• Οικονομία

    ING: Τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 4,2% το 2022


    Τα ισχυρά έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό θα στηρίξουν την οικονομία η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το 2022, εκτιμά σε ανάλυσή της η ING.

    Ο οικονομολόγος Paolo Pizzoli, προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης από το 4,2% το 2022 θα υποχωρήσει στο 1,7% το 2023 για να αυξηθεί στο 2,3% το 2024 με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 9,7%, στο 3,9% και στο 1,9% αντίστοιχα.

    Ο αντίκτυπος του πολέμου

    Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, εκτιμά η ING, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, αποτυπώνεται τώρα στον διψήφιο πληθωρισμό που θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.

    Αν και η αύξηση του κατώτατου μισθού, περιορίζει κάπως τις οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των ποιο αδύναμων νοικοκυριών, εντούτοις, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται πως θα υποφέρει το δεύτερο τρίμηνο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να υποχωρεί πρόσφατα, αν και το ενδεχόμενο έλλειμμα από το μέτωπο της εγχώριας κατανάλωσης θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να αντισταθμιστεί από μια σταθερή επιστροφή των διεθνών τουριστικών ροών.

    Ο τουρισμός

    Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα είναι με τα τουριστικά έσοδα πιθανώς να επανέλθουν σύντομα στα προ του Covid επίπεδα, ενώ η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια άλλη πηγή στήριξης για την ελληνική οικονομία, την ώρα που εξαετίας και του πληθωρισμού τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά, ενώ η πρόσφατη διεύρυνση του spread των ομολόγων δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

    Με την μέση διάρκεια λήξης των ελληνικών ομολόγων στα 18 χρόνια οι αναταραχές στα επιτόκια μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ εύκολα, την ώρα που ο πληθωρισμός περιορίζει και το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας σε μια προεκλογική χρονιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Κικίλιας: Αυξημένες οι αφίξεις και οι εισπράξεις σε πολλές περιοχές της χώρας συγκριτικά με το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ