• Business

    Ξέφυγε από την ουσία του το θέμα των τιμών στην κινητή τηλεφωνία, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιτίθεται ευθέως στην ΕΕΤΤ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Το …χόνδρινε όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) σε σχέση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Με τη νεότερη ανακοίνωσή της το Σάββατο επιμένει στη δημόσια συζήτηση για το επίπεδο του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία με επίκεντρο τη μελέτη της φιλανδικής συμβουλευτικής εταιρείας Rewheel, την οποία όμως, η κατεξοχήν αρμόδια για την συγκεκριμένη αγορά ΕΕΤΤ χαρακτήρισε «αμφιβόλου αξιοπιστίας και επιφανειακή».

    Η ΕΑ εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει ότι η ΕΕΤΤ δεν κάνει τη δουλειά της και αυτό το κάνει πιο ξεκάθαρο στη δεύτερη ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι: «η μελέτη της Rehweel εστιάζει σε ένα πρόβλημα που δεν είναι καινούριο, τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα παροχής υπηρεσιών δεδομένων μέσω κινητής σύνδεσης, κάτι το οποίο έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις ετήσιες μελέτες σύγκρισης τιμών παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και επίσης την Ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς, πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ασφαλώς δεν εφηύρε για πρώτη φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και το οποίο απασχολεί τους καταναλωτές εδώ και καιρό οι οποίοι κάνουν διαρκείς ερωτήσεις και παράπονα, τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και στην ΕΕΤΤ (στην οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού συστηματικά τα επικοινωνεί)».

    Επίσης η ΕΑ κάνει σαφές ότι θεωρεί δουλειά της να παρέμβει στη συγκεκριμένα αγορά λέγοντας ότι «ως η κατεξοχήν Αρχή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιολόγησε ότι μία τέτοια μελέτη και η δημόσια συζήτηση που θα ακολουθήσει είναι απαραίτητα, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων σε βάθος χρόνου που μπορεί να έχει η ανταγωνιστική δομή των υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα και ειδικά του e-commerce και των νέων τεχνολογιών fintech».

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η δημόσια συζήτηση για ένα πράγματι σοβαρό ζήτημα όπως είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία και συνακόλουθα οι τιμές των υπηρεσιών μπορεί να γίνεται με τέτοιους όρους. Όρους που εν πολλοίς παραπέμπουν σε …ανταγωνισμό μεταξύ ανεξάρτητων αρχών. Άραγε είχε ενημερώσει την ΕΕΤΤ η ΕΑ για τις προθέσεις της; Ζήτησε την αρωγή της, όπως φαίνεται λογικό για εμάς τους κοινούς θνητούς;

    Μέχρις στιγμής τα αρμόδια υπουργεία, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχουν λάβει επίσημα θέση με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ανεξάρτητες αρχές (;). Θα αναγκαστούν όμως να το κάνουν αφού έχουν κληθεί να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση του ΚΙΝΑΛ. Βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης ρωτούν τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη αν σκοπεύουν να ζητήσουν από τις εταιρείες κινητής μείωση των τιμών, αν προτίθενται να αναθέσουν αρμοδιότητες ελέγχου της εν λόγω αγοράς (εκτός από την ΕΕΤΤ) και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν θα αναθεωρήσουν τη δημοπρασία του φάσματος για το 5G προκειμένου να δραστηριοποιηθούν νέοι παίχτες.

    Η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…



    ΣΧΟΛΙΑ