦΠΑ, μπορεί να προβάλει αυτή τη δυνατότητα, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους τουρίστες τρίτων χωρών. “Με βάση την ελαστικότητα της ζήτησης για διεθνή ταξίδια σε σχέση με την τιμή, αυτή η μείωση του κόστους θα μπορούσε αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών μεταξύ 472.000 και 945.000”, αναφέρει ο  Ziv Tirosh επικεφαλής της ισραηλινής fintech startup Refundit. Μάλιστα εκτιμά ότι  οι επιπλέον επισκέπτες θα δαπανήσουν μεταξύ 321 και 643 εκατ. €. Συνολικά η αύξηση των δαπανών ως αποτέλεσμα του νέου σστήματος υπολογίζεται μεταξύ 717 εκατ. € και 1,4 δισ. €.

    Ο Ziv Tirosh πραγματοποιεί επαφές στα υπουργεία Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Ανάπτυξης  για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. “Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε πολύ θετικά τις δυνατότητες της εφαρμογής και έχουμε γενικά  θετικές αντιδράσεις από όσους έχουμε έρθει σε επαφή. Στόχος μας είναι να εγκριθεί τους επόμενους μήνες και να μπορεί η χώρα να προσφέρει αυτή την υπηρεσία από το 2023, στους τουρίστες τρίτων χωρών”, σημειώνει.

    Τι γίνεται σήμερα

    Σήμερα,  δυνατότητα να προσφέρουν  επιστροφή ΦΠΑ, έχουν μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες και luxury brands, και η πλειονότητα των μικρομεσαίων καταστημάτων δεν μπορεί. Αντίθετα, με το Refundit, όλα τα καταστήματα και οι πιο μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφέρουν tax free αγορές, και επομένως να προσελκύουν τουρίστες.

    “Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και οι τουρίστες τρίτων χωρών που παίρνουν πίσω το ΦΠΑ όπως δικαιούνται, παίρνουν το 60% του ποσού, με το υπόλοιπο 40% να πηγαίνει στην εταιρεία Global Blue μια αμερικάνικη εταιρεία που συνεργάζεται με όλες τις αλυσίδες, εκκαθαρίζοντας το ποσό για λογαριασμό τους. Για τις υπηρεσίες της, κρατάει το 40% του ποσού και αυτό χωρίς να έχει πάρει κάποια σχετική άδεια, απλά με συμφωνίες με τις αλυσίδες. Σήμερα ο τουρίστας τρίτης χώρας, δεν έχει επιλογή, καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλος τρόπος. Εμείς προτείνουμε, η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει το σύστημά μας, που με ένα fee μόνο 9%, θα εγκαταστήσει στα τελωνεία την πλατφόρμα μας, ώστε να εγκρίνονται οι επιστροφές στους τουρίστες με άμεσο και εύκολο τρόπο. Και ο τουρίστας να έχει επιλογή”, ανέφερε ο κ. Ziv Tirosh.

    Πολλαπλά οφέλη, για τον τουρίστα, τον τουρισμό και την οικονομία

    Τα οφέλη από την εφαρμογή Refundit δεν είναι μόνο σημαντικά για τον επισκέπτη τρίτης χώρας. “Ωφελείται και ο ελληνικός τουρισμός και συνολικά η οικονομία. Μπορεί με μια πρώτη σκέψη να σκεφτεί κανείς ότι τα δημόσια έσοδα θα στερηθούν τα 500 εκ. ευρώ που ενώ ανήκουν στους τουρίστες μένουν στα κρατικά ταμεία, όμως στην πραγματικότητα τα δημόσια έσοδα, θα είναι πολλαπλάσια αν το ποσό αυτό καταλήγει στους δικαιούχους του.

    Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, η πρόσθετη τουριστική δαπάνη μπορεί να φτάσει στο 1,4 δισ. ευρώ. Αυτή η πρόσθετη δαπάνη θα τροφοδοτήσει υψηλότερα επίπεδα παραγωγής μέσω του πολλαπλασιαστή των τουριστικών δαπανών. Αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 1,0 και 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία φόρου προς ΑΕΠ της Ελλάδας, αυτή η αύξηση στο ΑΕΠ θα αύξανε τα φορολογικά έσοδα κατά 402 € σε 805 εκατ. ευρώ·

    Ταυτόχρονα, η καθιέρωση ενός ψηφιακού, ανοιχτού, διαφανούς με επίκεντρο τον καταναλωτή αφορολόγητου συστήματος αγορών, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διαφήμιση της χώρας διεθνώς, δίνοντας της τουριστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης”, τονίζει ο κ.Ziv Tirosh.



    ΣΧΟΛΙΑ