• Business

    Xiaomi: Λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Στόχος να γίνει η Tesla της Κίνας

    • NewsRoom
    Lei Jun, CEO Xiaomi

    Lei Jun, CEO Xiaomi


    Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Xiaomi παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας την Πέμπτη, δηλώνοντας ότι φιλοδοξεί η εταιρεία να αναδειχθεί σε κορυφαία παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε 15 έως 20 χρόνια και να ανταγωνιστεί την Tesla.

    Το SU7, το οποίο σημαίνει Speed Ultra, θα τροφοδοτείται μπαταρίες από τις ισχυρές εταιρείες της κινεζικής αγοράς Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. και BYD Co.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το άνοιγμα της Xiaomi στην αγορά EV αποτελεί ένα στοίχημα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνιδρυτή της Lei Jun, που εκτιμά ότι η εταιρεία του μπορεί να “ταρακουνήσει” τον τομέα μεταφορών, όπως έκανε με τα smartphone πριν από μια δεκαετία.

    Ωστόσο, από τότε που ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2021, το ρυθμιστικό τοπίο και ο ανταγωνισμός στην Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο – έχουν αλλάξει σημαντικά.

    Το Πεκίνο έχει περιορίσει τις άδειες κατασκευής σε νεοεισερχόμενους στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι η Xiaomi πρέπει να συνεργαστεί με την κρατική Beijing Automotive Group Co. για την παραγωγή των ηλεκτρικών της οχημάτων.

    Οι κρατικές επιδοτήσεις που επέστρεφαν στους καταναλωτές έως και 60.000 γιουάν (8.440 δολάρια) για μια αγορά EV έληξαν το 2022. Το SU7 καλείται να προσελκύσει το ενδιαφέρον σε μία αγορά που διαθέτει εκατοντάδες μοντέλα από δεκάδες μάρκες.

    «Ο στόχος της Xiaomi είναι να φτιάξει ένα ονειρικό αυτοκίνητο που να είναι τόσο καλό όσο η Porsche και η Tesla», είπε ο Lei την Πέμπτη στην εκδήλωση παρουσίασης στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο της Κίνας.

    Ο Lei είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι η Xiaomi με το SU7 έχει στόχο να ανταγωνιστεί το Taycan Turbo της Porsche όσον αφορά τις επιδόσεις και το Model S της Tesla σε τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

    Το Model S ξεκινά από 698.900 γιουάν και το Taycan στα 898.000 γιουάν, που είναι πολύ υψηλότερο από τη μεσαία κατηγορία τιμής των 200.000 γιουάν έως 300.000 γιουάν, στην οποία πολλοί αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί το SU7.

    Η Xiaomi δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την τιμή του.

    Το SU7 πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον επόμενο χρόνο και θα έχει κινητήρα με 21.000 στροφές το λεπτό.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γεωργαντζής: Η Quest ψάχνει ευκαιρίες στο retail – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις

    Επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης: Ναι η Ελλάδα, Nein η Γερμανία!

    Ιδού το ηλεκτρικό Ford Explorer!



    ΣΧΟΛΙΑ