ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελβετική ωρολογοποιία Breitling AG προχωρά σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της ζήτησης ειδών πολυτελείας και τα αυξημένα κόστη.
Η εταιρεία, που ανήκει στα private equity funds Partners Group και CVC Capital Partners, έχει περικόψει περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία και στις θυγατρικές της παγκοσμίως μέσα στο έτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρει το Bloomberg.
Οι περικοπές, που σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ και βιωσιμότητας, εντάσσονται σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ωρολογοποιίας Georges Kern επιδιώκει να αναζωογονήσει την επιχείρηση.
Το ισχυρό φράγκο και οι δασμοί
Η ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου και οι πιέσεις από τους αμερικανικούς δασμούς αυξάνουν τις προκλήσεις που δημιουργεί το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, περιορίζοντας τη ζήτηση σε ορισμένες αγορές.
Η εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 162 εκατ. ελβετικών φράγκων (208 εκατ. δολάρια) για το 12μηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σημειώνοντας πτώση 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11%, στα 769 εκατ. φράγκα. Το Octus είχε δημοσιεύσει νωρίτερα ορισμένες λεπτομέρειες των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Μεγάλο μέρος της πτώσης αποδίδεται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ανέφερε μία από τις πηγές. Το ελβετικό φράγκο ήταν ένα από τα ισχυρότερα μεγάλα νομίσματα κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, και ενισχύθηκε πάνω από 10% έναντι του δολαρίου.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας. Η Breitling επηρεάζεται πλέον και από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει επισκιάσει μία από τις λίγες περιοχές ανάπτυξης για τα πολυτελή ρολόγια.
Δύο νέα brands
Η Breitling και η Partners Group αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της CVC δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Υπό την ηγεσία του Kern, που βρίσκεται στην εταιρεία από το 2017, η Breitling πρόσθεσε δύο μάρκες στο βασικό της χαρτοφυλάκιο.
Το 2023 εξαγόρασε την premium μάρκα Universal Genève, ενώ το 2025 ακολούθησε η απόκτηση της πιο οικονομικής Gallet, την οποία θα λανσάρει φέτος.
Ωστόσο, το κόστος αυτής της στρατηγικής ενίσχυσε τις ανησυχίες για την εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης, με την S&P Global Ratings να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας κατά μία βαθμίδα, στο B-, τον Ιούλιο. Κίνηση που αντικατοπτρίζει μια επιχείρηση που είναι «πιο ευάλωτη» σε δυσμενείς συνθήκες, αλλά διαθέτει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, η Partners Group, βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το fund ανοικτών πωλήσεων (short selling) Grizzly Research, δημοσίευσε στα τέλη Απριλίου μία έκθεση στην οποία υποστήριζε ότι τα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο της Partners Group είναι υπερτιμημένα.
Η διαχειρίστρια εναλλακτικών επενδύσεων απάντησε από την πλευρά της, ότι η έκθεση είναι «αβάσιμη, δυσφημιστική και εξαιρετικά παραπλανητική» και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες.
Η Breitling, χορηγός αθλητικών διοργανώσεων όπως το αμερικανικό National Football League και η ομάδα Formula One Aston Martin, πέρασε σε ιδιοκτησία private equity το 2017.
Η Partners Group κατέχει ποσοστό 51%, ενώ ο συνιδρυτής της, Alfred Gantner είναι πρόεδρος της Breitling.
Οι Financial Times ανέφεραν τον Φεβρουάριο ότι οι Partners και CVC είχαν μειώσει την αποτίμηση των συμμετοχών τους στην εταιρεία ρολογιών.
Διαβάστε επίσης:
Η “COCO GAME” Capsule μετατρέπει το παιχνίδι σε υψηλή κοσμηματοποιία και ωρολογοποιία
Η Jaeger-LeCoultre ξαναζωντάνεψε την εποχή των cocktail watches στο κόκκινο χαλί του Met Gala 2026
Chrono24: Aιφνίδια αλλαγή CEO στην ισχυρή πλατφόρμα μεταπώλησης Rolex
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Deutsche Bank για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου: Γιατί κρατά σύσταση αγοράς μετά τα ισχυρά τρίμηνα
- Κομισιόν: Βρίσκεται σε συζητήσεις με τις OpenAI και Anthropic για νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
- Συνεχίζεται η κόντρα για τον κανονισμό του ΟΛΠ – Τι υποστηρίζει η Ένωση υπό τον Π. Ξηραδάκη
- Λαμία: Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα: Άρπαξαν 200.000 ευρώ και διέφυγαν προς Παρνασσό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.